Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Νοε-2019 07:51

  Στη Novartis εφέτης ανακριτής, στο Μάτι γιατί όχι;

  Στη Novartis εφέτης ανακριτής, στο Μάτι γιατί όχι;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Στις 18 Σεπτεμβρίου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ι. Μωραϊτάκης, είχε ζητήσει τη σύγκληση της Ολομέλειας με αντικείμενο την ανάθεση της υπόθεσης των 102 θανάτων στο Μάτι σε εφέτη ανακριτή.  Ακολούθησε λίγες μέρες αργότερα η ντροπιαστική διαπίστωση- για τα δεδομένα της  υπόθεσης που είχε διάσταση εθνικής τραγωδίας- πως η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε γιατί δεν επιτεύχθηκε απαρτία. Εν ολίγοις οι εφέτες δεν πήγαν στην Ολομέλεια προκειμένου να ληφθεί μια απόφαση, να δοθεί μια απάντηση στους χαροκαμένους συγγενείς και πυρόπληκτους στο Μάτι. Από τότε πέρασαν σχεδόν 2 μήνες και ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως οι Εφέτες αδιαφόρησαν για το αίτημα αναβάθμισης της έρευνας και αποκλειστικής ενασχόλησης ενός αυξημένου κύρους δικαστή με την ποινική αξιολόγηση της δικογραφίας για τους 102 νεκρούς; Θα μπορούσε.

  Θα γίνει    

  Χθες έγινε γνωστό πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ζήτησε να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών για την υπόθεση Novartis. Μια εξαιρετικά σοβαρή δικογραφία με πολιτικο-δικαστικές προεκτάσεις. Την ίδια μέρα, μάθαμε πως πρόκειται να συγκληθεί και για την υπόθεση στο Μάτι. Το θέμα δημοσιοποίησε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στην υπόθεση Βασίλης Καπερνάρος:

  "Στις 21 Νοεμβρίου 2019 πρόκειται να συγκληθεί σε συμβούλιο η Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών, προκειμένου να αποφανθεί σχετικώς με την ανάθεση σε ειδικό εφέτη ανακριτή και επίκουρο αυτού, του χειρισμού της ποινικής υποθέσεως των εγκληματικών ευθυνών συγκεκριμένων προσώπων αναφορικώς με την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής την 23.8.2018, η οποία είχε ως τραγικό αποτέλεσμα το βασανιστικό θάνατο 102 συνανθρώπων μας και ανυπολόγιστες υλικές και οικολογικές ζημίες.

  Εκφράζουμε την πεποίθηση, ότι αυτή τη φορά θα καταστεί δυνατή η σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, θα υπάρξει απαρτία και θα αποφασιστεί η ανάθεση της υποθέσεως σε ειδικό εφέτη ανακριτή, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση από εμπειρότερο δικαστικό λειτουργό και γίνει ενδελεχέστερη αναζήτηση και αξιοποίηση του ποινικού αποδεικτικού υλικού, για την ουσιαστική διακρίβωση της αλήθειας".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ