Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Νοε-2019 08:49

  Αυστηρό μήνυμα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη

  Αυστηρό μήνυμα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη που αγγίζουν τα όρια της παραγραφής υποθέσεων, επισημαίνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, με παρέμβασή του στο θέμα της αργοπορίας στην ανακριτική διαδικασία αλλά και στα προηγούμενα στάδια της προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης.

  Με εγκύκλιό του προς τους εισαγγελείς της χώρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αφού "διαπιστώνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις καθυστερεί η περαίωση της ανάκρισης, προανάκρισης και προκαταρκτικής εξέτασης, μάλιστα δε τούτο συμβαίνει και επί σοβαρών υποθέσεων, ενώ ενίοτε η καθυστέρηση αυτή εγγίζει τα όρια της παραγραφής".

  Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας, ζητεί να ενημερωθεί από τους αρμόδιους εισαγγελείς "σε ποιες υποθέσεις παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση καθώς και σε ποιες υποθέσεις ανακύπτει κίνδυνος παραγραφής, με τις διευκρινίσεις του ανακριτή ή του εισαγγελέα και τη δική σας γνώμη επ' αυτού".

  Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής:

  "Απόρροια της από το άρθρο 32 ΚΠΔ ανώτατης εποπτείας του ανακριτικού έργου από τον Εισαγγελέα Εφετών είναι το δικαίωμα αυτού να λαμβάνει γνώση και να παρακολουθεί τη δικονομική εξέλιξη της κυρίας ανάκρισης, της προανάκρισης και της προκαταρκτικής εξέτασης και να δίδει δέουσες οδηγίες, κατά περίπτωση, διά του Εισαγγελέως των Πλημμελειοδικών.
  Από τις καταστάσεις κίνησης δικογραφιών που μας υποβάλλονται ανά τρίμηνο διαπιστώνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις καθυστερεί η περαίωση της ανάκρισης, προανάκρισης και προκαταρκτικής εξέτασης, μάλιστα δε τούτο συμβαίνει και επί σοβαρών υποθέσεων, ενώ ενίοτε η καθυστέρηση αυτή εγγίζει τα όρια της παραγραφής.

  Ενόψει αυτών, στις προσεχείς καταστάσεις, αρχής γενομένης από την υποβολή των πινάκων του Δ' τριμήνου 2019, στη σχετική αναφορά θα μας αναφέρετε, μετά από σχετική έρευνά σας, σε ποιες υποθέσεις παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση καθώς και σε ποιες υποθέσεις ανακύπτει κίνδυνος παραγραφής, με τις διευκρινίσεις του ανακριτή ή του εισαγγελέα και τη δική σας γνώμη επ' αυτού. Στα πλαίσια της συναφούς έρευνάς σας θα πρέπει να ελέγχεται και το απαραίτητο ή μη δεύτερης και τυχόν επομένης περαιτέρω παραγγελίας για διενέργεια συμπληρωματικής κύριας ανάκρισης όπως και τρίτης και τυχόν ομοίας, επομένης παραγγελίας, για διενέργεια συμπληρωματικής προανάκρισης και προκαταρκτικής εξέτασης

  O ΕΙΣΑΓΓΕΛΑΣ ΤΟΥ ΑΠ

  Βασίλειος Πλιώτας"
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ