Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Οκτ-2019 08:57

  Novartis: Η αίτηση εξαίρεσης Λοβέρδου και η "θεσμική" δυνατότητα αντικατάστασης της Τουλουπάκη

  Novartis: Η αίτηση εξαίρεσης Λοβέρδου και η "θεσμική" δυνατότητα αντικατάστασης της Τουλουπάκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Του Παναγιώτη Στάθη
   
  Το θεσμικό υπόστρωμα που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στην εξαίρεση της Ελένης Τουλουπάκη από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς για τον χειρισμό της υπόθεσης Novartis, ανοίγουν οι αλλαγές στους νέους κώδικες που τίθενται σε δημόσια διαβούλευση.

  Η εισαγγελική λειτουργός ως γνωστόν είναι ελέγχων και ελεγχόμενη στην υπόθεση, δεδομένου ότι ερευνάται από τον Άρειο Πάγο σχετικά με χειρισμούς της στην υπόθεση, μετά τις αναφορές του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή. 

  Ταυτόχρονα στις αρχές Οκτωβρίου ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος που επίσης ελέγχεται για την υπόθεση, υπέβαλλε αίτηση εξαίρεσης της κ. Τουλουπάκη από τον χειρισμό της υπόθεσης με αυτό ακριβώς το σκεπτικό. 

  Πως δηλαδή δεν μπορεί να είναι ανεπηρέαστη από το γεγονός ότι ελέγχεται προσωπικά. Η θεσμική αυτή διαδικασία δεν έχει προσωπική μορφή για την εισαγγελέα (ανεξάρτητα πως το αντιλαμβάνεται ο καθένας), όμως σίγουρα  έχει μια βάση προφανούς αντικειμενικού προβληματισμού.

  Χωρίς αντικαταστάτη

  Εδώ όμως γεννώνται σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, τα οποία ο νομοθέτης δεν είχε προβλέψει. Απλώς γιατί ενώ η κα Ττουλουπάκη ή ο κάθε εισαγγελέας κατά της διαφθοράς έχει επίκουρους, δεν έχει αναπληρωτή. Δεν έχει θεσμοθετηθεί δηλαδή.

  Αυτό το πρόβλημα- ή την παράλειψη- έρχεται να λύσει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας η οποία ορίζει θέση αναπληρωτή εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς. Η επιτροπή προτείνει τη σύσταση θέσης αναπληρωτή εισαγγελέα κατά της διαφθοράς ο οποίος θα είναι και αυτός αντεισαγγελέας Εφετών αλλά νεότερος στην επετηρίδα από τον επικεφαλής.

  Η εξέλιξη – όσο κι αν η ύπαρξη νομοπαρασκευαστικής ευνοεί θεσμικές αλλαγές- προφανώς δεν είναι άσχετη με την προετοιμασία της επόμενης μέρας για την περίπτωση που προκύψει ζήτημα με την εισαγγελέα- επικεφαλής της υπηρεσίας, Ελένη Τουλουπάκη.

  Σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο με τις αλλαγές που περιλαμβάνεται ο ορισμός αναπληρωτή  εισαγγελέα  κατά της Διαφθοράς. Όπως λένε οι ίδιες πηγές, υπό τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί,  με την κ.Τουλουπάκη να ελέγχεται ήδη από τη δικαιοσύνη και βάσει της πρότασης προανακριτικής επιτροπής που κατέθεσαν οι 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να μπαίνει και στο "μικροσκόπιο"  της βουλής, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο δίωξή της. 

  Σε μία τέτοια περίπτωση, σημειώνουν, εάν  δεν υπάρχει αναπληρωτής, θα δημιουργηθεί μείζον πρόβλημα λόγω των υποθέσεων που εκκρεμούν στο συγκεκριμένο γραφείο. Επιπροσθέτως, λένε, ανεξαρτήτως των εξελίξεων, αυτό ήταν ένα "κενό" που έπρεπε να καλυφθεί καθώς δεν μπορεί να προβλέπεται αναπληρωτής για τον Οικονομικό Εισαγγελέα και να μην υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για τον διαφθοράς.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ