Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Νοε-2019 11:55

  Μ. Κεφαλογιάννης: Συμβολή των εταίρων μας στη διαχείριση του μεταναστευτικού

  Μ. Κεφαλογιάννης: Συμβολή των εταίρων μας στη διαχείριση του μεταναστευτικού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη συμβολή των εταίρων μας για την αντιμετώπιση και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που κατακλύζουν τους τελευταίους μήνες τη χώρα μας ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

  "Οι μεταναστευτικές ροές στη χώρα μου την Ελλάδα που αποτελεί όπως γνωρίζετε την κύρια πύλη εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη έχουν παρουσιάσει σημαντική έξαρση τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να έχουν κατακλυστεί από μετανάστες με απρόβλεπτες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή των περιοχών αυτών. Κάτι που καθιστά την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών αυτών επιτακτική", αναφέρει στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

  Επισημαίνει παράλληλα ότι παραμένουν εν ισχύ οι απειλές που έχει δεχθεί στο σύνολό της η Ευρωπαϊκή Ένωση από ανώτατους Τούρκους αξιωματούχους ότι θα ανοίξουν τα σύνορα της Τουρκίας και θα περάσουν στην Ευρώπη 3,5 εκ. μετανάστες.

  "Την ίδια ώρα η τουρκική πλευρά παραμένει τουλάχιστον απαθής στη συνεχιζόμενη παράνομη δράση των διακινητών", σημειώνει υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση στην Ελλάδα που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου έχει ήδη προχωρήσει στην αύξηση των περιπολιών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας και στην ψήφιση νόμου για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου σε αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται. Αναφέρει επίσης ότι αυτοί που δεν τους χορηγείται άσυλο θα επαναπροωθηθούν είτε στη χώρα εισόδου τους, εν προκειμένω στην Τουρκία ενεργοποιώντας τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είτε στη χώρα καταγωγής τους.

  Στόχος της κυβέρνησης, συνεχίζει, είναι οι 10.000 τουλάχιστον επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία το 2020. Προσθέτει ακόμα ότι παράλληλα εφαρμόζεται ήδη πρόγραμμα μεταφοράς προσφύγων στην ελληνική ενδοχώρα ώστε να υπάρξει η απαραίτητη αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και η κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων όπου θα φιλοξενούνται μετανάστες, οι οποίοι θα επιστραφούν στην Τουρκία και στις χώρες καταγωγής τους.

  Και στη συνέχεια διατυπώνει τα εξής ερωτήματα:

  "-Με δεδομένες τις ενέργειες και τα μέτρα που έχει λάβει η νέα ελληνική κυβέρνηση με ποια κοινοτικά εργαλεία τόσο χρηματοδοτικά όσο και άλλα μπορεί να ενισχύσει και να συνδράμει την Ελλάδα ώστε να ξεπεράσει τη σημερινή δύσκολη κατάσταση που βιώνει;

  - Είναι στις προθέσεις της να επιβάλλει κυρώσεις στα κράτη μέλη που δεν υλοποιούν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων;"

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ