Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 01-Δεκ-2019 11:37

  Ανοιχτό παραμένει το θέμα για τις τιμές στα data της κινητής τηλεφωνίας

  Ανοιχτό παραμένει το θέμα για τις τιμές στα data της κινητής τηλεφωνίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επί τάπητος παραμένει το θέμα της μείωσης των χρεώσεων στα data (δεδομένα) της κινητής τηλεφωνίας μετά τις παραινέσεις τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του αρµόδιου υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να µειώσουν τις υψηλές χρεώσεις δεδοµένων.

  Οι προτάσεις που βρίσκονται υπό συζήτηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα, περιλαμβάνουν είτε τη μείωση του τελικού ποσού που πληρώνουν οι συνδρομητές κάθε μήνα, είτε τον πολλαπλασιασμό των υπηρεσιών, δηλαδή τη χρήση περισσότερων δεδομένων με την ίδια χρέωση.

  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το "Πρώτο Θέμα", στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει εδραιωμένη και βάσιμη εκτίμηση ότι χωρίς να υπάρξει οικονομική επιβάρυνση ούτε για τις εταιρείες ούτε για τους πελάτες είναι δυνατή η αύξηση της χρήσης των data τουλάχιστον κατά 50%. Σύμφωνα με το "Έθνος της Κυριακής", σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα αναπροσαρµοστεί η εµπορική πολιτική των εταιρειών, καθώς ο σχεδιαζόµενος διπλασιασµός των παρεχόµενων δεδοµένων, ακόµα κι αν αποφασιστεί να ακολουθηθεί αρχικά από έναν και µόνο πάροχο που θα πάρει την απόφαση να "θυσιάσει" τµήµα του µέσου εσόδου του ανά χρήστη, αναγκαστικά θα συµπαρασύρει και τους υπόλοιπους για λόγους ανταγωνισµού.

  Υπενθυμίζεται πως το θέμα άνοιξε πρόσφατα όταν ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, επανέλαβε από το βήμα τηλεπικοινωνιακού συνεδρίου την  προτροπή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) να επανεξετάσουν τις χρεώσεις στα δεδομένα.

  Ο κ. Πιερακάκης στο πλαίσιο συζήτησης με τους επικεφαλής των ΟΤΕ, Vodafone και Wind, αφού αναφέρθηκε στην απόκλιση μεταξύ των ονομαστικών και των πραγματικών τιμών, δηλώνοντας ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιες είναι οι πραγματικές τιμές στον κλάδο, επανέλαβε τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πρέπει οι τιμές στα δεδομένα να πέσουν "γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας, πρόσβασης και επιτάχυνσης της πορείας της χώρας". Συμπλήρωσε δε πως από την πλευρά της κυβέρνησης δεν αποτελεί πρόθεση να συμπιεστεί η αγορά, αντίθετα να υπάρξει βοήθεια ώστε να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις που δρομολογούνται.

  "Ωστόσο, ζητάμε (σ.σ. από τις εταιρείες του κλάδου) να μας βοηθήσουν σε αυτή την πορεία να πιάσουμε τους στόχους ως χώρα -με κυρίαρχο αυτόν της σύγκλισης με τις άλλες χώρες της ΕΕ- και να γίνουν αρωγοί περαιτέρω στο κόστος των δεδομένων, γιατί αυτό έχει μεγάλη τόσο πρακτική όσο και συμβολική αξία", σημείωσε.

  Οι επικεφαλής των εταιρειών του κλάδου αντέτειναν το ζήτημα της υψηλής φορολόγησης του κλάδου στην Ελλάδα που, μέσω άμεσων και έμμεσων, επιβαρύνσεων, φθάνει ακόμη και στο 39%.

  Σημείωσαν πως οι τιμές στα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιών υποχωρούν διαρκώς τα τελευταία χρόνια, ενώ στο ζήτημα που αφορά στα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας εξέφρασαν την πρόθεση να σταθούν αρωγοί ώστε να αμβλυνθεί η μεγάλη απόσταση μεταξύ ονομαστικών και πραγματικών τιμών.

  Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε πως υπάρχει στρεβλή απεικόνιση της κατάστασης στην Ελλάδα γιατί οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί συγκρίνουν διαφορετικά πράγματα, ενώ τόνισε ότι οι τιμές τιμοκαταλόγου και οι πραγματικές έχουν μεγάλη διαφορά, με τη φορολογία να ανέρχεται περίπου στο 39%.

  Όπως τόνισε, αν αφαιρεθεί το ποσοστό φόρου, σε όλες τις περιπτώσεις η Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο. Κατέληξε, δε, λέγοντας πως "από τη στιγμή που έρχεται η πολιτεία με αίτημα ‘’να συμβάλλετε και εσείς’’, το λαμβάνουμε υπόψη, συζητάμε με τον υπουργό, ακούσαμε τις επιθυμίες του πρωθυπουργού και σχεδιάζουμε ανάλογες ενέργειες".

  Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Voδafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης αναφέρθηκε σε στοιχεία βάσει των οποίων την τελευταία δεκαετία καταγράφονται μεγάλες μειώσεις τιμών στον κλάδο.

  Όπως τόνισε, οι φόροι είναι οι αιτία για να εμφανίζονται υψηλότερες κατά 10% πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. οι τιμές στην κινητή τηλεφωνία. Τέλος, ο επικεφαλής της Wind Ελλάς, Νάσος Ζαρκαλής ανέφερε πως "εφόσον τίθεται ένα γενικό πλαίσιο για μείωση τιμών, θα είμαστε αρωγοί. Κυρίως θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε αυτή την οξύμωρη εμπορική πρακτική με τη μεγάλη απόσταση μεταξύ ονομαστικών και πραγματικών τιμών".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων