Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Σεπ-2019 14:22

  Μέχρι τις 4 Οκτωβρίου το πόρισμα για τις νέες ατομικές επικουρικές συντάξεις

  Μέχρι τις 4 Οκτωβρίου το πόρισμα για τις νέες ατομικές επικουρικές συντάξεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μέχρι τις 4 Οκτωβρίου αναμένεται να κατατεθεί το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για τις νέες ατομικές επικουρικές συντάξεις, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης από το βήμα του 21ου "Insurance & Reinsurance Meeting" που πραγματοποιεί η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στην Ύδρα.

  Αναφερόμενος στους τρεις πυλώνες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και στο μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση με στόχο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, στόχος είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο να κατατεθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου για να ψηφιστεί εντός του 2020 και να εφαρμοστεί για όσους ασφαλίζονται για πρώτη από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

  Ο πρώτος πυλώνας του νέου συστήματος θα συγκροτείται από την εθνική σύνταξη, χρηματοδοτούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσα από τη φορολογία και από την ανταποδοτική σύνταξη. Ο δεύτερος θα είναι κεφαλαιοποιητικός και εξίσου υποχρεωτικός και ετοιμάζεται νομοθετική πρωτοβουλία για τη νέα επικουρική. Ο τρίτος αφορά την προαιρετική ιδιωτική ασφάλιση και όπως σημείωσε στόχος είναι να δοθούν φορολογικά κίνητρα ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων.

  Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως αποτελεί προτεραιότητα η μείωση της φορολογίας, η ανάπτυξη και η ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος.

  Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου τόνισε πως υπάρχει διάλογος με την Κυβέρνηση για τις δυνατότητες ανάπτυξης των ασφαλιστικών εταιρειών, χαρακτήρισε όμως την Ελλάδα υποασφαλισμένη. Είναι χαρακτηριστικό πως στην χώρα μας το μέσο κεφαλή ασφάλιστρο είναι 368 ευρώ όταν στην Ευρώπη φθάνει τα 2.300 ευρώ.

  Ανέλυσε επίσης τις προκλήσεις που φέρνουν στην ασφαλιστική αγορά η ταχύτητα των νέων τεχνολογιών, στις δυνατότητες που προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο απαιτητικό ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο, αλλά και οι ραγδαία κλιματική αλλαγή που έχε δημιουργήσει νέες ασφαλιστικές ανάγκες. Εκτίμησε ακόμη πως η ασφαλιστική αγορά  θα αναπτύσσεται στην Ελλάδα ταχύτερα σε σχέση με το ΑΕΠ.

  Β. Κουρλιμπίνη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ