Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Σεπ-2019 14:29

  Βουλή: Ψηφίστηκε η Συμφωνία Έδρας του ENISA

  Βουλή: Ψηφίστηκε η Συμφωνία Έδρας του ENISA
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου "Κύρωση της Συμφωνίας Έδρας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), "Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας (ENISA)"". Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της πλειοψηφίας, αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Καταψήφισαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

  Πρόκειται για τη συμφωνία που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2018, από την προηγούμενη κυβέρνηση, και προβλέπει τη μεταφορά της έδρας του ανωτέρω Οργανισμού στην Αθήνα και τη διατήρηση Γραφείου Παραρτήματος στο Ηράκλειο Κρήτης.

  Ο ENISA είναι ευρωπαϊκός Οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2004, προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών εντός της Κοινότητας, και να αναπτυχθεί η αντίληψη της ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών προς όφελος των πολιτών, καταναλωτών, επιχειρήσεων και των Οργανισμών του δημόσιου τομέα και της ΕΕ.

  Ο συγκεκριμένος Οργανισμός έχει ως αποστολή να μεριμνά για την πρόληψη και αντιμετώπιση συμβάντων-προβλημάτων ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών. Έδρα του Οργανισμού, αρχικά, είχε οριστεί το Ηράκλειο Κρήτης και, στη συνέχεια, είχε δημιουργηθεί και Γραφείο Διασύνδεσης στην Αθήνα. Η παρουσία του ENISA πολύ γρήγορα δημιούργησε ένα αξιόλογο δίκτυο συνεργασίας με επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς και αξιολογείται συνεχώς θετικά από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ. Προσφάτως, ο ENISA αναβαθμίστηκε σε Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κυβερνοασφάλειας και κατέστη για πρώτη φορά αορίστου χρόνου η λειτουργία του. Η αναβάθμιση του απαιτούσε, τυπικά και ουσιαστικά, μια νέα Συμφωνία Έδρας. Η μονιμοποίηση της έδρας του ENISA δημιούργησε την ανάγκη μεταφοράς της από το Ηράκλειο στην Αθήνα, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων, από όλες τις χώρες της Ευρώπης, δεδομένου ότι θα αυξάνεται συνεχώς η ένταση της δραστηριότητάς του.

  Κ. Πιερρακάκης: "Η παρουσία του ENISA στην Ελλάδα αλλάζει σελίδα"

  "Η παρουσία του ENISA στην Ελλάδα είναι εθνικής εμβέλειας και σημασίας", είπε ο υπουργός Επικρατείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, και πρόσθεσε ότι στόχος της Συμφωνίας που κυρώνεται σήμερα από τη Βουλή, είναι "να κατοχυρώσουμε την παρουσία του εδώ και να χτίσουμε μια ευρύτερη στρατηγική-υποσυστήματα- γύρω από τέτοιου τύπου δομές".

  "Η κυβερνοασφάλεια και η πολιτική προστασίας κρίσιμων υποδομών είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Θα ξεκινήσουμε να κινούμαστε άμεσα και στο επόμενο αναπτυξιακό διυπουργικό νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη για τη νέα οργανωτική δομή στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε σχέση με την εθνική στρατηγική κυβερνοασφάλειας και τον ορισμό της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας", είπε ο υπουργός Επικρατείας και τόνισε: "Θέλουμε να γίνουμε, από μια χώρα που απλά φιλοξενεί τον ENISA, μια χώρα που αξιοποιεί τον ENISA. Σήμερα έχει αναγνωριστεί η αξία του ENISA και από ένας Οργανισμός ορισμένου χρόνου, έγινε ένας Οργανισμός αορίστου χρόνου".

  Ο υπουργός επισήμανε ότι η Συμφωνία που κυρώνεται σήμερα από τη Βουλή δεν έρχεται να παράγει αποτέλεσμα, στην ουσία έρχεται να αναγνωρίσει μια υφιστάμενη κατάσταση και πρόσθεσε ότι το Γραφείο Διασύνδεσης στην Αθήνα ήταν πολλαπλώς μεγαλύτερο από το γραφείο το οποίο υπήρχε στο Ηράκλειο και στην πραγματικότητα αλλάζει η χρήση των κτιρίων.

  Σε ό,τι αφορά την πολιτική αποκέντρωσης, ο κ. Πιερρακάκης είπε πως, αυτονόητα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κατεξοχήν πολιτική αποκέντρωσης και γι΄αυτό στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, θα περιλαμβάνονται πολλές ενέργειες με τις οποίες οι πολίτες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να έρχονται σε απευθείας επαφή με τις φυσικές υποδομές του δημοσίου. Χαρακτήρισε, δε, δεδομένο πως όσο προχωρά η ψηφιοποίηση των κρατών, είναι δεδομένο πως πρέπει να διασφαλίζεται η ασφάλεια των υποδομών.

  "Με τη Συμφωνία που καλείστε να ψηφίσετε, η παρουσία του ENISA στην Ελλάδα γυρίζει σελίδα, δεν διαγράφει όμως τις σελίδες που έχουν γραφτεί ως τώρα και οι σελίδες αυτές είναι πολλές και πολύτιμες. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτή η νέα σελίδα να είναι ιδιαίτερα αποδοτική σε θέματα κυβερνοασφάλειας, τόσο για την ΕΕ όσο και για την Ελλάδα. Το διακύβευμα είναι από χώρα φιλοξενίας, να γίνουμε χώρα αξιοποίησης αυτής της σπουδαίας ευρωπαϊκής υποδομής", είπε ο κ. Πιερρακάκης και κάλεσε τα κόμματα να εγκρίνουν τη Συμφωνία.

  Κατά της μεταφοράς έδρας του ENISA

  Tη μεταφορά της έδρας του ΕΝΙSA, από το Ηράκλειο στην Αθήνα, κατήγγειλε το Κίνημα Αλλαγής. "Είμαστε απέναντι σε αυτή τη συμπαιγνία ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Είμαστε απέναντι σε αυτή τη "σιωπή των αμνών", που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συναινούν σε αυτήν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Γιατί από τα μικρά ερχόμαστε και στα μεγάλα. Διότι είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα οσφυοκαμψίας. Είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα που δείχνει πώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 μας έφερε το τρίτο μνημόνιο. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα που μας δείχνει και αυτό το οποίο συμβαίνει τώρα με τον κ. Μητσοτάκη, που δεν τολμά να επαναδιαπραγματευτεί τις υπογραφές και τη θηλιά που έχει βάλει ο κ. Τσίπρας στο λαιμό της Ελλάδας και της κοινωνίας", είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου και πρόσθεσε: "Καταψηφίζουμε αυτή τη μεταφορά του Οργανισμού και με κάθε τρόπο θα στηρίξουμε αυτό που εμείς ξεκινήσαμε, τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένας ισχυρός Οργανισμός και για την ασφάλεια των επικοινωνιών, αλλά βεβαίως και να μην υπάρχουν άλλες, καινούργιες ήττες για την Ελλάδα των περιφερειών, για την πρόοδο αυτού του τόπου. Τα επιχειρήματα της εισηγητικής έκθεσης αυτού του νομοσχεδίου θα μείνουν στην ιστορία ως φαιδρά, αλλά και ως κυνικά επιχειρήματα".

  "Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή η οποία αποφάσισε τη μεταφορά της έδρας του μοναδικού οργανισμού για την Ευρωπαϊκή Ένωση από το Ηράκλειο στην Αθήνα. Σήμερα, λοιπόν, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ως άξιος συνεχιστής του ΣΥΡΙΖΑ και του έργου του κ. Τσίπρα, αδιαφορεί για όλες τις πιθανές αρνητικές συνέπειες και προχωράει σε αυτήν την κίνηση", ανέφερε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, και πρόσθεσε: "Κανείς δεν διαφωνεί πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του ENISA. Φυσικά και συμφωνούμε. Για την κυβερνασφάλεια και όλα αυτά τα παραδείγματα που μας φέρατε, είμαστε μαζί σας. Δεν μας είπατε, όμως, τίποτα για την ουσία της σημερινής συζήτησης, που είναι η μεταφορά της έδρας. Ξέρουμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του ENISA. Σας άκουσα με μεγάλη προσοχή. Δεν μας είπατε κάτι, όμως, για την ουσία της μεταφοράς της έδρας", είπε ο κ. Χήτας.

  "Οι περισσότεροι συμφωνούμε πως ο ρόλος του ENISA πρέπει να είναι κεντρικός", είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Φωτεινή Μπακαδήμα. Επισήμανε, όμως, ότι "ο Οργανισμός δημιουργήθηκε το 2005 και ξεκίνησε να λειτουργεί στο Ηράκλειο, όπου και αποτέλεσε πόλο ανάπτυξης για την πόλη αλλά και ολόκληρο το νησί, καθώς γύρω από αυτόν στήθηκαν πολλές δομές για να καλύψουν τις ανάγκες του προσωπικού του Οργανισμού. Για παράδειγμα, δημιουργήθηκε Ευρωπαϊκό Σχολείο για τα παιδιά των υπαλλήλων, που παρότι δεν του δόθηκε η απαραίτητη στήριξη, την οποία, αν είχε θα άνθιζε [...] Σαν ΜέΡΑ25 είμαστε κάθετα αντίθετοι στη μεταφορά της έδρας", είπε η κ. Μπακαδήμα και πρόσθεσε: "Αντιλαμβανόμαστε ότι ενδεχομένως δεν υπήρχαν όλες οι απαραίτητες δομές στο Ηράκλειο. Μολαταύτα, σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να είναι λόγος για να ακυρωθεί μία από τις στοιχειώδεις περιπτώσεις αποκέντρωσης που υπάρχουν στο ελληνικό κράτος. Αντιθέτως, αυτό συνιστά σαφή λόγο για να δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποδομές στην Περιφέρεια. Μάλιστα, μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση μία έκφραση που υπάρχει στο κείμενο της συμφωνίας, πως η μεταφορά της έδρας θα συμβάλει στην προσέλκυση προσωπικού με υψηλά προσόντα".

  "Από τη συζήτηση μέχρι τώρα είναι φανερό ότι μόνο το ΚΚΕ θέτει την ουσία του ζητήματος αναφορικά με το ρόλο, τους σκοπούς και τη λειτουργία του ENISA", ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, και χαρακτήρισε "αποπροσανατολιστική" τη διαμάχη για το που πρέπει να είναι η έδρα του.

  "Για το ΚΚΕ, ο ENISA, από ιδρύσεώς του, ως βασικό σκοπό είχε την εξασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών εντός της ΕΕ για την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς των χωρών μελών της", είπε ο κ. Συντυχάκης και επισήμανε: "Τώρα, η μεταφορά της έδρας του ENISA, σχετίζεται με την αναβάθμιση του ρόλου του, από απλό οργανισμό Ασφάλειας της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ σε Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Κυβερνοασφάλεια".

  Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι "ο ENISA αναβαθμίζει και επεκτείνει τους σκοπούς του, συμπεριλαμβάνοντας επιπλέον σε αυτούς και αστυνομικά καθήκοντα. Προσαρμόζει την τεχνολογική υποδομή για τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ, όπως η Europol και η Eurojust, και των ανάλογων υπηρεσιών των κρατών μελών, ισοπεδώνοντας τα ανεπαρκή και ψευδεπίγραφα μέτρα δήθεν προστασίας προσωπικών δεδομένων στις εθνικές νομοθεσίες των κρατών μελών".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ