Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Ιαν-2020 21:33

  Αποχή από πλειστηριασμούς και μεταβιβάσεις μέχρι τις 26/01 αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι

  Αποχή από πλειστηριασμούς και μεταβιβάσεις μέχρι τις 26/01 αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Μέχρι τις 26 Ιανουαρίου παρέτειναν την αποχή από τα καθήκοντα τους οι συμβολαιογράφοι με συντριπτική πλειοψηφία. Κατά τη διάρκεια της γενικής τους συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών αποφάσισαν αποχή από τη σύνταξη συμβολαίων αλλά και από τη διαδικασία πλειστηριασμών, έως τις 26 Ιανουαρίου ημέρα κατά την οποία έχει προσδιοριστεί η σύγκλιση της τακτικής γενικής συνέλευσης τους και σε περίπτωση μη απαρτίας θα πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου.

  Οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν και απέχουν πέραν της Αθήνας και του Πειραιά και σε πανελλαδική κλίμακα για τις πρόσφατες ρυθμίσεις που τους μεταβιβάζουν την αρμοδιότητα της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, απειλώντας τους με βαριά πρόστιμα.

  Στη συνέλευση διευκρινίστηκε ότι οι συμβολαιογράφοι αποδέχονται, την αρμοδιότητα της υποβολής ηλεκτρονικά των δηλώσεων για τον καταλογισμό των φόρων στις μεταβιβάσεις, αντιδρούν όμως στο να βεβαιώνουν εκείνοι και όχι η φορολογική αρχή ( ΔΟΥ) το ύψος του φόρου.

  Προς τούτο έχουν ζητήσει βελτιώσεις στις πρόσφατες ρυθμίσεις ώστε το νομοθετικό πλαίσιο να διασφαλίζει τις συναλλαγές, τους πολίτες και το συμφέρον του δημοσίου. Η απόφαση για την αποχή υπερψηφίστηκε από τους 400 περίπου παρόντες συμβολαιογράφους, ενώ η αντίθετη πρόταση του προέδρου του Συμβολαιογράφων κ. Ρούσκα έλαβε επτά ψήφους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ