Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Δεκ-2019 11:20

  Αποχαιρετώντας τον Μιχάλη Σκαλιστήρη

  Αποχαιρετώντας τον Μιχάλη Σκαλιστήρη
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δρ. Βασίλη Γ. Αποστολόπουλου*

  Η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας αποχαιρέτισε με μια σεμνή τελετή μια από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου και του ελληνικού επιχειρείν της δεκαετίας του ‘70.

  Η ιστορία του Μιχάλη Σκαλιστήρη είναι συνυφασμένη με την ακμή και παρακμή της ελληνικής βιομηχανίας που άνθησε, έδωσε προστιθέμενη αξία, θέσεις εργασίας και συνάλλαγμα στη χώρα. Δυστυχώς όμως ήρθε η στιγμή που στις δυσμενείς διεθνείς οικονομικές συγκυρίες και την απουσία εθνικής βιομηχανικής πολιτικής στις αρχές της δεκαετίας του ´80, προστέθηκαν οι ιδεολογικές στρεβλώσεις εκείνης της εποχής που μέσω των λεγόμενων "κοινωνικοποιήσεων" με έναν τρόπο άναρχο και ανεξέλεγκτο έδωσαν τη χαριστική βολή σε μια σειρά από ελληνικές βιομηχανίες.

  σκαλιστήρης

  Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η περιβόητη "βιομηχανία Σκαλιστήρη", η βιομηχανία που έφτασε να γίνει ο μεγαλύτερος εργοδότης της εποχής της με 5.000 εργαζόμενους και σημαντικότατη εξαγωγική δραστηριότητα. Παρότι η οριακά ζημιογόνος χρήση της δεν την καθιστούσε σε καμία περίπτωση μη βιώσιμη, χαρακτηρίστηκε ως "προβληματική" και την πήρε το κράτος το 1983 κατά τη "μόδα" της εποχής.

  Η κρατική διαχείριση ήταν εκείνη που με τις αλόγιστες σπατάλες και την κακοδιαχείριση την κατέστησε στην ουσία της "προβληματική" και τελικά την οδήγησε σε εκκαθάριση αποστερώντας τη χώρα από έναν εθνικό πρωταθλητή και οδηγώντας σε μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες αποστερώντας τες από χιλιάδες θέσεις εργασίας.

  Με τρόπο άδικο και αυταρχικό το σύστημα του "τράβηξε το χαλί" και του αποστέρησε το δικαίωμα να παλέψει και να "γυρίσει" την κατάσταση. Όπως λέγεται, η φιλία του με τον Εθνάρχη έπαιξε ρόλο σε αυτή τη δυσμενή για εκείνον εξέλιξη.

  Αυτό ωστόσο που δεν μπόρεσαν πότε να του πάρουν ήταν την αξιοπρέπεια και τη στόφα του άρχοντα που διέθετε.

  Τον εκλιπόντα είχα τη χαρά και την τιμή να τον γνωρίσω στα πολύ τελευταία χρόνια της ζωής του με αφορμή την υπογραφή κάποιου συμβολαίου.

  Αν και ήδη σε προχωρημένη ηλικία, η διαύγεια του, η σχολαστικότητα στη λεπτομέρεια αλλά και η ευγένεια προς το συνομιλητή του, κατάλοιπα ασφαλώς της επιχειρηματικής του εποχής και πρακτικής, ενέπνεαν τον σεβασμό και τον καθιστούσαν αμέσως συμπαθή και αγαπητό.

  Σε αυτή τη ζωή κατόρθωσε να κατακτήσει την απόλυτη κορυφή, οι οικονομικές και πολιτικές συγκυρίες να τον εξοστρακίσουν από αυτή, αλλά εν τέλη να φύγει με το κεφάλι ψηλά αφήνοντας πίσω τρεις εξαιρετικούς ανθρώπους, τα παιδιά του Μαρίνα, Δημήτρη και Σοφία.

  *Ο Δρ Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ)

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων