Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 20-Οκτ-2019 20:48

  Νορβηγός πρέσβης: Έχουμε μεγάλες προσδοκίες για την Ελλάδα

  Νορβηγός πρέσβης: Έχουμε μεγάλες προσδοκίες για την Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Έχουμε μεγάλες προσδοκίες για την Ελλάδα και τη βεβαιότητα ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί θα πραγματοποιηθούν με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Ας εργαστούμε όλοι μαζί για μια Πράσινη, Ανταγωνιστική Ελλάδα και Ευρώπη με Κοινωνική Συνοχή", δήλωσε ο πρεσβευτής της Νορβηγίας Φρόντε Οβερλαντ Αντερσεν στην εορταστική εκδήλωση που έγινε στην πρεσβευτική κατοικία για τα 25 χρόνια από την καθιέρωση του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), παρουσία αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης.

  Σύμφωνα με τον απολογισμό, η Ελλάδα έχει λάβει από το 1994 180.000 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αντλήσει ως το 2021 επιπλέον 116,7 εκατ. ευρώ, από χορηγίες των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants), στον οποίο κύριος χρηματοδότης είναι η Νορβηγία και έχουν στόχο τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων

  Ο Νορβηγός πρέσβης αναφέρθηκε στην άριστη δουλειά των συνεργατών και των φορέων, οι οποίοι υλοποίησαν τα προγράμματα των χορηγιών του ΕΟΧ στις τέσσερις προηγούμενες περιόδους χρηματοδότησης, "τα οποία οδήγησαν σε πολλές και σημαντικές παρεμβάσεις που ωφέλησαν την Ελλάδα και δημιούργησαν ισχυρούς δεσμούς με τη Νορβηγία".

  "Η αποτίμηση των 25 χρόνων είναι απόλυτα θετική καθώς έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στο σύνολο των υλοποιούμενων δράσεων που αφορούν κρίσιμους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως η κοινωνική ένταξη ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, το άσυλο και η μετανάστευση, η δημόσια διοίκηση και η "καλή διακυβέρνηση”, η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων", δήλωσε ο ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

  Οι χορηγίες αυτές αποτελούν τη συνεισφορά της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας- της οποίας η συμμετοχή ανέρχεται στο 95,8% των συνεισφορών- για τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων με τα 15 κράτη-δικαιούχους. Από τις 15 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες επωφελούνται από τα EEA Grants, η Ελλάδα και η Πορτογαλία γιορτάζουν φέτος αυτή την επέτειο, καθώς συμμετείχαν στα προγράμματα του ΕΟΧ από το 1994.

  Συνολικά, οι τρεις δωρήτριες χώρες έχουν χορηγήσει 3,3 δισ. ευρώ μέσω της υλοποίησης διαδοχικών προγραμμάτων χορηγιών από το 1994 έως το 2014 σε 16 κράτη μέλη της ΕΕ όπου το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα (ΑΕΕ) ανά κάτοικο είναι χαμηλότερο από το 90% του μέσου όρου της ΕΕ. Επιπλέον έχουν διατεθεί 2,8 δισ. ευρώ για την τρέχουσα περίοδο χρηματοδότησης 2014-2021, τα οποία θα διανεμηθούν σε 15 χώρες της ΕΕ (το ΑΕΠ της Ισπανίας έχει ήδη φθάσει στο μέσο όρο της ΕΕ).

  Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσαν μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, η ειδική γραμματέας Διαρθρωτικών Ταμείων Νίκη Δανδόλου, οι διαχειριστές των προγραμμάτων του ΕΟΧ, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων που έχουν χρηματοδοτηθεί και εκπρόσωποι του Τύπου.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ