Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Νοε-2019 16:58

  Άρειος Πάγος: Συνταγματικό το νομοσχέδιο για την διαμεσολάβηση

  Άρειος Πάγος: Συνταγματικό το νομοσχέδιο για την διαμεσολάβηση
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Την πλήρη αποδοχή της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που πριν από ένα χρόνο είχε εκφραστεί αρνητικά για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, έχει το νέο σχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση σε μεγάλο μέρος των αστικών και εμπορικών υποθέσεων. Η Διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ομόφωνα σύμφωνα με πληροφορίες, πως το νομοσχέδιο είναι συνταγματικό, αίροντας ένα (μη δεσμευτικό μεν, πλην ουσιαστικής φυσης) εμπόδιο.

  Τη γνωμοδότηση ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας με έγγραφό του προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη. Το αίτημα ζητούσε να γνωμοδοτήσει η Διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επί της συνταγματικότητας ή μη του νομοσχεδίου για "τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις και περαιτέρω εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγία 2008/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2008".

  Σήμερα η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υπό τον κ. Τσαλαγανίδη και με εισηγητή τον Χρήστο Τσανερρίκο, γνωμοδότησε επί της συνταγματικότητας του επίμαχου νομοσχεδίου, με τα 43 μέλη της ομόφωνα να κρίνουν συνταγματικές τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

  Ενα μέλος της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έκανε κάποιες παρατηρήσεις επί ορισμένων άρθρων του νομοσχεδίου, οι οποίες όμως δεν αφορούσαν το ζήτημα της συνταγματικότητας.

  Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο έτος η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κατά πλειοψηφία, με την υπ΄ αριθμόν 34/2018 απόφασή της, είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του προγενέστερου νόμου 4512/2018 ως προς την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων