Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Οκτ-2019 09:37

  Δικογραφία C4I: Ο ανακριτής ρωτάει (τρις), η Βουλή… δεν απαντάει

  Δικογραφία C4I: Ο ανακριτής ρωτάει (τρις), η Βουλή… δεν απαντάει
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Είναι ένα από τα παράδοξα της κοινοβουλευτικής πρακτικής: Εδώ κι έναν χρόνο ο εφέτης ειδικός ανακριτής Δημήτρης Ορφανίδης, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I το 2003, ζητεί μια απάντηση, μια οδηγία από τη Βουλή και απάντηση δεν παίρνει….

  Η δικογραφία για την προμήθεια ενός οπλικού συστήματος το οποίο πληρώσαμε ακριβά αλλά ποτέ δεν λειτούργησε, βρίσκεται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο στα χέρια των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων μας, αλλά ουδείς, είτε εκ των ευαγγελιστών της κάθαρσης είτε όχι, ουδέν έχει πράξει για να διερευνηθεί. Και το χειρότερο απ΄ όλα είναι πως ουσιαστικά ο ανακριτής ζητεί μια απάντηση αλλά ούτε αυτή παίρνει.

  Τρεις επιστολές

  Ο ανακριτής έχει στείλει τρεις επιστολές στη Βουλή. Στην τελευταία, προ καιρού, θέτει το ίδιο ερώτημα στο οποίο απάντηση δεν έχει πάρει εδώ και ένα χρόνο που διαβίβασε τη σχετική δικογραφία στο Κοινοβούλιο: αν δηλαδή είναι δικής του αρμοδιότητας το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση που φέρεται να έχει τελέσει ο Γιάννος Παπαντωνίου σε σχέση με την προμήθεια του συστήματος ή της βουλής.

  Από το Νοέμβριο του 2018

  Ο κ. Ορφανίδης διαβίβασε την επίμαχη δικογραφία τον Νοέμβριο του 2018 όταν "σκόνταψε" στο όνομα του πρώην υπουργού στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης που διενεργούσε. Τον Μάιο του 2019 καθώς ακόμα δεν είχε γίνει καμία κίνηση από τη Βουλή απέστειλε επιστολή επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος παραγραφής και θα πρέπει να λάβει σύντομα απάντηση. Ένα μήνα μετά η βουλή απάντησε. ‘Όχι όμως για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας που ζητούσε ο ανακριτής αλλά για εκείνο της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που ουδείς είχε ρωτήσει (!) λέγοντάς του ότι δεν έχει αρμοδιότητα το Κοινοβούλιο να το διερευνήσει…

  Τον Ιούλιο ο ανακριτής έστειλε νέα επιστολή θέτοντας εκ νέου το αρχικό του ερώτημα σχετικά με την παθητική δωροδοκία. Και η απάντηση που πήρε ήταν για άλλη μία φορά όχι επί της ουσίας αλλά για να τον ενημερώσουν ότι έλαβαν την επιστολή του!

  Έτσι, πριν λίγες ημέρες έστειλε και την τρίτη επιστολή καθώς η δικογραφία έχει "κολλήσει" στο ανακριτικό γραφείο και παρόλο που όλες οι άλλες ενέργειες έχουν ολοκληρωθεί από την πλευρά του ειδικού ανακριτή αυτή να μην μπορεί να πάρει το δρόμο της για εισαγγελική πρόταση και βούλευμα από το Δικαστικό Συμβούλιο.

  Γιατί δεν απαντούν

  Ουσιαστικά το πρόβλημα είναι πως το προεδρείο δεν μπορεί να κάνει κάτι. Κι αυτό γιατί το θέμα άπτεται των κοινοβουλευτικών ομάδων που έως τώρα δεν έχουν δείξει κανένα ενδιαφέρον για τη συγκέντρωση των 30 υπογραφών που απαιτούνται για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Η οποία είναι και η μόνη που έχει την αρμοδιότητα να απαντήσει επί του ερωτήματος.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ