Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Δεκ-2019 18:08

  O ΕΦΚΑ υποχρεούται να πληρώνει τις επείγουσες εισαγωγές (και) στα ιδιωτικά νοσοκομεία

  O ΕΦΚΑ υποχρεούται να πληρώνει τις επείγουσες εισαγωγές (και) στα ιδιωτικά νοσοκομεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Το χέρι στο δημόσιο ταμείο για τις νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές, εφόσον στα δημόσια νοσοκομεία είτε δεν υπάρχουν κρεβάτια, είτε δεν υπάρχει η κατάλληλη μέθοδος διάγνωσης ή θεραπείας, θα αναγκαστεί να βάζει ο ΕΦΚΑ, μετά από κρίσιμη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας: Ο ασφαλιστικός φορέας "υποχρεούται να παρέχει στους ασφαλισμένους του νοσοκομειακή περίθαλψη και όταν αδυνατεί αντικειμενικά προς τούτο, οφείλει να καταβάλει το σύνολο των δαπανών, στις οποίες αυτοί (σ.σ.: ασφαλισμένοι) υποβλήθηκαν εξαιτίας αυτής της αδυναμίας του και όχι να καταβάλει μόνο το ποσό της κρατικής διατίμησης", αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης.

  Το σκεπτικό του δικαστηρίου, που ανοίγει το δρόμο για να αποζημιώνονται οι ασφαλισμένοι (που πληρώνουν ασφάλιστρα) για τις ελλείψεις και τις παθογένειες του  Εθνικού Συστήματος Υγείας, εδράζεται στην προφανή άποψη πως ο ΕΝΦΚΑ οφείλει να πληρώσει όλο το ποσό της νοσοκομειακής περίθαλψης που πληρώνουν σε ιδιωτικές νοσοκομειακές μονάδες οι οποίες δεν είναι συμβεβλημένες με τον ασφαλιστικό φορέα για επείγοντα περιστατικά, όταν στα δημόσια νοσοκομεία ή κλινικές δεν βρέθηκε  κρεβάτι ή δεν υπήρχαν οι απαραίτητες σύγχρονες μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας ή δεν λειτουργούσαν τα ιατρικά μηχανήματα για την περίθαλψη  ασθενών.

  Το βρέφος

  Η περίπτωση αφορά σύζυγο ασφαλισμένου στον 6ο μήνα εγκυμοσύνης η οποία τον Μάιο του 2004 μπήκε εκτάκτως σε μαιευτήριο λόγω ρήξης θυλακίου και 2 μέρες μετά γέννησε ένα αγοράκι, το οποίο εισήχθη σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης νεογνών, λόγω προωρότητας σε ιδιωτικό μαιευτήριο. Το σύνολο των  νοσηλειών  του μωρού από 24.5. έως 29.6.2004, ανήλθαν σε 24.370 ευρώ.

  Ο ασφαλιστικός φορέας, δέχθηκε μεν ότι επρόκειτο για επείγον περιστατικό, αλλά  αρνήθηκε να καταβάλει όλο το ποσό  των 24.370 ευρώ και ενέκρινε 8.599 ευρώ. Ο πατέρας άσκησε ένσταση και πήρε επιπλέον 5.500 ευρώ, αλλά ο ασφαλισμένος ζήτησε και τα υπόλοιπα 10.278 ευρώ.

  Τελικά το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτησή του. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ