Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Δεκ-2019 08:36

  Κόβεται – πάλι- το δικαστικό ένσημο που πληρώνει ο πολίτης στις αναγνωριστικές αγωγές;

  Κόβεται – πάλι- το δικαστικό ένσημο που πληρώνει ο πολίτης στις αναγνωριστικές αγωγές;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Θέμα αλλαγής της πρόσφατης τροπολογίας που επανέφερε το δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές Πολυμελούς Πρωτοδικείου, στην οποία αντιδρούν σφοδρά οι δικηγόροι, θέτει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η κατάργηση ή τροποποίηση του μέτρου ενόψει των επικείμενων αλλαγών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

  Οι δικηγόροι είναι έτοιμοι για δυναμικές αντιδράσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα που επιβάλλει ουσιαστικά την υποχρέωση σε αγωγές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που έχουν υψηλό οικονομικό αντικείμενο (άνω των 250.000 ευρώ) να καταβάλλει ο εναγόμενος πολίτης δικαστικό ένσημο περίπου 8/1000 του επίδικου ποσού. Όπως αναφέρουν οι δικηγόροι με αυτό τον τρόπο αποκλείονται πολίτες (που δεν διαθέτουν τέτοια ποσά) από τον φυσικό τους δικαστή.

  Θυμίζουν μάλιστα πως η  αναγνωριστική αγωγή (και η συναφής δυνατότητα μετατροπής της καταψηφιστικής αγωγής σε αναγνωριστική) θεσμοθετήθηκε ακριβώς για να επιτρέψει σε πολίτες με μικρή οικονομική δυνατότητα να ασκήσουν τα δικαιώματά τους ενώπιον των δικαστηρίων χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να υποβληθούν - ιδίως σε περίπτωση μεγάλων απαιτήσεων (π.χ. τροχαία με θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς)- στην καταβολή ενός σημαντικού ποσού για το δικαστικό ένσημο.

  Η κατάργηση αυτής της δυνατότητας είναι σαφές – κατά τους δικηγόρους- ότι πλήττει κατά μείζονα λόγο ακριβώς αυτά τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα και παρεμβάλλει για αυτά ένα ουσιαστικό εμπόδιο στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Ο αντίλογος είναι πως με αυτό τον τρόπο θα κατευναστεί η "δικονομανία και οι άσκοπες αγωγές".

  Θα επανεξεταστεί 

  "Tο υπουργείο Δικαιοσύνης θα επανεξετάσει την πρόσφατη επανεπιβολή του δικαστικού ενσήμου στις υποθέσεις τακτικής διαδικασίας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, στην επικείμενη τροποποίηση του ΚΠολΔ". Αυτή η φράση που χρησιμοποίησε  ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, μιλώντας στην 35η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), αλλάζει όμως τα δεδομένα. Ο υπουργός επισήμανε πως η επανεξέταση αυτή θα γίνει, από την νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που ο ίδιος εξήγγειλε πρόσφατα στην ειδική ημερίδα της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που έγινε στο ΕΒΕΑ.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ