Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Ιαν-2020 08:45

  Σε επιφυλακή η χώρα για το νέο κύμα κακοκαιρίας

  Σε επιφυλακή η χώρα για το νέο κύμα κακοκαιρίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Η Πολιτεία, ο κρατικός μηχανισμός με τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας, είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο", επισημαίνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στην χώρα, ενώ σημειώνει πως "ζητείται από τους πολίτες σεβασμός στα καιρικά φαινόμενα, και οδική συμπεριφορά με ευθύνη προς το κοινωνικό σύνολο".

  Το κύμα κακοκαιρίας θα συμπέσει με τις μετακινήσεις του τριημέρου των Θεοφανείων και κυρίως με την επιστροφή των εκδρομέων. Έτσι, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει τα εξής:

  1. Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας θα απαγορεύσουν την κίνηση φορτηγών οχημάτων άνω του 1,5 τόνου στο εθνικό οδικό δίκτυο από την Κυριακή στις 06:00 έως την Δευτέρα στις 24:00.

  2. Απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.). Συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά και θα τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ. με 60 ημέρες αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων.

  3. Ολα τα οχήματα που δεν φέρουν ειδικά ελαστικά πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες. Θα γίνονται έλεγχοι από την τροχαία σε όλο το εθνικό δίκτυο. Δεν θα επιτρέπεται η κίνηση σε αυτοκίνητα που δεν έχουν εφοδιασθεί με αλυσίδες.

  4. Καλούνται οι πολίτες που πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερώνονται συνεχώς πριν και κατά την διάρκεια του ταξιδιού από τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και το διαδίκτυο. Οι κατά τόπους Αρχές θα ενημερώνουν για τις καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδικού δικτύου σε τακτά χρονικά διαστήματα.

  5. Η τροχαία και η πυροσβεστική, θα είναι στους δρόμους για να συντονίσουν και να συνδράμουν. Οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες τους με συναίσθηση ευθύνης. Να είναι σίγουροι πως γνωρίζουν να τοποθετούν αντιολισθητικές αλυσίδες, να βεβαιώνονται πως τα οχήματά τους έχουν επάρκεια καυσίμων.

  Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής - Επιστολή Πατούλη στους δήμους

  Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται, επίσης, η Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία.

  Συγκεκριμένα, με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και παράλληλα πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον καλύτερο συντονισμό και σχεδιασμό, με στόχο την αποφυγή και καλύτερη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία, που αναμένεται να πλήξει την Αττική από το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής, σύμφωνα με την ΕΜΥ. 

  Ειδικότερα έχει τεθεί σε επιφυλακή όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας με εκχιονιστικά μηχανήματα για την περίπτωση ανάγκης διάνοιξης δρόμων που είναι στην αρμοδιότητά της και μηχανήματα άμεσης επέμβασης, με έμφαση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.

  Επιστολή Περιφερειάρχη Αττικής προς τους Δήμους

  Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Αττικής με επιστολή που απέστειλε προς τους 66 Δήμους της Αττικής τους καλεί, "με στόχο την καλύτερη προστασία, αλλά και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών" να προχωρήσουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα, όπως:

  -Να βρίσκονται σε ετοιμότητα τα μηχανήματα και το προσωπικό που μπορούν να επιχειρήσουν για δράσεις αποχιονισμού στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς τους.

  -Να διασφαλιστεί επαρκής ποσότητα αντιπαγετικού άλατος.

  -Να διατεθούν θερμαινόμενοι χώροι για πολίτες που έχουν ανάγκη.

  -Να υπάρξει μέριμνα για την ετοιμότητα των τμημάτων πολιτικής προστασίας, καθώς και των τυχόν εθελοντικών ομάδων των Δήμων που θα μπορούσαν να συνδράμουν.

  Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η Περιφέρεια Αττικής η οποία ήδη βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, εφόσον απαιτηθεί, θα συνδράμει στο έργο των Δήμων, όπου είναι εφικτό και με βάση την έκταση των φαινομένων, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. 

  Σε 24ωρη επαγρύπνηση η Περιφέρεια για τη διάνοιξη δρόμων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της

  Επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει στην αρμοδιότητά της την Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας μέχρι το ύψος της Μεταμόρφωσης και την Αθηνών - Κορίνθου μέχρι το ύψος της Μάνδρας. Τα τμήματα των Εθνικών Οδών από το ανωτέρω όρια και μετά ανήκουν στις εταιρείες – κοινοπραξίες  στις οποίες έχει γίνει παραχώρηση και σε αυτές ανήκει η αρμοδιότητα δράσεων αποχιονισμού.

  Επίσης για το δημοτικό οδικό δίκτυο σχετική αρμοδιότητα ενεργειών αποχιονισμού έχει ο οικείος Δήμος ο οποίος οφείλει να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα (με προμήθεια άλατος, συντήρηση ίδιων μέσων αποχιονισμού, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε περιπτώσεις εκτάκτων καταστάσεων). Ωστόσο σε περίπτωση αδυναμίας διάνοιξης όλων των δρόμων του δημοτικού οδικού δικτύου, η Περιφέρεια Αττικής κατόπιν σχετικού αιτήματος του Δήμου, συνδράμει με δικά της μηχανήματα, όπως έγινε πρόσφατα στο Δήμο Βιλίων, καθώς προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη.

  Η Περιφέρεια Αττικής όλο το τελευταίο διάστημα που η Αττική πλήττεται από την κακοκαιρία, βρίσκεται σε 24ωρη επαγρύπνηση, έθεσε σε πλήρη κινητοποίηση όλο τον διαθέσιμο μηχανισμό της (από μηχανήματα της Περιφέρειας και των εργολαβιών αποχιονισμού) και ενέργησε άμεσα προκειμένου να διατηρήσει ανοικτές βασικές κεντρικές αρτηρίες στις περιοχές που επλήγησαν συνδράμοντας παράλληλα και τους υπόλοιπους φορείς στο έργο τους, όπως έγινε στην περίπτωση της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας μετά το Καπανδρίτι, όπου αν και εκτός αρμοδιότητάς της, συνέβαλε με δικά της μηχανήματα στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας η οποία είχε διακοπεί.

  Ο Περιφερειάρχης Αττικής επισημαίνει σχετικά:

   "Η Περιφέρεια Αττικής είναι συνεχώς παρούσα, δίπλα στους πολίτες με στόχο την προστασία τους και την άμεση εξυπηρέτησή τους. Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής για την ετοιμότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα που επιδεικνύουν, σε 24ωρη βάση, σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Παραμένουμε σε συνεχή επιφυλακή και επαγρύπνηση προκειμένου να παρέμβουμε όπου απαιτείται με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών".

  Συστάσεις προς τους πολίτες για την καλύτερη προστασία τους

  Η Περιφέρεια Αττικής συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί, αποφεύγοντας ενέργειες που εκθέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα και να παρακολουθούν τα τακτικά δελτία πρόγνωσης της ΕΜΥ.

  Ειδικότερα:

  Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  -Να ενημερώνονται για τις προγνώσεις που αφορούν την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

  -Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

  -Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.

  -Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.

  -Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

  -Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

  -Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

  Αν μετακινούνται πεζοί :

  -Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

  -Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού).

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΝΤ1

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ