Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Δεκ-2019 17:14

  Ο Ερντογάν "πατάει" τη Συνθήκη της Λωζάνης: Μετατρέπει χριστιανικό κοιμητήριο 150 ετών σε πάρκο

  Ο Ερντογάν "πατάει" τη Συνθήκη της Λωζάνης: Μετατρέπει χριστιανικό κοιμητήριο 150 ετών σε πάρκο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνεχώς διατυμπανίζει, πως όλοι οι κάτοικοι της Τουρκίας αντιμετωπίζονται το ίδιο, ανεξαρτήτως θρησκείας. Μάλιστα προσφάτως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άρχισε να πλησιάζει ξανά τους Κούρδους, σε μία προσπάθεια να τους φέρει με το μέρος του. Όμως οι πράξεις του νεο-οθωμανού "σουλτάνου", μόνο ελευθερίες δεν δείχνουν για της πληθυσμιακές ομάδες της Τουρκίας. Μάλιστα, εφ' όσον έχει επιδοθεί σε μία, επιτυχημένη ομολογουμένως, μουσουλμανοποίηση της Τουρκίας, οι Χριστιανοί δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τον στόχο του. Τελευταίο χτύπημα αποτελεί ένα χριστιανικό κοιμητήριο, στην επαρχία Χατάι, νοτιοδυτικά της Αντιόχειας.

  Η βουλευτής από το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP), Tülay Hatimoğulları-Oruç, υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση, σχετικά με ένα νέο σχέδιο χωροταξίας στο Samandağ, του Hatay, στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Mehmet Nuri Ersoy, απευθύνοντας το ερώτημα αν η κίνηση παραβιάζει τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης, σχετικά με την προστασία των μειονοτήτων.

  "Οι Τούρκοι υπήκοοι που ανήκουν σε μη μουσουλμανικές μειονότητες θα απολαμβάνουν τα ίδια αστικά και πολιτικά δικαιώματα με τους μουσουλμάνους. Όλοι οι κάτοικοι της Τουρκίας, χωρίς διάκριση θρησκείας, θα είναι ίσοι ενώπιον του νόμου", λέει το άρθρο 39 της Συνθήκης, του 1923 που όρισε και τα σύνορα της Δημοκρατίας.

  Η Hatimoğulları-Oruç ανέφερε εν συντομία τα ακόλουθα στην πρόταση:

  "Στο προαναφερθέν αναπτυξιακό σχέδιο, η περιοχή που ανήκει στο ίδρυμα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιόχειας στο Samandağ και χρησιμοποιείται ως νεκροταφείο, χαρακτηρίζεται χώρος πρασίνου. Είναι η μόνη περιοχή που η χριστιανική κοινότητα έχει χρησιμοποιήσει ως νεκροταφείο από τη δεκαετία του 1870. Ο χαρακτηρισμός του χώρου, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί ως νεκροταφείο εδώ και αιώνες και οι τίτλοι ιδιοκτησίας του οποίου ανήκουν στο Ίδρυμα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Samandağ, ως πάρκο, στο νέο σχέδιο χωροταξίας, σημαίνει ότι η χριστιανική κοινότητα αγνοείται τόσο υλικά όσο και πνευματικά;" αναφέρει η βουλευτής και συμπληρώνει: 

  "Για ποιο λόγο ήταν η περιοχή που χρησιμοποίησε η χριστιανική κοινότητα ως νεκροταφείο που δηλώθηκε ως πράσινος χώρος, στο νέο σχέδιο χωροταξίας; Χρησιμοποιείται πουθενά στη χώρα, μια περιοχή πρασίνου ως νεκροταφείο; Δεν υπάρχει χώρος που ο δήμος να έχει διαθέσει για να χρησιμοποιηθεί ως νεκροταφείο. Δεν είναι αυτή η προσέγγιση αντίθετη με την αρχή της ισότητας των πολιτών ως προς τη χριστιανική κοινότητα;".

  Το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι δίπλα στη μονή της Παναγίας (Meryem Ana Kilisesi), στο Samandağ και χρησιμοποιείται ως νεκροταφείο από το 1870. 

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ