Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Νοε-2019 18:02

  Βασ. Πλιώτας: Ο εισαγγελέας ΑΠ "αναιρεί" την απόφαση που έσπασε τα ισόβια στον Κορκονέα

  Βασ. Πλιώτας: Ο εισαγγελέας ΑΠ "αναιρεί" την απόφαση που έσπασε τα ισόβια στον Κορκονέα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.45

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Νομική διαφωνία για το σπάσιμο των ισοβίων στον πρώην ειδικό φρουρό Επαμεινώντα Κορκονέα για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, εκφράζει ο εισαγγελέας Βασ. Πλιώτας με την άσκηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας που μείωσε την ποινή του στα 13 χρόνια κάθειρξη με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί.

  Ο Κορκονέας είχε ήδη συμπληρώσει 11 χρόνια στη φυλακή, ενώ στον χρόνο που είχε εκτίσει προσμετρήθηκαν και μεροκάματα που έκανε ως έγκλειστος.

  Διαφωνία

  Η διαφωνία αφορά την αναγνώριση εκ μέρους του δικαστηρίου, με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα , του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, που είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν τα ισόβια. Όπως εκτιμά η Εισαγγελία, υπάρχει εσφαλμένη ερμηνεία και μη επαρκής αιτιολογία σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του ελαφρυντικού.

  Αν η εισαγγελική άποψη γίνει δεκτή από Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου τότε ο πρώην ειδικός φρουρός θα δικαστεί εκ νέου από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο για την υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

  Παράλληλα όμως η απόφαση αυτή θα έχει ιδιαίτερη νομολογιακή σημασία για  τα όρια και τις προϋποθέσεις στην αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, που αφορά σε δεκάδες εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις.

  Δήλωση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής της Οικογένειας Γρηγορόπουλου

  "Η εμπεριστατωμένη αναίρεση που άσκησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά της Αποφάσεως του Μ.Ο.Ε. Λαμίας ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικού στον δολοφόνο του Αλέξανδρου,  Επαμεινώνδα Κορκονέα, και την αποφυλάκισή του, δικαιώνει την εξ αρχής αντίδρασή μας σε αυτήν την προκλητική απόφαση, επιβράβευσης της δολοφονίας ενός αθώου 15χρονου παιδιού από ένοπλους αστυνομικούς. Η πράξη του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου συνιστά ενέργεια εκπλήρωσης υψηλού δικαστικού καθήκοντος και ουσιαστικής θεσμικής ευθύνης.
   
  Στα 10 σχεδόν χρόνια που υπερασπιζόμαστε τη μνήμη του Αλέξανδρου κι εκπροσωπούμε την οικογένειά του, δεν έπαψαν να ενεργοποιούνται σκοτεινοί μηχανισμοί, που επιδιώκουν την συγκάλυψη του εγκλήματος και την υπόθαλψη των υπαιτίων.
   
  Τόσο η οικογένεια του Αλέξανδρου, όσο και εμείς ως εκπρόσωποί της, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να λάμψει η αλήθεια και να επιβληθεί δίκαιη τιμωρία για το έγκλημα. Για να μην υπάρξει άλλο αθώο παιδί δολοφονημένο από όπλο αστυνομικού, για να μην υπάρξει άλλη δικαστική επιβράβευση κρατικής δολοφονίας, που οπλίζει το χέρι κάθε επόμενου Κορκονέα κι αφήνει απροστάτευτο κάθε επόμενο Αλέξανδρο”.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ