Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Οκτ-2019 17:34

  Νέο πλοίο υποστήριξης του Π.Ν. δωρεά του εφοπλιστή Παναγιώτη Λασκαρίδη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μια χειρονομία με υψηλή επιχειρησιακή σημασία για το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε ο εφοπλιστής Παναγιώτης Λασκαρίδης, δωρίζοντας στις ένοπλες δυνάμεις ένα Πλοίο Γενικής Υποστήριξης Ανοικτής Θαλάσσης.

  Πρόκειται για μία κίνηση που ενισχύει τις δυνατότητες προβολής του Ναυτικού της χώρας σε μία κρίσιμη περίοδο για την εμπέδωση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Και έρχεται σε συνέχεια άλλων του εφοπλιστή προς το Πολεμικό Ναυτικό, όπως εκφράστηκαν προ μηνών με το  πρόγραμμα "ΚΥΚΝΟΣ" που αφορά την υποστήριξη των φρεγατών τύπου Standard του ελληνικού Στόλου. 

  Η αποδοχή της δωρεάς του σκάφους έγινε προ ημερών σε ειδική τελετή στην οποία παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης. Ο υπουργός εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον κ. Λασκαρίδη, η ευγενική δωρεά του οποίου θα συμβάλει στην επαύξηση των δυνατοτήτων υποστήριξης της αποστολής και των έργων του Πολεμικού Ναυτικού.

  Το πλοίο, που αποτελεί δωρεά τόσο του ιδίου του εφοπλιστή όσο και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, πρόκειται να παραληφθεί πολύ σύντομα από τον Στόλο, μετά τη μετάβασή του από τη Νορβηγία στα ελληνικά ύδατα. Και η παραλαβή του αναμένεται να  αναβαθμίσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΠΝ, τόσο στο επίπεδο της υποστήριξης των πλοίων του στόλου, όσο και σε επιχειρήσεις διάσωσης.

  Το σκάφος αυτό με τις εξαιρετικές του δυνατότητες και πολύ υψηλές προδιαγραφές θα προσδώσει στο Π.Ν. εξαιρετική ευελιξία και πρόσθετες δυνατότητες ελαχιστοποιώντας τις ανάγκες σε έξοδα σε πλήρωμα και καύσιμα, μια και όπως προβλέπεται θα αντικαταστήσει τρία υφιστάμενα πλοία. Με αποτέλεσμα την μεγάλη εξοικονόμηση κονδυλίων  για τον προϋπολογισμό του ΠΝ αλλά και σημαντικού αριθμού αξιωματικών και πληρωμάτων που θα μπορούν να αναλάβουν άλλα καθήκοντα.

  Το νέο απόκτημα του Π.Ν. είναι ένα πλοίο γενικής υποστήριξης ανοικτής θαλάσσης, μήκους 71 μέτρων και εκτοπίσματος 3000 τόνων και  71 μέτρων μήκους, που ναυπηγήθηκε ως PSV με εξαιρετικά υψηλές επιδώσεις και προδιαγραφές. Στις εντυπωσιακές δυνατότητες του σκάφους περιλαμβάνεται το σύστημα dynamic positioning που του επιτρέπει να παραμένει σταθεροποιημένο στην περιοχή επιχειρήσεων ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, κάτι που του προσφέρει απαράμιλλη επιχειρησιακή ευελιξία, τόσο σε συνθήκες ερευνών, όσο και σε συνθήκες μεταφορών εφοδίων η και διάσωσης. Σημειώνεται δε ότι έχει ειδικό εξοπλισμό για επιχειρήσεις διάσωσης ενώ μπορεί να υποστηρίξει την παραλαβή και αποκατάσταση μέχρι και 230 ναυαγών. Παράλληλα υποστηρίζει πλήρως και επιχειρήσεις ελικοπτέρων, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για την ανάληψη επιχειρήσεων διάσωσης μεταναστών σε μεγάλη κλίμακα. Με τον τρόπο αυτό αποδεσμεύει τα μάχιμα πλοία τα οποία χρησιμοποιούνται ως σήμερα για σχετικούς σκοπούς.

  Επιπλέον, το ίδιο σκάφος έχει δυνατότητα ρυμούλκησης 110 τόνων bollard pull, 62 δεξαμενές διαφόρων τύπων συνολικής χωρητικότητας περίπου 6000 κυβικών μέτρων και σύστημα πυρόσβεσης τύπου FF1. Πρόκειται για τεχνικά χαρακτηριστικά που ενισχύουν τις δυνατότητες υποστήριξης των μάχιμων πλοίων του στόλου σε επιχειρήσεις ανοικτής θαλάσσης, αλλά παράλληλα και την κάλυψη ερευνητικών δραστηριοτήτων. Η επιχειρησιακή του ευελιξία συμπληρώνεται από την ύπαρξη δύο γεφυρών διοίκησης (στην πλώρη και την πρύμνη). Το σκάφος τροφοδοτείται από δύο μηχανές και δύο άξονες, ενώ διαθέτει 2 επιπλέον προπέλες -εμπρός και πίσω- και άλλες δύο με σύστημα αζιμούθιου (συνολικά  δηλαδή 6 προπέλες), ενώ έχει επιχειρησιακή ταχύτητα 14 μιλίων.

  Η δωρεά του Παναγιώτη Λασκαρίδη έρχεται σε συνέχεια της κίνησής του, να αναλάβει τη χρηματοδότηση του προγράμματος αντικατάστασης ηλεκτροπαραγωγών ζευγών φρεγατών τύπου "S”,στο πρόγραμμα που φέρει την επωνυμία "ΚΥΚΝΟΣ". Στο πλαίσιο της σύμβασης η εταιρεία "BAUDOUIN” έχει αναλάβει, να προσφέρει στο ΠΝ πέντε ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για εγκατάσταση σε μία φρεγάτα τύπου "S”, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας αριθμού ανταλλακτικών, εργαλείων και υποστήριξης. Το πρόγραμμα να ολοκληρώνεται στις αρχές του νέου έτους. Είχε προηγηθεί και η δωρεά του πλοίου "Κύκνος" για τις ανάγκες της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, σε άλλη μία έμπρακτη εκδήλωση της στήριξης της εφοπλιστικής οικογένειας προς το Πολεμικό Ναυτικό και τις ανάγκες του.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ