Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Νοε-2019 11:09

  Καταθέσεις Αγγελή-Ράικου: Αρκετές για να συσταθεί προανακριτική

  Καταθέσεις Αγγελή-Ράικου: Αρκετές για να συσταθεί προανακριτική
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ένα (τυχόν) πειθαρχικό παράπτωμα και μάλιστα ήπιας μορφής, θεωρεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, που απορρίπτει την αίτηση εξαίρεσης του Ανδρέα Λοβέρδου κατά της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, τους χειρισμούς για δυο κομβικά ζητήματα τα οποία άλλωστε αποτελούν και αντικείμενο έρευνας.

  Συγκεκριμένα, στο σκεπτικό του βουλεύματος που υιοθετεί αυτούσια την εισαγγελική πρόταση αναφέρεται σε τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα για δυο ζητήματα:

   -Για το ότι η βασική δικογραφία της Νovartis αποστέλλεται στη Βουλή στις 6 Φεβρουαρίου 2018 και όχι άμεσα, με αποτέλεσμα να αποσβεστεί η προθεσμία για αναζήτηση ευθυνών του πρώην υπουργού υγείας κ. Κουρουμπλή.

  - Για το ότι δόθηκε καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος στον μάρτυρα Νίκο Μανιαδάκη ενώ είχε κατηγορηθεί ήδη για το αδίκημα της δωροδοκίας από άλλον υπό προστασία μάρτυρα.

  Για  αυτά η εισαγγελέας λέει ότι "….αποτελούν ενέργειες σχετικές με το χειρισμό της υπόθεσης και πιθανόν αντικείμενο πειθαρχικού ελέγχου και δεν μπορούν να αποτελέσουν αποδεικτικό στοιχείο μεροληψίας".

  Οι καταθέσεις

  Όσον αφορά τα όσα αναφέρουν στις καταθέσεις τους οι Ιωάννης Αγγελής και Ελένη Ράικου για την εισαγγελέα και τους δικαστές, μπορεί να άνοιξαν τον δρόμο για την προανακριτική της Βουλής ωστόσο δεν αποτελούν ουσιαστικούς λόγους εξαίρεσης.

  Οι δικαστές του Συμβουλίου, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, έκριναν  ότι τα επίμαχα αποσπάσματα των καταθέσεων Αγγελή-Ράικου "δεν μπορούν να αποτελέσουν αποδεικτικά στοιχεία της μεροληψίας καθόσον σε αυτά αναφέρονται αόριστα ότι είχαν σχηματίσει την εντύπωση ότι πίσω από τις ενέργειες των εισαγγελέων Διαφθοράς υπήρχε τρίτο πρόσωπο που κινούσε τα νήματα της υπόθεσης, κατονομάζοντας τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, χωρίς να αναφέρουν πραγματικά περιστατικά ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία να επαληθεύουν τους ισχυρισμούς τους... Εξάλλου οι καταθέσεις αυτές μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιολογηθεί ως προς την αξιοπιστία τους και έχουν δοθεί στα πλαίσια έρευνας που διενεργείται από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου".

  Το υπόμνημα του Ανδρέα Λοβέρδου

  Με έξι αιτιάσεις για την εισαγγελική πρόταση (που τελικώς έγινε σκεπτικό του βουλεύματος) απάντησε μέσω του υπομνήματός του προς το Συμβούλιο Εφετών, ο Ανδρέας Λοβέρδος.

  · Η εισαγγελέας θεωρεί ως παντελώς αδιάφορα ότι φυσικοί αυτουργοί της κατάχρησης εξουσίας που διερευνά η Βουλή φέρονται να είναι οι τρεις εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, οι οποίοι παράλληλα, ελέγχονται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

  · Η εισαγγελέας χαρακτηρίζει ήπια παραβίαση του νόμου (πειθαρχικό παράπτωμα) δύο ενέργειες εισαγγελέων Διαφθοράς για τις οποίες διεξάγονται δύο ποινικές προκαταρκτικές εξετάσεις.

  · Οι δικοί του ισχυρισμοί για τους λόγους εξαίρεσης ήταν ορισμένοι, σαφείς και συγκεκριμένοι.

  · Αιτήθηκε την εξαίρεση, όχι καθυστερημένα, αλλά αμέσως μετά τις καταθέσεις Αγγελή-Ράικου.

  · Εκτός πραγματικών περιστατικών, ο ισχυρισμός της εισαγγελέως ότι οι ενέργειες της κα Τουλουπάκη εγκρίθηκαν από τους ανωτέρους της. Ο επόπτης της, Ιωάννης Αγγελής, διαφώνησε και παραιτήθηκε ενώ ο νυν εποπτεύων αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με πράξη του στις 10 Σεπτεμβρίου 2019, δήλωσε ότι απέχει των σχετικών καθηκόντων του, από τη στιγμή που διατάχθηκε ποινική προκαταρκτική εξέταση στον Άρειο Πάγο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων