Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 03-Νοε-2019 09:22

  Δημοσκόπηση Marc: Κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού ο Κ. Μητσοτάκης

  Δημοσκόπηση Marc: Κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού ο Κ. Μητσοτάκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ισχυρή αξιοπιστία και υποστήριξη από ευρύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, επιβεβαιώνει δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για λογαριασμό του "Πρώτου Θέματος".

  Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην περιδίνηση της απώλειας εξουσίας και της αναζήτησης βηματισμού στην άσκηση της αντιπολίτευσης, χωρίς να καταφέρνει να πείσει με τα όσα λέει και κάνει αυτό το τετράμηνο ακόμη και το εκλογικό σώμα που τον προτίμησε στις 7 Ιουλίου.

  Καλύτερος απ' ό,τι περιμέναμε ο Μητσοτάκης, λέει η πλειοψηφία

  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ασκεί επίδραση και έχει καλή αποδοχή σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης που φτάνει από 60 έως 70%. Ουσιαστικά μόνο το 1/3 του εκλογικού σώματος φαίνεται να στέκεται απέναντι στον ίδιο και την κυβέρνησή του, αφήνοντας όλο τον υπόλοιπο πολιτικό και κοινωνικό χώρο να είναι θετικά ή καλοπροαίρετα διακείμενος απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

  Στο ερώτημα εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καλύτερος πρωθυπουργός από ό,τι περίμεναν, συνολικά το 68,2% των ερωτηθέντων απαντά θετικά. Συγκεκριμένα, το 48,2% πιστεύει ότι είναι "καλύτερος” από ό,τι περίμενε και το 20% απαντά "το ίδιο καλός”. Αντίθετα, το 21,4% απαντά ότι είναι "το ίδιο κακός” και το 6,8% "χειρότερος” από ό,τι περίμενε.

  Αξιοπιστία για την κυβέρνηση

  Από τις θετικές εκπλήξεις της μεταμνημονιακής εποχής είναι η αξιοπιστία που απολαμβάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά από μια περίοδο όπου το κύρος του πολιτικού κόσμου θεωρούνταν συνυφασμένο με την ιδιότητα του "ψεύτη" και της "κωλοτούμπας".

  Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν οι πολίτες πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υλοποιήσει τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του, συνολικά το 81,4% πιστεύει ότι θα τηρήσει από αρκετές έως όλες τις υποσχέσεις του. Ειδικότερα, το 11,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα τις υλοποιήσει "όλες”, το 34,6% ότι θα υλοποιήσει "τις περισσότερες”, ενώ το 35,6% απαντά ότι θα υλοποιήσει "κάποιες/αρκετές”. 

  Όσο ξεδιπλώνεται η πολιτική Μητσοτάκη τόσο περισσότεροι πείθονται ότι θα κάνει αυτά που έλεγε, ανεξαρτήτως βεβαίως αν συμφωνούν ή όχι με αυτή την πολιτική.

  Μητσοτάκη "βλέπει" η Κεντροαριστερά

  Σε όλα τα ποιοτικά ευρήματα της έρευνας η απήχηση του πρωθυπουργού στο Κέντρο κυρίως, στην Κεντροαριστερά ειδικά, αλλά και στην ίδια την Αριστερά είναι εντυπωσιακή.

  Στο γενικό ερώτημα για τα έως τώρα δείγματα της κυβέρνησης, εννέα στους δέκα ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ απαντούν "θετικά και μάλλον θετικά". Την ίδια στάση έχουν τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του ΚΚΕ, αλλά και ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ποσοστό 56% των ψηφοφόρων του Γιάνη Βαρουφάκη επίσης λέει το ίδιο.

  Οι κεντροαριστεροί (σύμφωνα με την αυτοτοποθέτησή τους) σε ποσοστά που αγγίζουν το 60% δηλώνουν "υποστήριξη" ή έστω "ανοχή" στην κυβέρνηση.

  Απογοήτευση για τον ΣΥΡΙΖΑ

  Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλα προβλήματα, το σοβαρότερο εκ των οποίων συμπυκνώνεται στις απαντήσεις για το ερώτημα "γενικά ποια φράση αποδίδει καλύτερα τη στάση σας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ;".

  "Υποστήριξη" δηλώνει μόλις το 14,8%, ούτε το μισό της εκλογικής του δύναμης δηλαδή. Ποσοστό 15,9% απαντά "ανοχή", προφανώς γιατι περιμένει να δει από την αξιωματική αντιπολίτευση πιο πειστικά πράγματα, αλλά δεν την αποκηρύσσει. "Απογοήτευση" νιώθει το 35,1% και "θυμό" το 32,2%, ποσοστά που συνδυαστικά είναι δυσάρεστα υψηλά για ένα κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση και προσπαθεί να διευρύνει την επιρροή του.

  Ανοίγει η "ψαλίδα"

  Βάσει των ανωτέρω είναι λογικό και αναμενόμενο να διευρύνεται και πάλι η διαφορά που καταγράφηκε ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές.

  Σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 42,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 24,8%, ενώ ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6%, το ΚΚΕ με 5,4%, η Ελληνική Λύση με 3,1% και το ΜέΡΑ25 επίσης με 3,1%.

  Ουσιαστικά, όλα δείχνουν πως μοναδικός αντίπαλος της κυβέρνησης είναι ο ίδιος ο εαυτός της.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ