Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Νοε-2019 08:07

  Β. Κικίλιας: Από "σκανάρισμα" όλες οι ιατρικές συνταγές

  Β. Κικίλιας: Από "σκανάρισμα" όλες οι ιατρικές συνταγές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ακόμη πιο αυστηρό αναμένεται να γίνει το πλαίσιο ελέγχου της συνταγογράφησης από τους γιατρούς, αλλά και του όγκου των θεραπειών που αποζημιώνονται. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων για το clawback και τη φαρμακευτική δαπάνη,  όπου παρατηρείται υπέρβαση σε θεραπεία θα ζητούνται από τις φαρμακευτικές εταιρείες επιδημιολογικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι στη χώρα μας υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για το εν λόγω σκεύασμα. 

  Διαφορετικά, θα αποζημιώνεται ο μέσος όρος της χρήσης ποσότητας φαρμάκων στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, ανά 100.000 κατοίκους. Σύμφωνα δε με την Αριστοτέλους, ο ΕΟΠΥΥ έχει στη διάθεσή του στοιχεία ανά ποσότητα και ανά σκεύασμα προκειμένου να ελεγχθεί πού παρατηρείται υπερσυνταγογράφηση. 

  Στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς αναφέρουν πως ο όγκος των συνταγών μηνιαίως αγγίζει τα 6,5 εκατ., εμφανίζοντας μάλιστα αυξητικές τάσεις. Φορείς του χώρου εξηγούν επίσης πως στην πράξη η φαρμακευτική δαπάνη δεν είναι εύκολο να μειωθεί, αφού δεν έχει μπει φρένο στην "πηγή" της υπέρβασης, δηλαδή στη συνταγογράφηση από τους γιατρούς. Έτσι παρά το ψαλίδισμα των τιμών, τις συνταγογραφικές οδηγίες και τα πλαφόν, οι δαπάνες του φαρμάκου ξεπερνούν το δημόσιο κλειστό κονδύλι. 

  Παράλληλα με τον όγκο των συνταγών, μεγαλώνει και η ιδιωτική συμμετοχή. Σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ και της εταιρείας IQVIA που καταγράφει διεθνώς δεδομένα στο χώρο της υγείας: η θεσμοθετημένη συμμετοχή (0%, 10% και 25%) για φάρμακα που χορηγούνται με συνταγή γιατρού άγγιξε τα 364 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ επιπλέον 261 εκατ. ευρώ πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι λόγω της επιβάρυνσης που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής. 

  Μέτρα για τη μείωση της δαπάνης

  Η παρέμβαση αυτή έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά την τροπολογία του υπουργείου Υγείας για μηδενικές αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, αλλά και για μειώσεις έως 7%. Οι παραπάνω παρεμβάσεις εντάσσονται στο σχεδιασμό για μείωση της υπερβάλλουσας δαπάνης στον προϋπολογισμό του φαρμάκου, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του clawback, δηλαδή των ποσών που παρακρατούνται από τις φαρμακευτικές για να κλείσει η τρύπα ανάμεσα στο δημόσιο πλαφόν και τις τελικές δαπάνες.

  Όπως είχε άλλωστε μεταδώσει το Capital.gr, το claw back στο χώρο του φαρμάκου για το πρώτο εξάμηνο ανήλθε σε 360 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι το claw back του δεύτερου εξαμήνου θα ανέλθει σε 450 εκατ. ευρώ. Εάν στην υπέρβαση προστεθεί η επιβάρυνση από τις αναγκαστικές εκπτώσεις (rebate) και οι δαπάνες των νοσοκομείων, το φετινό "χαράτσι” για τον κλάδο του φαρμάκου αναμένεται τελικά να αγγίξει το 1,7 δισ. ευρώ, από 1,5 δισ. πέρσι.
  Οι αντιδράσεις της αγοράς

  Στην ημερίδα της ΠΕΦ και του ΣΑΦΕΕ, ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων, έκανε λόγο για αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται ο κλάδος λόγω της υποχρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης και των καθυστερήσεων στην εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων τα τελευταία χρόνια.  Ο κ. Τρύφων επισήμανε ότι παράλληλα με το σωστό μέτρο του συμψηφισμού clawback με επενδύσεις της νέας κυβέρνησης, υπάρχει άμεση επιτακτική ανάγκη για την εξαίρεση των εμβολίων από την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και για δικαιότερο επιμερισμό του clawback για τα οικονομικά φάρμακα που συμβάλουν στην προσπάθεια εξοικονομήσεων ώστε κάθε φαρμακοβιομηχανία να πληρώνει ό,τι της αναλογεί.

  Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σημείωσε ένα σημαντικό ποσοστό από το clawback οφείλεται στην αδράνεια στη διαπραγμάτευση των νεότερων φαρμάκων, στην καθυστέρηση ανατιμολόγησης, αλλά και στην έλλειψη μέτρων και ελέγχων στη συνταγογράφηση. 

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ