Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Νοε-2019 12:49

  ΣΕΠΑΚ: Η έκπτωση φόρου 40% για αναβάθμιση κτιρίων να ισχύει για δαπάνες με ενιαίο τιμολόγιο

  ΣΕΠΑΚ: Η έκπτωση φόρου 40% για αναβάθμιση κτιρίων να ισχύει για δαπάνες με ενιαίο τιμολόγιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Να εμπίπτουν στην έκπτωση του 40%, μόνο τα ενιαία τιμολόγια που θα ενσωματώνουν την υπηρεσία και τα υλικά, ώστε να υποστηρίζονται και να πολλαπλασιάζονται τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα συνεργεία που είναι ήδη ενσωματωμένα στο φορολογικό σύστημα της χώρας. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για την ποιότητα και ανάπτυξη των κατασκευών, ο οποίος αναφέρει ότι το μέτρο, όπως σχεδιάζεται να εφαρμοστεί, ευνοεί μόνο τους μικροεπαγγελματίες, που φοροδιαφεύγουν. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την παροχή έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων, αλλά όχι στα έξοδα για την αγορά υλικών.

  Τι αναφέρει ο ΣΕΠΑΚ

  "Ενημερωθήκαμε, ότι η Πολιτεία, προσανατολίζεται να ισχύει η έκπτωση του 40%, μόνο για τις δαπάνες υπηρεσιών και όχι για την αγορά των υλικών.

  Ο ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και την Ανάπτυξη των Κατασκευών), υποστηρίζει το κίνητρο της έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος, να ισχύει σε ποσοστό 30% για τις δαπάνες μεμονωμένων υπηρεσιών και 30% για την αγορά υλικών και το 40% να ισχύει μόνο για τις δαπάνες που γίνονται με ενιαίο τιμολόγιο στο οποίο περιλαμβάνονται και η αμοιβή των υπηρεσιών και της αγοράς υλικών. Με αυτόν τον τρόπο θα υποστηριχθούν κυρίως τα οργανωμένα συνεργεία που είναι ήδη ενσωματωμένα στο φορολογικό σύστημα της χώρας.

  Για να εξηγήσουμε αυτή την θέση μας, πιστεύουμε ότι οι εξαιρέσεις στους νόμους και στις αποφάσεις της Πολιτείας, τελικά απαξιώνουν τους στόχους της και διαλύουν την οργανωτική δομή του κράτους. Μπορεί οι εξαιρέσεις να επιζητούν την λύση στοχευμένων προβλημάτων ή την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά παράλληλα δημιουργούν στη κοινωνία τις προϋποθέσεις για επίπλαστες ή αδιαφανείς δραστηριότητες, ψεύτικες δαπάνες και έσοδα, με κίνητρο τη αποφυγή φόρου και το οικονομικό όφελος.

  Η ιδέα της κυβέρνησης να αναβαθμίσει ενεργειακά και αισθητικά το δομημένο περιβάλλον της χώρας και παράλληλα να ενεργοποιήσει το "λαβωμένο" κλάδο των κατασκευών και να ελαφρύνει τους φόρους των πολιτών, είναι πράγματι αναπτυξιακή και πολύ εύστοχη.

  Πρέπει όμως να αποφύγει τις μέχρι σήμερα τετριμμένες εξαιρέσεις, που στοχεύουν να χτυπήσουν αποκλειστικά τη φοροδιαφυγή των εισοδημάτων από υπηρεσίες του κλάδου των κατασκευών, αλλά πρέπει να στοχεύσει παράλληλα και στον εκσυγχρονισμό του.

  Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον διαχωρισμό της τιμολόγησης των υπηρεσιών και των υλικών, ώστε να εξαιρεθούν οι δαπάνες για τα υλικά και να εμπίπτουν στην έκπτωση του 40% μόνο οι υπηρεσίες. 

  Αυτό θα ευνοήσει κυρίως τους μικροεπαγγελματίες, που συνήθως φοροδιαφεύγουν. 

  Αν εμπίπτουν στην έκπτωση του 40%, μόνο τα ενιαία τιμολόγια που θα ενσωματώνουν την υπηρεσία και τα υλικά, κυρίως θα υποστηρίζονται και θα πολλαπλασιάζονται τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα συνεργεία που είναι ήδη ενσωματωμένα στο φορολογικό σύστημα της χώρας".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ