Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Δεκ-2019 18:26

  Εισαγγελέας: Αθώοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση

  Εισαγγελέας: Αθώοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση έκρινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προτείνοντας την απαλλαγή όλων για το συγκεκριμένο αδίκημα.

  Όπως είπε, δεν υπήρχε κανένας κεντρικός σχεδιασμός για την τέλεση των αξιόποινων πράξεων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο εκ μέρους του Νίκου Μιχαλολιάκου και των λοιπών ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής.

  Έτσι η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση, Αδαμαντία Οικονόμου, ζήτησε την απαλλαγή όλων των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση καθώς και την απαλλαγή των υπόλοιπων κατηγορουμένων για το αδίκημα της ένταξης σε αυτή.

  Η εισαγγελέας είπε πως δεν προέκυψε ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός από το κόμμα ούτε εντολή του Νίκου Μιχαλολιάκου για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

  Αναφερόμενη στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, η κ. Οικονόμου είπε ότι είτε δεν είχαν ιδία γνώση και εξέφραζαν απόψεις, κρίσεις, συμπεράσματα, είτε όσον αφορά τους προστατευόμενους, ότι οι ισχυρισμοί τους συνίστατο σε αοριστίες, εικασίες, ανακρίβειες και γεγονότα "που δεν αντέχουν στη λογική".

  Πλημμελήματα και απαλλαγή Κασιδιάρη πρότεινε ακόμα η εισαγγελέας

  Παράλληλα η εισαγγελέας ζήτησε τη μετατροπή των κακουργημάτων της διακεκριμένης οπλοκατοχής σε πλημμελήματα. Για αυτά βαρύνονται ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και πρώην βουλευτές του κόμματος, καθώς και την πλήρη απαλλαγή του Ηλία Κασιδιάρη.

  Αν η εισαγγελική εισήγηση εισακουσθεί από τους δικαστές, η καταδίκη των κατηγορουμένων ισοδύναμή με εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης και σε καμία περίπτωση με πολυετείς καθείρξεις. Για τον Ν. Μιχαλολιάκο πρότεινε μετατροπή του αδικήματος της διακεκριμένης οπλοκατοχής σε παράνομη κατοχή όπλων (πλημμέλημα).

  Την ίδια ποινική μεταχείριση πρότεινε να έχουν και οι κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων αλλά και σε στελέχη του ΠΑΜΕ.

  Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά στην επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, το 2012, στο Πέραμα, η εισαγγελέας ζήτησε να μετατραπεί η κατηγορία για τους πέντε κατηγορούμενους της συγκεκριμένης υπόθεσης από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού. Να σημειωθεί ότι κατά την επίθεση είχε τραυματιστεί σοβαρά ένας από τους τέσσερις αλλοδαπούς αλιεργάτες.  Σύμφωνα με την εισαγγελέα "αν οι δράστες είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό θα τον είχαν υλοποιήσει. Θα είχαν επιμείνει παρά τις εκκλήσεις του παθόντος. Θα είχαν φροντίσει οι δράστες να σχεδιάσουν διαφορετικά το εγκληματικό αποτέλεσμα".

  Την μετατροπή και πάλι της κατηγορίας πρότεινε στους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων για τους τέσσερις κατηγορουμένους στην υπόθεση της επίθεσης εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ το 2013 στο Πέραμα, από απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη, δηλαδή σε πλημμέλημα, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι για την απλή σωματική βλάβη θα πρέπει να παύσει υφ’ όρων η ποινική δίωξη λόγω του ν. 4411/16χ

  Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης της εισαγγελικού λειτουργού, δεν υπήρξε ο απαιτούμενος ανθρωποκτόνος δόλος για τους κατηγορούμενους της επίθεσης καθώς "αν τον είχαν, θα είχαν πετύχει το σκοπό τους και δεν θα τους σταματούσαν τα άτομα που φώναζαν "αστυνομία" ή το ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο". "Αν θέλει κανείς να διαπράξει ανθρωποκτονία, το καταφέρνει μέσα σε δευτερόλεπτα" είπε χαρακτηριστικά.

  Διαβάστε ακόμη:

  Μόνο ο Ρουπακιάς ένοχος για τη δολοφονία Φύσσα – Καμία εντολή από τη ΧΑ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ