Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Σεπ-2019 08:38

  Τέλος Σεπτεμβρίου οι αλλαγές στους Κώδικες

  Τέλος Σεπτεμβρίου οι αλλαγές στους Κώδικες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Στα τέλη Σεπτεμβρίου φιλοδοξούν η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για τις αλλαγές στους νέους κώδικες, να έχουν ψηφιστεί ή να προωθηθούν προς ψήφιση όλες οι βελτιώσεις που θα καταστήσουν λειτουργικό το μεγάλο αυτό νομοθετικό εγχείρημα. 

  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιλέγει ο πρωθυπουργός να επισκεφθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης την ερχόμενη Πέμπτη. Μια επίσκεψη με συμβολισμούς (ενόψει της έναρξης του νέου δικαστικού έτους στις 16/9) όσο και ουσιαστικά ζητήματα προς επίλυση .

  Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ο πρώτος πρωθυπουργός εδώ και χρόνια που επιλέγει να επισκεφθεί και το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως βέβαια και άλλα υπουργεία.

  Η επίσκεψη έχει χαρακτήρα συμβολισμού καθώς την επόμενη Δευτέρα ξεκινά επίσημα το νέο δικαστικό  έτος, ενώ παράλληλα υπάρχει ανοιχτό πεδίο σχετικά με τους νέους κώδικες. Τον τόνο όμως έδωσε προ καιρού ο υπουργός Κ. Τσιάρας και επισφράγισε με τον πιο επίσημο τρόπο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, εξειδικεύοντας την σκληρή κριτική που είχε ασκηθεί από την ΝΔ:

  "Το νομοθέτημα έχει πολλές καλές διατάξεις, άλλωστε είναι ένα έργο πολλών ετών, αλλά έχει και χτυπητές αστοχίες που πρέπει να διορθωθούν". Για τη διόρθωση αυτών, ενώ αρχικά είχε ειπωθεί πως θα γίνει  άμεσα, επιλέχτηκε τελικά η επανασύσταση των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, και στόχος πλέον η ψήφιση των αλλαγών να γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου.

  Αυστηροποίηση
  Η βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου είναι να υπάρξει αυστηροποποίηση διατάξεων. Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρα, στις εργασίες του τριήμερου συνεδρίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για το θέμα.

  "Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατραπεί το σπουδαίο αυτό εγχείρημα των Κωδίκων σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά ούτε θα επιτρέψουμε να παραμείνει ο Ποινικός Κώδικας ένα τιμωρητικό εργαλείο", επεσήμανε στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πως  "δεν αμφιβάλλει κανείς ότι οι νέοι Κώδικες είναι ένα σπουδαίο εγχείρημα.(…)". "Είναι μια προσπάθεια που αδικήθηκε από τον τρόπο και το χρόνο τον οποίο προωθήθηκε και λέω ότι αδικήθηκε αυτή η εσπευσμένη εφαρμογή καθώς οδήγησε σε αποφάσεις δικαστηρίων που προσέκρουαν στο κοινώς περί δικαίου αίσθημα", είπε ο κ. Τσιάρας.

  Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι "θέλω να είμαι ξεκάθαρος… οι δικαστές δικάζουν σύμφωνα με τους νόμους που αποφασίζει η ελληνική πολιτεία, το Σύνταγμα και τη συνείδηση τους". Δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας  ο υπουργός τόνισε πως η βούληση της κυβέρνησης είναι να προωθήσει άμεσα τις αναγκαίες αλλαγές και να τροποποιήσει τις διατάξεις που πρέπει να βελτιωθούν. "Η κυβέρνηση επιλέγει την εξισορρόπηση και επιλέγει τη θεσμική οδό", ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η νομοπαρασκευαστική επιτροπή συμπίπτει με τα μέλη της τελευταίας επιτροπής.

  "Γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα για να ολοκληρώσουν αυτή τη σπουδαία προσπάθεια. Δεν αποτελεί σχήμα λόγου η δική μας προσήλωση στην ανεξαρτησία των θεσμών. Αποτελεί δείκτη ποιότητας της δημοκρατίας, απαίτηση των πολιτών και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Οι εργασίες αυτού του συνεδρίου θα αποτελέσουν κρίσιμη πυξίδα για τις αλλαγές. Σε αυτή τη μεγάλη μάχη θα αποφύγουμε κάθε μορφή αιφνιδιασμού. Προσβλέπω στην αμέριστη συνεργασία σας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για το δικαστικό μας σύστημα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, για την αντιμετώπιση της πολυνομίας", τόνισε ο υπουργός στον χαιρετισμό του.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ