Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Σεπ-2019 18:29

  Πηγές Εισαγγελίας Διαφθοράς: "Ναι, οι καταθέσεις προστατευομένων μαρτύρων δίδονταν σε διαμέρισμα"

  Πηγές Εισαγγελίας Διαφθοράς: "Ναι, οι καταθέσεις προστατευομένων μαρτύρων δίδονταν σε διαμέρισμα"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Σε διαμέρισμα, στο κέντρο της Αθήνας δόθηκαν πολλές από τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, σύμφωνα με πηγές της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. Η παραδοχή ήρθε μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" σύμφωνα με την οποία οι καταθέσεις δόθηκαν σε διαμέρισμα στην πλατεία Μαβίλη και μάλιστα "καταγράφηκαν", όπως λέει, πιέσεις προς τους μάρτυρες να αναφέρουν επιβαρυντικά στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα όπως ο Αντ. Σαμαράς, ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Γιάννης Στουρνάρας.

  Πηγές της Εισαγγελίας επανήλθαν σήμερα στο θέμα αναφέροντας πως "η τυχόν ύπαρξη κοριών" είναι παράνομη πράξη, επιβεβαιώνοντας όμως πως το διαμέρισμα υπήρχε και αποτελεί πρακτική των αρχών για την προστασία των μαρτύρων, η οποία προβλέπεται από το νόμο περί προστασίας μαρτύρων.  

  Αναφέρουν δηλαδή πως  η συγκεκριμένη πρακτική προβλέπεται από το νόμο και πως πράγματι υπάρχει το συγκεκριμένο διαμέρισμα το οποίο το βρίσκει το τμήμα προστατευόμενων μαρτύρων και εκεί γίνονται οι συναντήσεις. Η επιλογή του χώρου δεν είναι αρμοδιότητα της εισαγγελίας διαφθοράς αλλά της αστυνομίας, λένε οι ίδιες πηγές, καθώς οι προστατευόμενοι μάρτυρες για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται να προσέρχονται στην εισαγγελία διαφθοράς για καταθέσεις.

  Οι περισσότερες καταθέσεις δόθηκαν στο διαμέρισμα ή στην ασφάλεια. Το τμήμα προστασίας μαρτύρων μετέφερε οδικώς τους εισαγγελείς στο σημείο κάτω από άκρα μυστικότητα για λόγους προστασίας των μαρτύρων.

  Σύμφωνα με εκτιμήσεις, επειδή δεν υπήρχαν χρήματα το διαμέρισμα ξενοικιάστηκε από την αστυνομία και οι τελευταίες καταθέσεις δόθηκαν στην ασφάλεια.

  Μαραθώνια κατάθεση

  Σειρά καταγγελιών έκανε πάντως το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες,  η εισαγγελέας  κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία έδωσε μαραθώνια κατάθεση στον συνάδελφό της Σπύρο Παππά ο οποίος ερευνά τις καταγγελίες της εναντίον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή.

  Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες και η Ελένη Τουλουπάκη προς επίρρωσιν των καταγγελλομένων της φέρεται να προσκόμισε νέα στοιχεία στην έρευνα.

  Ωστόσο ο διενεργών την έρευνα εισαγγελέας αναμένεται τις επόμενες μέρες να καλέσει προς κατάθεση και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη, (υφιστάμενοι της Τουλουπάκη) οι οποίοι χειρίζονται από κοινού τη μεγάλη έρευνα για την Νovartis.

  Τώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Ελένη Τουλουπάκη επέμεινε, καταθέτοντας και στον συνάδερφό της, στον ισχυρισμό της περί υπεξαγωγής απόρρητων εγγράφων από τον επόπτη της Ιωάννη Αγγελή μέρος των οποίων δεν έχουν επιστραφεί στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

  Ειδικότερα στην πολύωρη κατάθεσή της η οποία ξεκίνησε στις 12 σήμερα το μεσημέρι, φέρεται να περιέγραψε τα επίμαχα περιστατικά που την οδήγησαν σε ρήξη της συνεργασίας της με τον αντεισαγγελέα επόπτη της, σύμφωνα με τα οποία  ο Γιάννης Αγγελής σε δυο διαφορετικούς χρόνους κι ενώ η ίδια έλειπε από το γραφείο της, φέρεται να μπήκε συνοδεία αστυνομικού στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να πήρε τα δεδομένα για τη Novartis και άλλες υποθέσεις σε στικάκι. Τα στοιχεία αυτά, τα οποία περιλαμβάνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, φέρεται να είπε η Ελένη Τουλουπάκη ότι δεν έχουν επιστραφεί στην εισαγγελία διαφθοράς. Ωστόσο τα περιστατικά στα οποία αναφέρθηκε λεπτομερώς στην κατάθεσή της η Ελένη Τουλουπάκη τα περιγράφουν και οι δικαστικοί υπάλληλοι (γραμματείς) που είναι τοποθετημένοι στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς σε έγγραφες καταθέσεις τους που έδωσαν πριν προβεί στις δικές του καταγγελίες ο Γιάννης Αγγελής.

  Για την υπεξαγωγή από τον Γιάννη Αγγελή των πρωτότυπων απόρρητων εγγράφων του FBI για τη Νovartis η εισαγγελέας Διαφθοράς φέρεται να υποστήριξε ότι τα επέστρεψε, ωστόσο η ίδια δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν κράτησε αντίγραφα.  

  "Αλλαζε εντολές"

  Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτός από παρεμβάσεις στο έργο της από τον επόπτη της φέρεται να αναφέρθηκε και σε περιστατικά  όπου ο αρεοπαγίτης αντεισαγγελέας  άλλαζε τις εντολές της προς τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, καταλογίζοντάς του προσπάθεια καθυστέρησης στην έρευνα της εισαγγελίας διαφθοράς για τη Novartis. Ακόμα αναφερόμενη στην επίμαχη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με κλιμάκιο του FBI στην αυστριακή πρωτεύουσα (σ.σ. συμμετείχαν Τουλουπάκη και Αγγελής) τον Δεκέμβριο του 2018 επανέλαβε λεπτομερώς τους ισχυρισμούς της σύμφωνα με τους οποίους οι Αμερικανοί επιχείρησαν να δώσουν συγκεκριμένα επιβαρυντικά στοιχεία που κατείχαν για Έλληνα πολιτικό τον οποίο και τους κατονόμασαν αλλά ο Γιάννης Αγγελής αρνήθηκε την παραλαβή τους με το επιχείρημα ότι όλα τα στοιχεία από τις ΗΠΑ θα έπρεπε να παραδίνονται προς τις δικαστικές αρχές της χώρας μας μέσω Eurojust.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ