Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Σεπ-2019 13:36

  Λοβέρδος για Novartis: Μήνυση κατά εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς για κατάχρηση εξουσίας

  Λοβέρδος για Novartis: Μήνυση κατά εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς για κατάχρηση εξουσίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  "Το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας έχει τελεστεί, όλοι ξέρουν ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός και τον Ρασπούτιν". Με αυτή τη φράση ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος περιέγραψε το περιεχόμενο της 16σέλιδης μήνυσης που υπέβαλε το πρωί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά  της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, των δυο επίκουρων εισαγγελέων της, Χρ. Ντζουρα και Στ. Μανώλη, αλλά και κατά παντός άλλου υπεύθυνου.

  Ο κ. Λοβέρδος τους εγκαλεί για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος, κάνοντας λόγο για "παρανομίες των εγκαλούμενων ως προς την προστασία των μαρτύρων".

  Ο πρώην υπουργός αναφέρεται στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και στο γεγονός ότι οι μηνυόμενοι εισαγγελείς παρέλειψαν να συμπεριλάβουν στο φάκελο που διαβίβασαν στην Βουλή για τον ίδιο στοιχεία που επικαλέσθηκε στις εξηγήσεις που έδωσε ενώπιον τους (στοιχεία εναντίον των προστατευομένων μαρτύρων).

  Ο υπουργός του Τσίπρα

  Ο κ. Λοβέρδος, για τον οποίο οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς  έχουν ζητήσει την άρση της ασυλίας του για να του ασκήσουν ποινική δίωξη για το αδίκημα της "δωροδοκίας", μιλάει για  "δόλο των εγκαλούμενων" αλλά και "τον ρόλο υπουργού της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα".

  Σε αυτό το κεφάλαιο, παραθέτει τη δήλωση του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για τη Novartis στη Βουλή, όπου ανέφερε: "Θέλω να πω κι εγώ ότι έλαβα πριν από λίγο μερική ενημέρωση για τα στοιχεία της δικογραφίας και η πείρα μου ως εισαγγελέα με οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους".

  "Από τον συνδυασμό όσων προαναφέρθηκαν -κατά τον κ. Λοβερδο- προκύπτει η επίταση του δόλου με την οποία λειτούργησαν οι εγκαλούμενοι, εφαρμόζοντας την εντολή του προσώπου με το ψευδωνύμου Ρασπούτιν -του κατονομάσθεντος Δ. Παπαγγελόπουλου- να εμπλέξει πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης στη σκευωρία Novartis, να καταστρέψει τους ίδιους και τα κόμματα τους και όταν μετά από χρόνια απαλλαγούν, να έχουν προλάβει να ωφεληθούν οι τότε κυβερνώντες. Με άλλα λόγια αυτό που ανέφερε η κυρια Ράικου δια των κύκλων της ότι ο Ρασπούτιν της έδινε ως οδηγία "κι ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν", είναι απολύτως χαρακτηριστικό του σκοπού και της στόχευσης της σκευωρίας Novartis και εξηγεί με σαφείς όρους τις πράξεις κι τις παραλείψεις των εγκαλούμενων, αποδεικνύοντας κι τον άμεσο δόλο με τον όποιο ενήργησαν", αναφέρει στη μήνυση του ο κ. Λοβέρδος.

  Η περίπτωση Κουρουμπλή

  Ο πρώην υπουργός προτάσσει επιπλέον και το ζήτημα της αναφοράς που είχαν υποβάλει ο ίδιος και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τον Φεβρουάριο του 2017 σχετικά με  "πράξεις" του τότε υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, λέγοντας ότι ουσιαστικά με ευθύνη των αρμόδιων εισαγγελικών λειτουργών οδηγήθηκαν σε παραγραφή οι τυχόν ευθύνες που θα  προέκυπταν από την υπόθεση:

   "Η αναφορά μας κατατέθηκε στις 21-2/2017 και στις 8 Μαρτίου 2017, όποτε και είχε αναλάβει η κ. Τουλουπάκη, στείλαμε συμπληρωματικά στοιχεία. Αρμόδιος τότε υπουργός ήταν ο κ. Κουρουμπλής και η μη τιμολόγησή του σήμαινε δώρο εκατομμυρίων ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι εγκαλούμενοι άφησαν παρανόμως να αποσβεσθεί η προθεσμία της Βουλής να εφαρμόσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών και απέστειλαν το σχετικό φάκελο μαζί με τον άσχετο με την υπόθεση της μη τιμολόγησης φάκελο Novartis στις 6/2/2018. Ο δόλος εν προκειμένω των εγκαλουμένων κατά τη διάπραξη του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας έχει και την αντίστροφη φορά του άρθρου 239 ΠΚ. Δέκα αθώοι πολιτικοί να εμπλακούν στη σκευωρία Novartis και να ασκηθεί δίωξη εναντίον τους και ένας εξ αντικειμένου υπεύθυνος υπουργός της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα να αποφύγει τον έλεγχο των ενδεχόμενων ποινικών του ευθυνών".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020