Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Νοε-2019 08:48

  Μανιαδάκης: "Οι Αμερικανοί με πίεζαν να δώσω τον Λοβέρδο"

  Μανιαδάκης: "Οι Αμερικανοί με πίεζαν να δώσω τον Λοβέρδο"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έντονες πιέσεις δηλώνει ότι δέχθηκε από το FBI προκειμένου δώσει στοιχεία για πολιτικούς, και συγκεκριμένα τον Ανδρέα Λοβέρδο, στην υπόθεση της Novartis ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης στην κατάθεσή του στις αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News. 

  Ο καθηγητής που ήταν ένας από τους προστατευόμενος μάρτυρες με τον κωδικό "Γιάννης Αθανασίου" φέρεται να αναφέρει στην κατάθεσή του: "Έχω συναντηθεί με τις Αμερικανικές Αρχές σε δύο περιπτώσεις, κατόπιν προτροπής των Εισαγγελέων Διαφθοράς. Η κυρία Τουλουπάκη με προέτρεψε να ενταχθώ στο πρόγραμμα καθώς υπήρχε συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο κ. Ντζούρας (σ.σ. επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς) μου οργάνωσε συνέντευξη με υπάλληλο του FBI κατά την υπαγωγή μου στο ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου οι αμερικανικές Αρχές να αξιολογήσουν αν θα ήθελαν να με εντάξουν στο δικό τους πρόγραμμα προστασίας. Μετά τη συνέντευξη επικοινώνησαν μαζί μου οι Αμερικανοί απευθείας και συγκεκριμένα η δικηγόρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που συντόνιζε το αμερικανικό κλιμάκιο".

  Μάλιστα φέρεται να τονίζει ότι  στις συναντήσεις οι Αμερικανοί πράκτορες επαναλάμβαναν τα ίδια ακριβώς λόγια με τους εισαγγελείς Διαφθοράς, λέγοντας του ότι έχουν στοιχεία για έναν πολιτικό, καθώς και  για δική του εμπλοκή σε δωροδοκία του, και ότι αν δεν ομολογήσει θα στραφούν εναντίον του.

  Τι λέει στην κατάθεσή του

  Ο Νίκος Μανιαναδάκης φέρεται να σημειώνει στην κατάθεσή του: "Στις 29 Αυγούστου του 2018 συναντήθηκα με τους Αμερικανούς στο Νιου Τζέρσεϊ, με πρωτοβουλία δική τους, στο ομοσπονδιακό κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την ίδια ομάδα ατόμων. Πριν από τη συνάντηση αυτή, στις 14 Αυγούστου 2018, με παρότρυναν οι Αμερικανοί να υποβάλω ηλεκτρονικά αίτηση περί προστασίας, ανωνυμίας και μεταγενέστερα υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας, εφόσον το επιθυμούσα… Στη συνάντηση με τους Αμερικανούς, που κράτησε 8 ώρες, μου ασκήθηκαν έντονες πιέσεις και εκβιαστικά προκειμένου να δώσω στοιχεία για πολιτικούς και συγκεκριμένα για τον κ. Λοβέρδο. Επαναλάμβαναν τα ίδια ακριβώς λόγια με τους εισαγγελείς Διαφθοράς, λέγοντάς μου ότι έχουν στοιχεία για έναν πολιτικό, καθώς και δική μου εμπλοκή σε δωροδοκία του, χωρίς σαν μου αποκαλύπτουν το όνομα αυτού, και ότι, αν δεν ομολογήσω θα στραφούν και αυτοί εναντίον μου και θα μου ασκήσουν δίωξη.

  Παρά την κατατρομοκράτησή μου τους δήλωσα ότι δεν έχω τέτοια στοιχεία και ότι δεν πρόκειται να καταθέσω τίποτα για κανέναν, οτιδήποτε κι αν μου συμβεί. Μετά από πολύωρες πιέσεις, μου είπαν ότι το πολιτικό πρόσωπο στο οποίο αναφέρονταν ήταν ο κύριος Λοβέρδος. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα μια ανακούφιση διότι κατάλαβα ότι όλα αυτά ήταν ψέματα, δεδομένου ότι με τον κύριο Λοβέρδο ουδεμία σχέση είχα ποτέ".

  Ερωτήματα

  Αν ισχύουν όλα ισχυρίζεται ο κ. Μανιαδάκης, προκύπτουν ορισμένα εύλογα ερωτήματα:

  -Είναι νόμιμο να δίδονται οι δικοί μας προστατευόμενοι μάρτυρες σε άλλους;

  -Προβλέπονται η "μεταφορά" μαρτύρων μας σε άλλη χώρα και η ανοχή Ελλήνων δικαστικών λειτουργών σε πιέσεις τους από ξένες Αρχές;

  -Αν ισχύουν όσα λέει ο κ. Μανιαδάης, αυτά δεν έρχονται σε αντίθεσημε τα λεγόμενα της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη ότι δεν έχουμε κοινούς μάρτυρες με τους Αμερικανούς και ότι άλλη έρευνα κάνουμε εμείς, άλλη οι Αμερικανοί;

  -Γιατί τόση πίεση από αλλοδαπό κλιμάκιο στον Ν. Μανιαδάκη να τους "δώσει" Έλληνες πολιτικούς, όταν επαναλαμβάνεται από την αρχή της έρευνας στη χώρα μας ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αδιαφορούν γι' αυτούς;

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ