Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Νοε-2019 12:27

  Filippo Grandi: Η Ελλάδα έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος ως πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ

  Filippo Grandi: Η Ελλάδα έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος ως πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Η Ελλάδα έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος ως πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ" σημείωσε ο  Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Ο ίδιος τάχθηκε κατά των κέντρων κράτησης λέγοντας πως καλύτερα είναι τα κέντρα ελεγχόμενης μετακίνησης "και υπάρχουν τρόποι γι’ αυτό, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τις συμβουλές μας".

  Ο κ. Grandi έκανε την διάκριση μεταξύ των πληθυσμών που μετακινούνται λέγοντας πως δεν θ’ αλλάξουμε τον ορισμό του πρόσφυγα αλλά υπάρχουν πολλές μετακινήσεις πληθυσμών εξαιτίας π.χ. και της κλιματικής αλλαγής. Ενώ ανέφερε ως παράδειγμα τους Αφγανούς λέγοντας πως υπάρχουν Αφγανοί από εμπόλεμες ζώνες του Αφγανιστάν (όχι ολόκληρη την χώρα) και οι Αφγανοί του Ιράν. Όπως είπε οι πρώτοι δικαιούνται άσυλο, οι άλλοι αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής. Ζήτησε ωστόσο να υπάρχουν αξιοπρεπείς ανθρώπινες συνθήκες για όλους. Υπογράμμισε ακόμα ότι είναι ανάγκη να προσδιοριστεί η ηλικία των ασυνόδευτων ανηλίκων για τα οποία πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα.

  Τάχθηκε κατά των κλειστών κέντρων κράτησης λέγοντας ότι το είπε και στην χθεσινή συνάντηση που είχε χθες με τον Πρωθυπουργό. "Δεν είμαστε υπέρ  της κράτησης, μιλάμε για ελεγχόμενα κέντρα και είμαστε στην διάθεσή σας για συμβουλές. Υπάρχουν περιπτώσεις κράτησης για άτομα που δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες και θα πρέπει να επιστρέψουν. Σε αυτή την περίπτωση ο νόμος προβλέπει κράτηση μέχρι 36 μήνες, αυτό όμως πάει πέρα από το θέμα του ασύλου. Οποιαδήποτε άλλη μορφή κράτησης πέρα από αυτό δεν την συμβουλεύαμε. Θα  πρέπει να υπάρχει ένα τρόπος ελέγχου, αυτό καλύτερα είναι να συμβεί σε ελεγχόμενα κέντρα".

  Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δίκαιη κατανομή του βάρους των προσφύγων στην Ευρώπη ενώ τόνισε πως είναι θετικό ότι άνοιξε η συζήτηση για το πλαίσιο στην ΕΕ (καθεστώς Δουβλίνου) σε ότι αφορά την επιστροφή στην πρώτη χώρα εισδοχής. Υπογράμμισε πως όταν οι ροές ήταν μικρές το πρόβλημα αντιμετωπίζονταν, ενώ έστειλε μήνυμα στις ευρωπαϊκές χώρες να ‘μοιραστούν’ το βάρος λέγοντας πως "δεν μπορώ να δεχτώ ότι δεν δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους που το χρειάζονται να μην μπορούν να υποβάλλουν αίτημα ασύλου και να μένουν πχ σε χώρες με πόλεμο ή εκδίωξης. Αυτό θα ήταν καταστροφικό" είπε.

  Γ. Κουμουτσάκος: Αδιαπραγμάτευτα τα σύνορά μας

  Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι "η Ελλάδα βρίσκεται στα όριά της. Και αυτό μας επιβάλει μια αυστηρή πολιτική που σε καμία περίπτωση δεν αγνοεί τα ανθρωπινά δικαιώματα αλλά που υπηρετεί ταυτόχρονα το μείζον αγαθό του αισθήματος ασφαλείας των Ελλήνων και της ίδιας της χώρας.  Αυτό είναι το καθήκον μας και θα το πράξουμε στο ακέραιο.  Τα σύνορά μας είναι η ασφάλειά μας. Αδιαπραγμάτευτα."

  Αναφερόμενος ειδικά στην Τουρκία ο υπουργός σημείωσε πως "η Τουρκία, με ενέργειες και δηλώσεις, δείχνει να ακολουθεί μια χρηστική πολιτική του μεταναστευτικού έχοντάς το σε μια ευρύτερη πολιτική γεωστρατηγικών επιδιώξεων στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο με αλλεπάλληλες δηλώσεις ακόμα και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο ότι εάν δεν ικανοποιηθούν συγκεκριμένα αιτήματα της Τουρκίας, τότε αυτή θα ανοίξει διάπλατα τις μεταναστευτικές  πύλες. Η εμφατική επανάληψη τέτοιων δηλώσεων είναι αφενός μια άμεση απειλή που δηλητηριάζει τις σχέσεις   Ευρώπης – Τουρκίας, και αφετέρου αποτελεί αυτή καθ' εαυτή ένα πολύ ισχυρό παράγοντα προσέλκυσης των ροών.  

  Αυτές οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις είναι μια ανοικτή πρόσκληση σε πρόσφυγες και μετανάστες να μετακινηθούν δυτικά, αλλά κυρίως στα δίκτυα των διακινητών, να προετοιμαστούν να δραστηριοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση περιμένοντας το διάπλατο άνοιγμα των μεταναστευτικών πυλών. Και αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα σοβαρό. Διότι ακόμα κι αν δεν συμβεί το πλήρες άνοιγμα, δημιουργεί ήδη μια μεγάλη πίεση, η οποία πλέον καταγράφεται - πέραν πάσης αμφιβολίας στη δραματική αύξηση των ροών της τελευταίας περιόδου". 

  Μαρία Νταλιάνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ