Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Νοε-2019 08:47

  Αυστηροποίηση ποινών για παιδεραστία, δεν κατατίθεται τροπολογία για τη βλασφημία

  Αυστηροποίηση ποινών για παιδεραστία, δεν κατατίθεται τροπολογία για τη βλασφημία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Αυστηροποίηση ποινών για την παιδεραστία, τη διακίνηση μεταναστών προβλέπουν οι τροπολογίες του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατίθενται στη Βουλή εν όψει της συζήτησης για τις αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα.

  Ο υπουργός αποφάσισε πάντως να μην επαναφέρει διάταξη δίωξης της κακόβουλης βλασφημίας των θείων με ποινή που θα προέβλεπε έως δύο χρόνια φυλάκιση.

  Τι προβλέπουν

  Στη Βουλή κατατίθενται οι τροπολογίες του υπουργείου Δικαιοσύνης για:

  -Αυστηροποίηση του πλαισίου τιμωρίας του βιασμού αρ. 336 ΠΚ. Ήταν κάθειρξη (5-15 έτη τιμωρίας) και έγινε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών (10-15).  Επίσης αν ο βιασμός έγινε από 2 ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού αντί για 10-15 έτη τιμωρίας η ποινή μεταβλήθηκε σε ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη.

  -Αναφορικά με τον βιασμό ανήλικου ο βιαστής τιμωρείται πλέον με δυο καθείρξεις. Δηλαδή, μπορεί να φτάσει τα 30 χρόνια ποινή κάθειρξη. (15+ 15). Η μια προκύπτει από το αδίκημα του βιασμού και η άλλη από το αδίκημα της γενετήσιας πράξης κατά ανηλίκου. Εάν ο βιασμός έγινε από 2 ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού τότε οι δράστες αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη.

  -Αυστηροποιείται το πλαίσιο τιμωρίας της διακίνησης μεταναστών. Ήδη, ο νόμος προέβλεπε αυστηρή ποινή. Τώρα αυξάνονται τα πρόστιμα και οι ποινές. Η ποινή και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι για κάθε μεταφερόμενο άτομο.

  Όχι η βλασφημία

  O Κων/νος Τσιάρας πάντως ήδη δήλωσε πως προτίθεται να καταθέσει την τροπολογία για την κακόβουλη βλασφημίας που είχε καταργηθεί με τον ποινικό κώδικα ο οποίος ψηφίστηκε την 1η Ιουλίου.

  "Η συγκεκριμένη διάταξη δεν θα έρθει προς ψήφιση εφόσον υπάρχει μια αντίληψη που κινείται σε αντίθετη κατεύθυνσή υπάρχει μεγάλος προβληματισμός θα το δούμε σοβαρά", είπε ο υπουργός, ο οποίος όμως ξεκαθάρισε πως τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν την ίδια διάταξη, η δε Δανία που την είχε καταργήσει, την επανέφερε με στόχο τον σεβασμό όλων των θρησκειών.

  Στο θέμα παρενέβη με δήλωση του και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών που ανέφερε πώς "η επαναφορά στον Ποινικό Κώδικα των διατάξεων για τα αδικήματα της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων δεν αποσκοπεί προφανώς στην προστασία του Θεού, των θείων και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αποσκοπεί όμως στη διαφύλαξη του θρησκευτικού συναισθήματος των πιστών και του υπέρτερου συμφέροντος".
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ