Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Σεπ-2019 17:36

  Για την "εκρηκτική" κατάσταση στα ελληνικά νησιά ενημέρωσε τη Europol ο Μ. Χαρακόπουλος

  Για την "εκρηκτική" κατάσταση στα ελληνικά νησιά ενημέρωσε τη Europol ο Μ. Χαρακόπουλος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Eκρηκτική" χαρακτήρισε την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στις Βρυξέλλες ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη συνεδρίαση της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Europol για το μεταναστευτικό και τη συνεργασία της με τη Frontex και την Τουρκία.

  "Η εμβάθυνση της συνεργασίας της Europol με την Frontex για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τη στοχευμένη δράση κατά των εγκληματικών ομάδων και των τρομοκρατών, είναι επιβεβλημένη", ανέφερε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μ. Χαρακόπουλος προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο επιβάλλεται "ειδικά για την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή μια νέα έξαρση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, από τα ανατολικά της σύνορα, με ευθύνη της Τουρκίας".

  Απευθυνόμενος στην εκτελεστική διευθύντρια της Europol, Κατρίν Ντε Μπολ, ο Μ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι "είναι εκατοντάδες οι νεοεισερχόμενοι καθημερινά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και από την περιοχή του Έβρου στην Θράκη", ενώ ενημέρωσε ότι το Σάββατο υπήρξε έκτακτη σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση τού προβλήματος. "Η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου είναι εκρηκτική, ενώ και στην ηπειρωτική Ελλάδα ασφυκτιούν τα hot spots, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες", συμπλήρωσε.

  Σε ό,τι αφορά τη συμβολή της Frontex, o Θεσσαλός βουλευτής υποστήριξε ότι "ο ρόλος της Frontex δεν μπορεί να είναι η απλή καταγραφή των εισροών, ούτε είναι επιτρεπτό να αγνοείται η έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης έναντι των χωρών που έχουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης". Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη συμφωνία της Europol με την Τουρκία, επισημαίνοντας πως "δυστυχώς, η συγκεκριμένη συμφωνία δεν έχει σημειώσει πρόοδο, με ευθύνη της Τουρκίας, που απαιτεί την ανταλλαγή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα".

  "Ωστόσο, στην Τουρκία δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός εγκληματικών οργανώσεων, κυρίως στον τομέα της διακίνησης μεταναστών, και το επίπεδο της υφιστάμενης συνεργασίας δεν επιτρέπει την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση και εξάρθρωση εγκληματικών ομάδων που δρουν εντός και εκτός ΕΕ. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ευθέως ότι θα ανοίξει τα σύνορά του για να στείλει στην Ευρώπη εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες", υπογράμμισε.

  Ο Μ. Χαρακόπουλος κατέληξε καλώντας την κ. Μπολ να ενημερώσει για το τι προτίθεται να πράξει για την ενεργοποίηση της συμφωνίας της Europol με την Τουρκία.

  Απαντώντας η εκτελεστική διευθύντρια της Europol είπε ότι "στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας δεν προβλέπεται ανταλλαγή επιχειρησιακών δεδομένων", ωστόσο, ενημέρωσε ότι "αυτή τη στιγμή γίνεται επεξεργασία για να προχωρήσει μια επιχειρησιακή συμφωνία Europol-Τουρκίας".

  Εκτός του κ. Χαρακόπουλου, στην ελληνική κοινοβουλευτική αποστολή συμμετείχαν ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ, Σταύρος Κελέτσης και ο βουλευτής Β΄ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

  Παράλληλα, παρέμβαση σχετικά με το θέμα της παράνομης διακίνησης μεταναστών και το προσφυγικό, έκανε ο κ. Κελέτσης κατά την πρώτη μέρα  συνεδρίασης της μικτής ομάδας των εθνικών Κοινοβουλίων των χωρών της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου, ελέγχου της Europol, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

  Ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ τόνισε ότι "οι ροές των παράνομων μεταναστών, τον τελευταίο καιρό, έχουν αυξηθεί ανησυχητικά στον Έβρο, τόσο από τα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορα".

  Από την πλευρά του ο Γιάννης Ραγκούσης εστίασε στον προβληματισμό που δημιουργεί η μείωση του προϋπολογισμού της Europol, αλλά και στη στρατηγική που προτίθεται να εφαρμόσει η Europol στη δίωξη του περιβαλλοντικού εγκλήματος.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ