Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 06-Οκτ-2019 17:38

  Τα "κλειδιά" της 7ης τριμερούς συνόδου Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου

  Τα "κλειδιά" της 7ης τριμερούς συνόδου Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:24

  Στην 7η τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου θα δώσει το "παρών" ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα αναχωρήσει για το Κάιρο το πρωί της Τρίτης.

  Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Αίγυπτο θα υπογραφεί τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα για την επενδυτική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και αντίστοιχα διμερή προγράμματα (Ελλάδας - Αιγύπτου και Κύπρου - Αιγύπτου) με κυβερνητικά στελέχη να αναδεικνύουν τη σημασία της συνόδου στην παρούσα χρονική συγκυρία.

  "Στο πλαίσιο της εντεινόμενης και πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή μας, θα υπογραμμισθεί εκ νέου η ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειδικά της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Ο τριμερής αυτός θεσμός,  ο οποίος είναι ανοικτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής πολιτικής τους και των σχέσεών τους με τους γείτονές τους τον σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και την εφαρμογή, στην πράξη, της αρχής της καλής γειτονίας αποτελεί ένα μοντέλο συνεργασίας με συγκεκριμένες δράσεις στον τομέα των επενδύσεων, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της νεολαίας, αξιοποιώντας και τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων", σχολιάζουν. "Θα τονισθεί ότι απαραίτητη για την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα, είναι και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, με τη συντομότερη δυνατή επανέναρξη αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων. Μια λύση επί τη βάσει των Αποφάσεων του ΟΗΕ. Μια λύση, βεβαίως, που δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο. Μια συμφωνημένη λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται σαφώς από τις αποφάσεις των  Η.Ε., μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Μία λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού. Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο η ασφάλεια εδραιώνεται επί τη βάσει της συνεργασίας και όχι της απομόνωσης ή των μονομερών ενεργειών. Η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται –και σήμερα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτό αντιληπτό- από την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτόνων της", προσθέτουν.

  Στην κυβέρνηση τονίζουν ότι η θεσμοθετημένη αυτή τριμερής συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην εύθραυστη περιοχή της Μεσογείου. Παραλληλα, μεγάλο μέρος των συνομιλιών του πρωθυπουργού σε τριμέρες και διμερές πλαίσιο θα αφιερωθεί στο διάλογο για τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως, ανάμεσα σε άλλα, την κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη, αλλά και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και επί διεθνών ζητημάτων όπως η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, στον αναγκαίο συντονισμό σε θέματα ασφάλειας, αλλά και στη συνεργασία των τριών χωρών για την αλληλοπροώθηση θέσεων σε διεθνείς οργανισμούς.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με μέλη της ελληνικής κοινότητας στο Κάιρο. Θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, το υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τον επικεφαλής του Entreprise Greece, Γιώργο Φιλιόπουλο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ