Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Σεπ-2019 15:06

  Συνάντηση Μηταράκη - Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής

  Συνάντηση Μηταράκη - Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Διαδοχικές συναντήσεις του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) πραγματοποιήθηκαν χθες Τρίτη (10/9) και την περασμένη Τετάρτη (4/9) με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότη Μηταράκη.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΠΟΚΠ (σ.σ. συνδικαλιστική ένωση εργαζομένων σε όλους τους ασφαλιστικούς φορείς πλην ΙΚΑ), στις συζητήσεις τέθηκαν από την πλευρά των εργαζομένων -με την κατάθεση σχετικού υπομνήματος- οι σοβαρές επιπτώσεις του νόμου Κατρούγκαλου, τα μεγάλα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, η τραγική υποστελέχωση, οι άθλιες συνθήκες εργασίας και κάποια επιμέρους ζητήματα που αφορούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες συναδέλφων.

  Εξέφρασαν επίσης, την απόλυτη αντίθεσή τους τόσο όσον αφορά στον υφιστάμενο νόμο-πλαίσιο 4387/16 όσο και στις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες και πρωτοβουλίες του ίδιου του Υφυπουργού σχετικά με τη ''μετεξέλιξη-κατάργηση του θεσμού της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης και την παράδοσή της σε ιδιωτικά συμφέροντα'', οπως επισημαίνει η ίδια ανακοίνωση.

  Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, επισημαίνει η ΠΟΠΟΚΠ, για την οργανωτική μορφή του ΕΦΚΑ – και κατά συνέπεια για τις καθοριστικές παρεμβάσεις σε λειτουργικό επίπεδο – δεν υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο άμεσης εφαρμογής και εναπόκειται στις τελικές αποφάσεις του ΣτΕ επί των σχετικών προσφυγών, η εκπόνηση σχεδίου "άμεσης και κατά γράμμα" εφαρμογής των αποφάσεων αυτών.

  Ωστόσο, αυτή η συγκεκριμένη, απόλυτη θέση "συμμόρφωσης" με το ΣτΕ, δημιουργεί στην ΠΟΠΟΚΠ την αίσθηση ότι, στην Κυβέρνηση υπάρχουν "αυξημένες προσδοκίες" για αποφάσεις οι οποίες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εξυπηρετούν τον ευρύτερο πολιτικό της σχεδιασμό. Πάντως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η δημιουργία 3 Ταμείων σε περίπτωση που το ΣτΕ θεωρήσει συνταγματική την δημιουργία του ΕΦΚΑ, σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΠΟΚΠ.

  Για ό,τι αφορά στα άμεσα ζητήματα -υποστελέχωση, συνθήκες εργασίας, διοικητικές δυσχέρειες κ.λ.π.- δυστυχώς δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση, σημειώνουν οι εργαζόμενοι. Επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του Υπουργείου για την ψηφιακή σύνταξη και την αναβάθμιση των μηχανογραφικών υποδομών και εφαρμογών, ο κ. Μηταράκης κατέθεσε στο τραπέζι μια ακόμη "έκθεση ιδεών", όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΠΟΚΠ. Ανέπτυξε τις απόψεις του σχετικά με το πώς επιθυμεί ή εύχεται να διαμορφωθεί το μέλλον, χωρίς την παραμικρή σύνδεση τόσο με τη συνολική τραγική πραγματικότητα του ΕΦΚΑ όσο και με συγκεκριμένες αντικειμενικές δυσκολίες και περιορισμούς που θέτουν η ενοποίηση και οι δεκαετίες εγκατάλειψης των φορέων, οι οποίες προσδιορίζουν και περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την όποια ομαλή μετάβαση, σημειώνει η ΠΟΠΟΚΠ.

  Σχετικά με τα κρίσιμα και επείγοντα ζητήματα των εργαζομένων στα ταμεία που απασχολούνται με δικαστικές αποφάσεις και των μετατάξεων σε ανώτερη κατηγορία, για το πρώτο ο κος Μηταράκης -σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση- δεν δεσμεύτηκε ενώ για το δεύτερο υποσχέθηκε ότι θα εξεταστεί άμεσα από τον ίδιο και τους συνεργάτες του προκειμένου να βρεθεί οριστική λύση. Για το πρόβλημα με τις απλήρωτες εργοδοτικές εισφορές των διπλωματούχων μηχανικών του ΟΕΚ μας απάντησε ότι θα το διερευνήσει και θα απαντήσει σχετικά σύντομα, σημειώνεται από την ΠΟΠΟΚΠ.

  Εκεί, όμως, όπου πραγματικά εκφράστηκαν χωρίς περιστροφές η "στρατηγική αντίληψη" και ο τελικός στόχος της κυβέρνησης -όπως και των προηγούμενων- για το παρόν και το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης, ήταν στην περιγραφή του γνωστού σχεδίου για την επικουρική ασφάλιση, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. Η ΠΟΠΟΚΠ σημειώνει πως χωρίς -όπως ήταν αναμενόμενο- να διαφοροποιηθεί από τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τις δικές του πρόσφατες δηλώσεις επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι, εκτός από την εφαρμογή κεφαλαιοποιητικού συστήματος -κατά κάποιο τρόπο ισχύει άλλωστε από 1/1/2015- η βασική στόχευση αφορά στην οριστική αποδέσμευση του κράτους από την τυπική εξασφάλιση και υποχρέωση χορήγησης επικουρικής σύνταξης. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόσφατη αναλογιστική μελέτη επικυρωμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, το ΕΤΕΑΕΠ στον τομέα της επικουρικής σύνταξης δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα για τα επόμενα 50 χρόνια (2070), τονίζει η ανακοίνωση των εργαζομένων.

  Η συγκεκριμένη δραστηριότητα παραδίδεται στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της δυνατότητας επιλογής φορέα διαχείρισης των εισφορών -κρατικού ή ιδιωτικού- για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2021, καταγγέλλει η ΠΟΠΟΚΠ. Πρόθεση δε του Υπουργείου είναι στο καινούργιο σύστημα να ενταχθούν υποχρεωτικά όλες οι επαγγελματικές κατηγορίες (ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ), σημειώνει η ίδια ανακοίνωση. Η κυβέρνηση προσδοκεί ότι οι νέοι άνθρωποι θα επιλέξουν μαζικά την ιδιωτική ασφάλιση, αφού η "δαιμονοποιημένη" και "κακοποιημένη" -διαχρονικά από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις- έννοια της σύνταξης και της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης μοιάζει γι’ αυτούς με όνειρο θερινής νύχτας, τονίζει η ΠΟΠΟΚΠ. Ταυτόχρονα και επειδή θα είναι "ελεύθερη" η επιλογή φορέα, μεταθέτουν την ευθύνη στους ίδιους για το αν θα πάρουν στο τέλος σύνταξη ή όχι, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Αυτό ακριβώς επεξεργάζεται η αρμόδια επιτροπή που συγκροτήθηκε και στην οποία έχουν "εξέχουσα" θέση οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, επισημαίνει η Ομοσπονδία. Όσο για τους εν ενεργεία ασφαλισμένους και συνταξιούχους, οι συντάξεις τους θα εξαρτώνται και θα διαμορφώνονται με βάση τις συνεχώς φθίνουσες ασφαλιστικές εισφορές των "παλαιών" και την ελεημοσύνη της εκάστοτε κυβέρνησης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, σχολιάζει η ΠΟΠΟΚΠ.

  Οι εισφορές προφανώς -όπως και τα αποθεματικά ύψους άνω των 6 δισ.- θα "παραδοθούν" στους ιδιώτες προκειμένου να κερδοσκοπήσουν καταγγέλλει η Ομοσπονδία. Ιδιαίτερη έκπληξη και ανησυχία δε, μας προκάλεσε η άποψη του κ. Μηταράκη ότι, αν το ΕΤΕΑΠ δεν μεταλλαχθεί σ’ αυτό που ανωτέρω περιγράψαμε, θα είναι προτιμότερο να ενσωματωθεί στον ΕΦΚΑ,τονίζεται από την Ομοσπονδία. Κατά δήλωσή του επίσης και με αφορμή το ζήτημα της κάλυψης των απωλειών από τις ασφαλιστικές εισφορές στην επικούρηση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος από τα περίπου 8,8 δισ του "μεγάλου ΑΚΑΓΕ", ο οποίος παρεμπιπτόντως αφορά στην κύρια σύνταξη - τονίζει η ΠΟΠΟΚΠ.

  Δεν απέφυγε όμως να αναφερθεί και στην ανταποδοτική σύνταξη του ΕΦΚΑ αφήνοντας να εννοηθεί ότι, είναι υπέρ ενός αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος,σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. Ιδιαίτερα ανησυχητική -σύμφωνα με την Ομοσπονδία- επίσης είναι η άποψη που εξέφρασε σχετικά με τα ταμεία πρόνοιας (εφάπαξ), υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. Για το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών επιβεβαίωσε την κυβερνητική απόφαση για μείωση των εισφορών και στην κύρια σύνταξη,σημειώνει η Ομοσπονδία. Όσο για τις οφειλές του ΕΦΚΑ προς φορείς του Δημοσίου (τ. ΟΕΕ – ΟΕΚ κλπ), άποψη του είναι ότι πρέπει πλέον να διαγραφούν,σημειώνεται.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ