Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Σεπ-2019 11:32

  O νέος Ποινικός Κώδικας "παράγραψε" την επίθεση της Χρυσής Αυγής στην Ηλιούπολη

  O νέος Ποινικός Κώδικας "παράγραψε" την επίθεση της Χρυσής Αυγής στην Ηλιούπολη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Παραγράφει και αδικήματα που φέρονται να διέπραξαν μέλη της  Χρυσής Αυγής ο νέος Ποινικός Κώδικας; Θετικά απαντά σε αυτό το ερώτημα η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, ενώπιον του οποίου δικάζονται μέλη της  Χρυσής Αυγής για την επίθεση στο "Συνεργείο" πριν από έξι χρόνια, στην Ηλιούπολη.

  Η εισαγγελέας ζήτησε να απαλλαγούν όλοι οι κατηγορούμενοι χωρίς καν να μπει στην ουσία της υπόθεσης αφού, όπως είπε, ο νέος ποινικός κώδικας αλλάζει τα δεδομένα. Έτσι ζήτησε την παύση της ποινικής δίωξης που έχει ασκηθεί σε βάρος των κατηγορουμένων, ανάμεσά τους ο ευρωβουλευτής Ιω. Λαγός και ο πρώην βουλευτής Νικ. Μίχος.

  Αναφερόμενη στα αδικήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι κατηγορούμενοι, η εισαγγελική λειτουργός τόνισε ούτε λίγο ούτε πολύ πως είναι μονόδρομος η απαλλαγή τους. 

  "Επειδή είμαστε σε μεταβατικό στάδιο με το νέο Ποινικό Κώδικα εξαντλώ την πρότασή μου στο δικονομικό σκέλος της υπόθεσης. Θεωρώ πως δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε πραγματικά περιστατικά για τους κατηγορούμενους καθώς υπάρχουν κολλήματα δικονομικού χαρακτήρα" ανέφερε η εισαγγελέας και πρόσθεσε: "ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας έφεραν μεγάλες διαφοροποιήσεις και αλλαγές. Το κατά πόσο θα είναι επιτυχημένα θα φανεί στην πράξη".

  Η πρόταση

  Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε η εισαγγελική λειτουργός, σύμφωνα με το  νέο ΠΚ:

  -Η απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας: έχει καταργηθεί, θα πρέπει να μετατραπεί σε απλή φθορά ξένης ιδιοκτησίας και να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη αφού η έγκληση δεν υποβλήθηκε από τον ιδιοκτήτη του χώρου αλλά τον πολιτικώς ενάγοντα. Επίσης, για την πράξη που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 2 έτη ή χρηματική ποινή, έχει παύσει υφ’όρον η ποινική δίωξη, σύμφωνα με το νόμο 4411/2016.

  -Η απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη: "Θα πρέπει να εξετάσουμε αν πράγματι οι βλάβες του πολιτικού ενάγοντα ήταν επικίνδυνες. Ο ίδιος αρνήθηκε την εξέτασή του από ιατροδικαστή και δεν προσκομίστηκε ποτέ σχετική ιατρική βεβαίωση. Αναγκαστικά θα βασιστούμε στις καταθέσεις των μαρτύρων, οι οποίες είναι αντιφατικές και δεν δείχνουν το μέγεθος των βλαβών. Ο ίδιος μίλησε για 15 άτομα που τον χτυπούσαν αλλά δεν έχουμε άλλη κατάθεση σχετική, δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες". Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η βλάβη του παθόντα δεν φέρει τα χαρακτηριστικά επικίνδυνης και για αυτό θα πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία σε απλή σωματική που "ένεκα της απειλούμενης ποινής έχει παύσει υφ’ορων".

  -Η ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις: "οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να απαλλαγούν αφού δεν μπορούμε να μιλάμε για ηθική αυτουργία αφού παύει η ποινική δίωξη ή καταργείται το κύριο αδίκημα".

  -Η οπλοχρησία: εφόσον δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση για τις κύριες πράξεις, δεν τίθεται ζήτημα τέλεσης της οπλοχρησίας. Δεν προκύπτει ότι το όπλο χρησιμοποιήθηκε.

  Υπενθυμίζεται πάντως πως η εν λόγω δικογραφία αρχικά είχε αρχειοθετηθεί  και στη συνέχεια ξεκίνησε από την αρχή καθώς είχαν χαθεί τα δικόγραφα!

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020