Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Νοε-2019 08:18

  Η Ε. Τουλουπάκη βγάζει (και εκείνη) την κουκούλα των προστατευμένων μαρτύρων

  Η Ε. Τουλουπάκη βγάζει (και εκείνη) την κουκούλα των προστατευμένων μαρτύρων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Η υπόθεση των προστατευομένων μαρτύρων, που – πιθανόν- ταυτίζονται σε Ελλάδα και Αμερική για την υπόθεση Novartis, έχει δυο παραμέτρους, όπως αναδεικνύονται μέσα από την εξώδικη απάντηση της εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στην αποκάλυψη του εγγράφου της προς τον Άρειο Πάγο με αυτό το αντικείμενο. Ένα θεσμικό και ένα ουσιαστικό:

  -Πρώτον πως η εισαγγελική λειτουργός βάζει στο δημόσιο διάλογο διά της επιτακτικής απαίτησης αποκάλυψης των πηγών της δημοσιογράφου, το ζήτημα της ελευθεροτυπίας. Μάλιστα το ζητεί επ΄ απειλή- ουσιαστικά- διάπραξης ποινικού αδικήματος. Η υπόμνηση αυτή όμως εκπέμπει ανησυχητικά μηνύματα για την έννοια της ελευθεροτυπίας. Άλλωστε η προστασία των πηγών ενός δημοσιογράφου είναι ένα παγκόσμιο κεκτημένο και αποτελεί τελικά την πεμπτουσία της δημοσιογραφικής εργασίας.  

  -Δεύτερον ενώ λέει πως δεν γνωρίζει με βεβαιότητα την ταυτότητα των μαρτύρων στις ΗΠΑ εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνει εκ νέου ότι "τα ανωτέρω ουδόλως αναιρούν το περιεχόμενο του με αριθμ. πρωτ. 3700/8-10-2019 εγγράφου μου, στο οποίο αναφέρεται ότι η Υπηρεσία μας ταυτοποίησε τον ένα εκ των δύο μαρτύρων". Ό,τι δηλαδή αναφέρει και το δημοσίευμα της "Καθημερινής" που αποκάλυψε το έγγραφο.

  Βγαίνει η κουκούλα

  Το ουσιαστικό όμως είναι πως σε κάθε περίπτωση (ακόμα δηλαδή κι αν είναι κοινοί οι μάρτυρες) θεωρεί πως αυτό δεν παίζει κανέναν νομικό ρόλο, αφού ακόμα και έτσι να είναι αφορά σε έρευνα εκτός της ελληνικής επικράτειας: "Πέραν τούτων, ακόμη κι αν ίσχυε το υποστηριζόμενο ότι "δεν μπορεί ένας μάρτυρας να μπει σε καθεστώς προστασίας όταν έχει εμπλοκή ο ίδιος στην υπόθεση και όταν έχει εξεταστεί προσδοκώντας, όπως συνέβη εδώ, χρηματικά οφέλη", το οποίο είναι το βασικό επιχείρημα των εμπλεκόμενων στην υπόθεση Novartis, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους σκοπούς που εξυπηρετεί το στοχευμένο άρθρο, σε κάθε περίπτωση δεν "κλονίζεται η νομιμότητα των καταθέσεων", όπως υποστηρίζει η δεύτερη εξ υμών, αλλά μόνο το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα. Με λίγα λόγια, οι καταθέσεις και το περιεχόμενο τους παραμένουν έγκυρα, αλλά θα αρθεί το καθεστώς ανωνυμίας και προστασίας των μαρτύρων, που ίσως είναι και ο επιδιωκόμενος σκοπός;;;"

  Εν ολίγοις δηλαδή, η Ε. Τουλουπάκη λέει πως ακόμα και να συνέβαινε αυτό, δεν θα έπληττε την αξιοπιστία και το περιεχόμενο των καταθέσεων, αφού δικονομικά αυτές παραμένουν έγκυρες και αξιοποιήσιμες, αλλά μόνο την άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων και ούτως της ανωνυμίας τους.

  Όπως επισημάνει δε ο δικηγόρος της, "για όσους βέβαια σπεύδουν να χαρούν για μια τέτοια εξέλιξη, απλά να αναφέρουμε ότι η αποκάλυψη της ταυτότητάς τους οδηγεί αμέσως σε πλήρη αποδεικτική δύναμη των καταθέσεών τους, ενώ υπό το καθεστώς προστασίας δεν παράγεται πλήρης απόδειξη και απαιτούνται συνοδά αποδεικτικά στοιχεία για την κατάγνωση ενοχής των εμπλεκομένων". 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ