Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Δεκ-2019 08:41

  Πρόδρομος εξελίξεων: H τροπολογία που "ανοίγει" πιο εύκολα τα τηλέφωνα για τους εισαγγελείς

  Πρόδρομος εξελίξεων: H τροπολογία που "ανοίγει" πιο εύκολα τα τηλέφωνα για τους εισαγγελείς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Πιο εύκολη καθιστά τη χρήση κασετών ηχογραφημένων συνομιλιών που αποδεικνύουν κακουργήματα αλλά δεν έχουν νόμιμη προέλευση, τροπολογία της τελευταίας στιγμής που κατατέθηκε από 7 βουλευτές του ΚΙ.ΝΑΛ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη Διαμεσολάβηση το οποίο  ψηφίστηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

  Το γεγονός αυτό θεωρείται από δικαστικές πηγές πρόδρομος εξελίξεων για ανοιχτές υποθέσεις της Δικαιοσύνης με έντονο πολιτικό ενδιαφέρον, αφού έρχεται να ενδυναμώσει το υπάρχον νομικό πλαίσιο και να δώσει  επιπρόσθετες εξουσίες και  δυνατότητες στους εισαγγελείς να κάνουν χρήση αποδεικτικών μέσων που δεν έχουν αποκτηθεί νομίμως. 

  Πρόκειται για τροποποίηση του άρθρου 34 παρ.1 του Κώδικα Ποινικής δικονομίας που δίνει ελεύθερη πρόσβαση στους Εισαγγελείς σε κάθε πληροφορία ή στοιχείο του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου  στις περιπτώσεις εκείνες που, όπως αναφέρεται, "αποτυπώνεται και τεκμηριώνεται η αντικειμενική υπόσταση κακουργήματος κατά την τέλεσή του".

  Το ΚΙΝΑΛ

  Το θέμα είναι πως η εν λόγω τροπολογία ήρθε από το ΚΙΝΑΛ και προστίθεται σε διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες από τη Βουλή και η οποία δίνει δυνατότητα χρήσης παρανόμως αποκτηθέντος υλικού από τους εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος και Διαφθοράς για τη διαλεύκανση υποθέσεων.

  Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι πως η εν λόγω διάταξη είχε ψηφιστεί το 2015 μετά από εισήγηση του Δημ. Παπαγγελόπουλου, αλλά καταργήθηκε με τον ποινικό Κώδικα της 1ης Ιουλίου 2019, του ΣΥΡΙΖΑ. Επανήλθε με εισήγηση της νυν κυβέρνησης και "ενισχύθηκε" με την τροπολογία των 7 του ΚΙΝΑΛ.

  Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 34 παρ.1  του Κώδικα Ποινικής δικονομίας  ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2019 προέβλεπε ότι : "Οι εισαγγελικοί λειτουργοί της παρ. 1 του άρθρου 33 έχουν, εφόσον τηρείται η αρχή της αναλογικότητας, πρόσβαση σε κάθε πληροφορία ή στοιχείο που είναι χρήσιμο για την άσκηση του έργου τους, μη υποκείμενοι στους περιορισμούς της νομοθεσίας περί φορολογικού, τραπεζικού, χρηματιστηριακού και κάθε άλλου απορρήτου, με την εξαίρεση του δικηγορικού (άρθρο 39 παρ. 1 του ν. 4194/2013) και τηλεπικοινωνιακού (ν. 2225/1994), καθώς και σε κάθε μορφής αρχείο δημόσιας αρχής ή οργανισμού που τηρεί και επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με ισχύοντες κανόνες ιχνηλασιμότητας".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ