Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Νοε-2019 14:36

  Ένωση Εισαγγελέων: Περίπου 300 αποφυλακίσεις έγιναν "πατ κιουτ" τον Ιούλιο

  Ένωση Εισαγγελέων: Περίπου 300 αποφυλακίσεις έγιναν "πατ κιουτ" τον Ιούλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το πρόβλημα με τις αποφυλακίσεις-εξπρές που έγιναν βάσει των Ποινικών Κωδίκων που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις εθνικές εκλογές περιέγραψε o εκπρόσωπος της Ένωσης Εισαγγελέων Γ. Παναγόπουλος, μιλώντας στην Βουλή, κατά τη διάρκεια επεξεργασίας των ίδιων Κωδίκων από την παρούσα κυβέρνηση. Όπως είπε μάλιστα, αποφυλακίστηκαν  περίπου 300 κρατούμενοι.

  Η περιγραφή του κ. Παναγόπουλου κατά την διάρκεια ακρόασης των φορέων ήταν ιδιαίτερα λεπτομερής. Όπως είπε, "οι Εισαγγελείς βρεθήκαμε στη θέση, τον Ιούλιο μήνα, εφαρμόζοντας παράλληλα, ιχνηλατώντας τις διατάξεις από τις οποίες αρκετές ήταν δυσερμήνευτες, να εργαζόμαστε μέσα σε θερινά τμήματα, προκειμένου να εκτελέσουμε διατάξεις, όπως εκείνες που προέβλεπαν πλημμεληματική κύρωση για διακεκριμένες κλοπές, διακεκριμένες απάτες κλπ., με κρατούμενους οι οποίοι αποφυλακίστηκαν σε υποθέσεις εγκληματικών οργανώσεων. Με πάρα πολλούς κρατουμένους. Περίπου, 300 περιπτώσεις αποφυλακίσεων έγιναν σε μια διαδικασία "πάτ-κιούτ". Περιγράψαμε δικονομικά τις διατάξεις, προκειμένου να γίνουν γρήγορα οι αποφυλακίσεις".

  Η εν λόγω περιγραφή έγινε κατόπιν ερώτησης που δέχτηκε ο κ. Παναγόπουλος κατά πόσο ήταν προετοιμασμένο το σύστημα της Εισαγγελίας να "υποδεχτεί" τους νέους Κώδικες (σ.σ. αυτούς που έφερε και ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ).

  "Προφανώς και δεν ήταν. Δεν ήταν μόνο οι νομικές ασάφειες, πλημμέλειες και αστοχίες των διατάξεων, αλλά ήταν και η έλλειψη προπαρασκευής, η έλλειψη δημιουργίας κατάλληλων υποδομών, προκειμένου οι νεοσύστατοι θεσμοί των Κωδίκων να τύχουν εξαρχής μιας επιτυχούς διαχείρισης. Αυτό δεν έχει να κάνει με τη βούληση των συναδέλφων. Η Ένωση Εισαγγελέων ήταν ο μόνος φορέας που μετ’ επιτάσεως είχε αντιδράσει και μάλιστα και την ημέρα της ψήφισης των νόμων είχε σταλεί επιστολή προκειμένου, αφενός η ημερομηνία της εφαρμογής να είναι από τον Σεπτέμβριο, αλλά πρωτίστως να μην ψηφισθεί, προκειμένου να επανέλθει στις Επιτροπές. Δηλαδή, να γίνεται αυτό που έγινε σε μεταγενέστερο στάδιο, προκειμένου να διορθωθούν οι όποιες αβλεψίες. Να υπάρξει μέριμνα, προκειμένου οι θεσμοί αυτοί που πρέπει να υποδεχθούν τις νέες διατάξεις να μπορούν να λειτουργήσουν".

  Μ. Ντ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων