Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Νοε-2019 16:15

  Παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λασιθίου για "παιχνίδι πνιγμού" σε σχολεία

  Παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λασιθίου για "παιχνίδι πνιγμού" σε σχολεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Παρεμβολή στο ζήτημα που προέκυψε από το λεγόμενο "παιχνίδι του πνιγμού" που έκανε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λασιθίου, Αθανάσιος Γαληνάς, με έγγραφο που κοινοποιήθηκε στον εισαγγελέα των Εφετών Ανατολικής Κρήτης και στους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

  Η ανακοίνωσή του αναφέρει συγκεκριμένα:

  "Με αφορμή τις δημοσιεύσεις σχετικά με το παιχνίδι του θανάτου θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ανηλίκους για την επικινδυνότητα του εν λόγω "παιχνιδιού" και για τον σοβαρό κίνδυνο που προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία τους ή ακόμα και να οδηγήσουν σε θάνατο. Τους τελευταίους μήνες έχει κάνει την επανεμφάνισή του στο "παιχνίδι του πνιγμού" (επίσης γνωστό ως παιχνίδι ασφυξίας ή παιχνίδι ατοπίας ή από τα αγγλικά ως παιχνίδι πνιγμού) που αναφέρεται στην σκόπιμη αποκοπή οξυγόνου στο μυαλό με στόχο την πρόκληση προσωρινής απώλειας συνείδησης και ευφορίας. Άνθρωποι, κυρίως νεαρής ηλικίας, έχουν βγάλει στο διαδίκτυο τα βίντεο που έχουν τραβήξει τα ίδια και στα οποία φαίνονται να πνίγουν / τα κουνάσουν τους ίδιους τους οι ίδιοι, ή ο ένας τον άλλον, προκειμένου να νιώσουμε για μερικά δευτερόλεπτα μια αίσθηση "ευφορίας", πριν από την λιποθυμήσουν. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους κανόνες του "παιχνιδιού" ο παίκτης θα πρέπει να πάρει δέκα βαθιές αναπνοές, τότε να χαμηλώσει τις κείνες του σαν κάθισμα και να περιμένει μέχρις ότου ένας άλλος ξαφνικά τραβήξει από τον τράχηλο και σφίξει με δύναμη, το αποτέλεσμα των οποίων είναι πολλά παιδιά να χάνουν τα αισθήματα τους και να λιποθυμούν.

  Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού και του γραπτού Τύπου της τελευταίας δεκαετίας, εκατοντάδες άτομα έχουν πεθάνει από αυτό το "παιχνίδι", με την πλειοψηφία να είναι άτομα από την Αμερική, ενώ συνήθως ασχολούνται με αυτό το επικίνδυνο και δυνητικά θανατηφόρο "παιχνίδι" άντρες έφηβοι. Κατά την Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της ΗΠΑ στις τρεις πρώτες στιγμές του παγιδεύματος βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η μνήμη, η ισορροπία και το κεντρικό νευρικό σύστημα παραλύουν. Λίγα δευτερόλεπτα πιο μετά το άτομο πέθανε. Για όσους επιζούν, η παρατεταμένη στέρηση του οξυγόνου στον εγκέφαλο είναι γνωστό ότι προκαλεί κώμα, επιληπτικές κρίσεις, διαταραχές και αιμορραγίες στα μάτια.

  Το παραπάνω παιχνίδι, σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύσεις, κατά τη διάρκεια της τελευταίας φήμης έκανε την εμφάνισή του ατυχώς και σε σχολεία στην Ελλάδα, και υπονομεύει τον κίνδυνο να πάρει τα χαρακτηριστικά "νεανικής μόδας".

  Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο σοβαρός κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι και κυρίως οι έφηβοι, οι οποίοι ενδεχομένως είναι περισσότερο ευάλωτοί (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε επειδή αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα).

  Για την έγκαιρη πρόληψη του παραπάνω φαινομένου και για την αποφυγή των ανωτέρω κρουσμάτων στην περιοχή του Λασιθίου παρακαλούμε τους ίδιους τους ανηλίκους αλλά και τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους άλλους που ασκούν την επιμέλεια τους, να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και να προσέχουν.

  Παρακαλούμε τους κ.κ. διευθυντές Δημοτικών Σχολείων, Γυμναίων και Λυκείων της Π.Ε. Λασιθίου, όπως ενημέρωσαν και προφορικά τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία τους, σχετικά με το προαναφερθέν "παιχνίδι" και τους κινδύνους που φέρουν.

  Τέλος, παρακαλούμε τους διευθυντές όλων των ΜΜΕ (εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοτηλεοπτικών μέσων, διαδικτυακών) της ευρύτερης περιοχής του Λασιθίου και της Κρήτης εν γένει, για τη δημοσιοποίηση αυτού του ζητήματος ".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ