Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Οκτ-2019 12:36

  Το ΣτΕ "ξηλώνει" τον Νόμο Κατρούγκαλου, αλλά διασώζει τον ΕΦΚΑ ως ενιαίο φορέα

  Το ΣτΕ "ξηλώνει" τον Νόμο Κατρούγκαλου, αλλά διασώζει τον ΕΦΚΑ ως ενιαίο φορέα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:40

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Πάνω από δυο χρόνια μετά τη συζήτηση των προσφυγών κατά του νόμου Κατρούγκαλου, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας δημοσίευσε σειρά αποφάσεων με τις οποίες ουσιαστικά ξηλώνει τον αποκαλούμενο νόμο Κατρούγκαλου.    

  Κομβικά σημεία των αποφάσεων θεωρούνται αυτά που αναφέρουν ότι η ισχύς τους ξεκινάει από την ημέρα δημοσίευσής τους, συνεπώς η πολιτεία θα κληθεί να νομοθετήσει εκ νέου αλλά προφανώς διασώζεται το δημόσιο ταμείο από το πρόβλημα της καταβολής τεράστιων ποσών αναδρομικών. Κομβικό ρόλο σε αυτό θεωρείται ότι παίζει και το γεγονός ότι κρίθηκαν συνταγματικές (οριακά) οι διατάξεις που προβλέπουν ως βάση υπολογισμού τις συντάξεις που καταβάλλονταν στις 31/12/14. Η μάχη δόθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο, δεδομένου ότι τότε  οι συντάξεις καταβάλλονταν με περικοπές βάσει των νόμων του 2012 (μνημόνιο 2) που είχαν κριθεί αντισυνταγματικές από το ίδιο δικαστήριο με απόφαση του 2015. Επί της ουσίας δηλαδή, δια της πλαγίας "νομιμοπoιούνται" οι μειώσεις συντάξεων που έγιναν με το δεύτερο μνημόνιο. Παράλληλα προφανώς αυτό το γεγονός έχει ιδιαίτερο βάρος και για την καταβολή αναδρομικών που τυχόν διεκδικούν οι συνταξιούχοι.   

  Ειδικότερα, το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι είναι: 

  - Συνταγματική η ίδρυση ενιαίου φορέα για όλους, συνταγματική ως βάση υπολογισμού των συντάξεων στις 31/12/2014.

  - Αντισυνταγματικότητες:

  - Τρόπος υπολογισμού εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών.

  - Επικουρικές συντάξεις και πλαφόν 1.300 ευρώ για ανώτατη σύνταξη

  - Τρόπος υπολογισμού ποσοστού αναπλήρωσης καθώς είναι εξαιρετικά χαμηλό.

  Μειοψηφίες

  'Ολες οι αποφάσεις ελήφθησαν (με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σαρπ και εισηγητές τους Σπ. Μαρκάτη, Γ.Τ σιμέκα και 'Αννα Καλογεροπούλου)  κατά πλειοψηφία και η ισχύς των αποφάσεων όπως ρητά διατυπώνεται από το δικαστήριο αρχίζει από την ημέρα δημοσίευσής τους, δηλαδή σήμερα. Δεν έχει δηλαδή αναδρομική ισχύ.  Παράλληλα διατυπώθηκε μια "πάγια" μειοψηφία ενός δικαστή σε όλες τις επιμέρους αποφάσεις, ότι θεωρούσε πως για λόγους δημοσίου συμφέροντος ο νόμος πρέπει να κριθεί συνταγματικός.

  Οι αποφάσεις  

  Οι αποφάσεις του ΣτΕ που δημοσιεύθηκαν σήμερα αναφέρουν για τους βασικούς πυλώνες του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016) τα εξής:

  1. Για την ίδρυση του ΕΦΚΑ

  Είναι συνταγματική η ίδρυση του ΕΦΚΑ, των εργαζομένων, των συνταξιούχων. Είναι, όπως αναφέρει, σύμφωνος με το σύνταγμα και την αρχή της ισότητας και αναλογικότητας η δημιουργία ενός φορέα για όλους ανεξαρτήτως ιδιότητας καθώς αντιμετωπίζουν, όλοι, τους ίδιους ασφαλιστικούς κινδύνους (γήρας, ασθένειες, θάνατος).

  Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων λόγω της ιδιαίτερης σχέσης τους με το Κράτος.  

  Η μειοψηφία αναφέρθηκε κυρίως στους δημοσίους υπαλλήλους που αποδέχονταν τους ισχυρισμούς τους να έχουν ξεχωριστό ασφαλιστικό φορέα.

  2. Αυτοαπασχολούμενοι – ελεύθεροι επαγγελματίες – εισφορές

  Το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους μη έχοντες εργοδότη (αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες) σε σύγκριση με τους μισθωτούς καθώς αντίκειται στην αρχή της ισότητας. Εκτός συντάγματος θεωρεί το δικαστήριο το όριο του 20% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου ενώ αντίστοιχα το ανάλογο ποσοστό για μισθωτούς είναι 6% διότι το υπόλοιπο είναι από τον εργοδότη. Σημειώνεται πως το ποσοστό του 20% με νεότερη νομοθετική ρύθμιση έχει μειωθεί.

  3. Βάση επανυπολογισμού Κύριων και Επικουρικών Συντάξεων

  Η Ολομέλεια με οριακή πλειοψηφία 13-12 έκρινε συνταγματική τη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που ορίζει βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31/12/2014.  Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι στον νόμο Κατρούγκαλου, υπάγονται όλοι και οι παλιοί και οι νέοι και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι, ανεξάρτητα από πότε ξεκίνησε η ασφαλιστικός τους βίος. Δηλαδή δεν διακρίνονται πλέον οι εργαζόμενοι σε προ του π.χ του 1993 ή μετά καθώς θεωρεί το δικαστήριο ότι όλοι πρέπει να επωμισθούν το βάρος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των γενεών.

  Η μειοψηφία υποστήριξε πως αποσκοπεί σε ικανοποίηση δημοσιονομικού σκοπού, ενώ βασικό κομμάτι αντίρρησης ήταν το γεγονός ότι το 2014 ήδη είχαν περικοπεί από το 2012 οι συντάξεις με νόμους που είχαν κριθεί αντισυνταγματικοί από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Η πλειοψηφία  θεώρησε ότι επί της ουσίας δεν παράγεται νομολογιακό αποτέλεσμα από αυτές τις αποφάσεις.  

  4. Κύριες – Επικουρικές Συντάξεις

  Συνταγματικές είναι οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου για τις ΚΥΡΙΕΣ συντάξεις, διότι είχαν αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ από την Αναλογιστική Αρχή καθώς και έγγραφο από το Διεθνές γραφείο Εργασίας που πιστοποιούσε την επάρκεια της.

  Όμως για τις ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ δεν υπήρχε καμία αναλογιστική μελέτη και έτσι οι σχετικές διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Ετσι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων και των νυν και των μελλοντικών συντάξεων. Αυτό σημαίνει πως η πολιτεία πρέπει να νομοθετήσει εκ νέου στη βάση αναλογιστικής μελέτης καθώς και ανταπόδοσης παροχών.

  5. Επανυπολογισμός επικουρικών συντάξεων

  Το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό το πλαφόν των 1.300 ευρώ που τίθεται ως πλαφόν (άθροισμα) στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Έκρινε δηλαδή πως είναι:

  - Αντισυνταγματική η περικοπή των επικουρικών αν το άθροισμα είναι άνω των 1.300 ευρώ (μικτά) γιατί αντίκειται στην αρχή ισότητας, αναλογικότητας και ανταποδοτικότητας.

  - Αντισυνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού της αναπλήρωσης κύριων συντάξεων καθώς θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά χαμηλό (έως 46,80% για 42 έτη ασφάλισης) κυρίως για όσους εργαζόμενους έχουν μακρύ ασφαλιστικό βίο και κατέβαλλαν πολύ υψηλές εισφορές.

  6. Χρηματοδότηση

  Το δικαστήριο έκρινε πως το Κράτος εφόσον υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης των συντάξεων, οφείλει να εγγυάται την καταβολή τους.

  *Δείτε αναλυτικά τα κείμενα των αποφάσεων του ΣτΕ δεξιά, στη στήλη σχετικά αρχεία

  *Γ. Βρούτσης για αποφάσεις ΣτΕ: Τις μελετούμε, αποδεικνύουν την προχειρότητα και ιδεοληψία ΣΥΡΙΖΑ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ