Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Ιαν-2020 12:28

  Στ. Πέτσας: Έρχεται νέο πλαίσιο ενίσχυσης του Τύπου

  Στ. Πέτσας: Έρχεται νέο πλαίσιο ενίσχυσης του Τύπου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Νέο θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης του Τύπου θα έρθει τους πρώτους μήνες του 2020 σύμφωνα με την απάντηση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιου Πέτσα σε ερώτηση 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. Ο κ. Πέτσας σημειώνει ότι το πλαίσιο που εκπόνησε η προηγούμενη κυβέρνηση οδήγησε σε "μη επιθυμητά αποτελέσματα".

  Σύμφωνα με την έγγραφη απάντηση που διαβίβασε στην Βουλή ο κ. Πέτσας  μετά την ανάκληση της ΚΥΑ του Ιουνίου του 2019 για το πρόγραμμα ενίσχυσης των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, η κυβέρνηση προχωρά σε διαβούλευση, με τα πολιτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να προωθήσει το νέο πλαίσιο ενίσχυσης του Τύπου.

  Ο κ. Πέτσας επισημαίνει ότι  "τα ποσά που είχαν εξασφαλισθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα προγράμματα ενίσχυσης Τύπου για το 2019 θα επαναδεσμευθούν για το 2020 προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις που θα αποφασισθούν για την στήριξη του Τύπου, τόσο των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας όσο και των τοπικών και περιφερειακών εφημερίδων".

  Μη επιθυμητά αποτελέσματα

  Στην ίδια απάντηση υπάρχει κριτική για το πλαίσιο βάσει του οποίου επιχειρήθηκε να ενισχυθεί ο Τύπος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τονίζοντας ότι "οδήγησε σε μη επιθυμητά αποτελέσματα".

  Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι "το πλαίσιο για την ενίσχυση του Τύπου που θεσπίστηκε με το άρθρο 51 του ν. 4609/2019 βάσει του οποίου δύναται να καταρτίζονται προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας και περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων καθώς και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση του ανωτέρω νόμου και ειδικότερα η υπ. αριθ. 107/18.6.2019 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’2355) για τις εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας και η υπ. αριθ. 78/14.05.2019 ΚΥΑ (ΦΕΚ B'1676) για τις περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες, οδήγησαν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα, όπως αποδείχθηκε καταφανώς από την εφαρμογή της πρώτης ανωτέρω ΚΥΑ. Κατόπιν αυτού, ανακλήθηκε άμεσα η ΚΥΑ για την υπαγωγή των δικαιούχων στο πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας".

  Για την διαμόρφωση του νέου πλαισίου θα προηγηθεί διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς (Ενώσεις Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Έκδοσης Εφημερίδων και δημοσιογράφων),  θα αντληθεί  εμπειρία και  από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών με στόχο την προώθηση της  κουλτούρας της ανάγνωσης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ