Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Δεκ-2019 07:50

  Ανοδικά κλείνει η χρονιά στις αεροπορικές αφίξεις

  Ανοδικά κλείνει η χρονιά στις αεροπορικές αφίξεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Περισσότεροι κατά 770 χιλιάδες σε σύγκριση με το 2018 ήταν οι επιβάτες από το εξωτερικό που "προσγειώθηκαν" στα ελληνικά αεροδρόμια από την αρχή του χρόνου έως και το Νοέμβριο, με τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις να καταγράφουν άνοδο κατά 3,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η εικόνα για την επιβατική κίνηση από τις βασικές τουριστικές αγορές του εξωτερικού αποτυπώνεται στο στατιστικό δελτίο του Δεκεμβρίου του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

  Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου καταγράφηκαν 21 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, με την αύξηση να αποδίδεται στα αεροδρόμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα, την εξεταζόμενη περίοδο, καταγράφονται 6,1 εκατ. αφίξεις (+12,2%/+665 χιλ.), στη Θεσσαλονίκη 2,2 εκατ. (+7,8%/+159 χιλ.), ενώ στο σύνολο των περιφερειακών αεροδρομίων 14,9 εκατ. (+0,7%/+105 χιλ.).

  Μικρή άνοδος κατά 0,4% στο ενδεκάμηνο καταγράφεται στα Δωδεκάνησα., όπου η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σημειώνεται στην Κάρπαθο κατά 8,5% και
  ακολουθεί η Ρόδος και η Κως. Αντίθετα, στην Κρήτη καταγράφεται μείωση 2,0%, που όπως τονίζεται στο δελτίο οφείλεται πρωτίστως στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου (-67 χιλ./-2,0%) και δευτερευόντως στο αεροδρόμιο των Χανίων (-22 χιλ./-1,9%). Πτώση καταγράφεται και στα Ιόνια Νησιά κατά 0,4%. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην γεωγραφική ενότητα των Κυκλάδων κατά 6,2%/+58 χιλ. επιβάτες. Μεγαλύτερη είναι η αύξηση στην Μύκονο κατά 10,4% και μικρότερη στην Σαντορίνη κατά 2,6%. Τέλος, στην Πελοπόννησο καταγράφεται αύξηση 9,3%.

  Συνεχίστηκαν και το Νοέμβριο οι αφίξεις


  Παράλληλα, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις που κατεγράφησαν τον Νοέμβριο, ήταν αυξημένες κατά 18,5%/+83 χιλ. χιλ. σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2018, ενώ συνολικά καταγράφηκαν 531 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. 

  Η αύξηση αυτή προέκυψε κατά κύριο λόγο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όπου παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε ποσοστιαία όσο και σε απόλυτη διαφορά +22,5%/+72 χιλ. φθάνοντας τους 319 χιλ. επιβάτες. Από τα Περιφερειακά αεροδρόμια σημαντική κίνηση, αλλά και σημαντική αύξηση, είχε μόνο το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με 119 χιλ. επιβάτες (+14,1% / +15 χιλ.).

  Μικρή μείωση για τις οδικές διελεύσεις


  Σε ότι αφορά στις οδικές αφίξεις, όπως αναφέρεται στο στατιστικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ, συνεχίστηκε η αύξησή τους για πέμπτο συνεχόμενο μήνα και τον Νοέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν επιπλέον 28 χιλ. οδικές αφίξεις, ενώ από την αρχή του έτους έχουν σημειωθεί 11,8 εκατ. οδικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση 0,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

  Στο σκέλος των εσόδων, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για το δεκάμηνο, τον Οκτώβριο ανήλθαν σε 1.442 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,1%  σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου  οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 13,1%/+2,033 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και διαμορφώθηκαν στα 17,53 δισ. ευρώ.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ