Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Νοε-2019 15:46

  Η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτ. Βαλκάνια στο επίκεντρο της συνάντησης Βαρβιτσιώτη με τον βοηθό ΥΦΕΞ των ΗΠΑ

  Η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτ. Βαλκάνια στο επίκεντρο της συνάντησης Βαρβιτσιώτη με τον βοηθό ΥΦΕΞ των ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Oι εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού, στο θέμα της Διεύρυνσης της ΕΕ στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, μετά τη μη λήψη απόφασης στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας.

  Όπως γίνεται γνωστό, ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών και ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για τα Δυτικά Βαλκάνια αναγνώρισε τη συμβολή της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα και του πρωταγωνιστικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή. Συζητήθηκαν, μάλιστα, οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί ο ηγετικός της ρόλος στα Βαλκάνια, με πιο ισχυρή παρουσία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

  Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Θεσσαλονίκη ως πόλη-ορόσημο στην ευρύτερη περιοχή και την ανάδειξή της ως μεγάλο λιμάνι, ιστορικό κέντρο και "πρωτεύουσα" των Βαλκανίων.

  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών παρουσία του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε το θέμα της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

  Τέλος, αφού χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη τη μη επιβολή δασμών από την αμερικανική πλευρά στο ελαιόλαδο και τις ελιές, ζήτησε να μην ισχύσουν οι δασμοί και σε άλλα ελληνικά προϊόντα, όπως στις κομπόστες ροδακίνων που εξάγονται στις ΗΠΑ.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ