Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Νοε-2019 18:47

  Novartis: "Μπλόκο" στην παροχή στοιχείων για τους προστατευόμενους μάρτυρες στις ΗΠΑ επιχειρούν Αμερικανοί δικηγόροι

  Novartis: "Μπλόκο" στην παροχή στοιχείων για τους προστατευόμενους μάρτυρες στις ΗΠΑ επιχειρούν Αμερικανοί δικηγόροι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Να μπλοκάρει το αίτημα παροχής στοιχείων γύρω από τους  προστατευόμενους μάρτυρες της  έρευνας για την Novartis στις Η.Π.Α, επιχειρεί με επιστολή- καταγγελία του, δικηγορική εταιρία στην Αμερική, η οποία μαζί τον δικηγόρο Παύλο Σαράκη εκπροσωπούν νομικά τους τρεις Έλληνες μάρτυρες/καταγγέλοντες στις Αμερικανικές Αρχές.

  Παράλληλα ζητεί και τη διενέργεια έρευνας άμεσα από το Συμβούλιο της Ευρώπης για παραβιάσεις εκ μέρους της Ελλάδας της νομοθεσίας και των συνθηκών που προβλέπουν την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων!

  Η επιστολή έχει ως αποδέκτες την ηγεσία του Αρείου Πάγου, τον επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO) , τους επικεφαλής όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής.

  Με αυτή ουσιαστικά βάλλει κατά του αιτήματος των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου κκ Ευ. Ζαχαρή και Λ. Σοφουλάκη προς τις Αμερικανικές Αρχές για παροχή πληροφοριών που σχετίζονται με τους προσφεύγοντες μάρτυρες ενώπιον της Αμερικανικής Δικαιοσύνης. Το ελληνικό αίτημα έχει ως βάση τη διασταύρωση των πληροφοριών πως ουσιαστικά πρόκειται για τους ίδιους μάρτυρες, κάτι που – με δεδομένο πως στην Αμερική μπορεί να εισπράξουν αμοιβή- πιθανόν αντίκειται στο ελληνικό δίκαιο".

  Ο Αμερικάνος δικηγόρος

  Όπως αναφέρεται αιτία για την επιστολή - καταγγελία του δικηγόρου Στηβ Κον της δικηγορικής εταιρίας "KOHN, KOHN & COLAPINTO, LLP” είναι οι "ανάρμοστες και παράνομες πρακτικές εκφοβισμού κατά των προσφευγόντων/καταγγελόντων μαρτύρων στις Αμερικανικές Αρχές για την "υπόθεση Novartis"”: "….Ζητάμε να σταματήσετε αμέσως και να εγκαταλείψετε οποιαδήποτε προσπάθεια να μάθετε την ταυτότητα των Ελλήνων πολιτών που έχουν εθελοντικά δώσει πληροφορίες στις αρχές των ΗΠΑ. Ζητάμε επίσης να αποσύρετε οποιοδήποτε αίτημα προς τις αρχές των ΗΠΑ για να εκθέσετε την ταυτότητα αυτών των μαρτύρων” αναφέρει στο τέλος της επιστολής του ο κ. Στηβ Κον, επισημαίνοντας ότι αυτή η επιστολή αποτελεί και μια επίσημη καταγγελία κατά του Αρείου Πάγου, η οποία υποβλήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης.

  "Εκπροσωπούμε πολίτες της Ελλάδας που εθελοντικά παρείχαν πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές σχετικά με παραβιάσεις του FCPA (σσ: νόμου για διαφθορά). Αυτοί οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος παρείχαν πληροφορίες ότι η Ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis μπορεί να έχει δωροδοκήσει Έλληνες αξιωματούχους κατά παράβαση της νομοθεσίας. Οι καταγγέλλοντες δημοσιοποίησαν τις πληροφορίες σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, το οποίο παρέχει ισχυρή προστασία”.

  Στο έγγραφο ξεκαθαρίζεται ότι εκπροσωπούν αυτούς τους μάρτυρες στην Αμερική, δεν έχουν καμία σχέση με την διαδικασία στην Ελλάδα. "Θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου να παρεμποδιστούν τα δικαιώματα αυτών των μαρτύρων, και να αντιταχθούν σε αυτούς για μια νόμιμη παροχή πληροφοριών στις αρχές των ΗΠΑ” εξηγεί στην επιστολή του ο κ. Στηβ Κον.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ