Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Σεπ-2019 13:48

  K. Χατζηδάκης για Μάτι: Αφήσατε αναξιοποίητο τον Ειδικό Λογαριασμό

  K. Χατζηδάκης για Μάτι: Αφήσατε αναξιοποίητο τον Ειδικό Λογαριασμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στοιχεία για το Μάτι έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Όπως είπε ο υπουργός η προηγούμενη κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τα κονδύλια του Ειδικού Λογαριασμού, αφού από τα 38 εκατ. ευρώ άφησε 31 χωρίς απορρόφηση, ενώ πολύ αργές ήταν οι διαδικασίες αποκατάστασης και επισκευών στην περιοχή.

  "Μιλάμε για ένα μεγάλο εθνικό δράμα, η κυβέρνηση δεν κομπάζει για το ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) έφερε επείγοντα μέτρα, γιατί ήταν υποχρέωσή της απέναντι στους νεκρούς και τους ζωντανούς, απέναντι στην συνείδησή μας. Ό,τι κάναμε το κάναμε γιατί υπήρχαν καθυστερήσεις", σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης στο πλαίσιο κύρωσης από την Βουλή της από 24.07.2019 Π.Ν.Π. με τίτλο "Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018." (Α΄127), σύσταση και καταστατικό λειτουργίας της εταιρείας "Μάτι Ξανά"..

  Ο ίδιος ανέφερε ότι χωρίς να θέλει να μηδενίσει την προσπάθεια που έγινε, από τα 38 εκατ. του ειδικού λογαριασμού τα 31 δεν αξιοποιήθηκαν. Από  τις 475 κατεδαφίσεις που έπρεπε να γίνουν, μόνο 61 προχώρησαν. Από τις 2430 αιτήσεις αποκατάστασης, εντολές δόθηκαν μόνο για 440. Ενώ από τις 885 επισκευές μόνο για τις 342 δόθηκαν άδειες. Στην ίδια ΠΝΠ -η οποία σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα περάσει από την Βουλή- προβλέπεται ακόμα η δημιουργία Μητρώου εγκαυματιών, και για πέντε χρόνια η μη υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας είχε ανακοινώσει την δωρεάν κάλυψη όλων των αναγκαίων φαρμάκων και υλικών σε εγκαυματίες.   

  Επισήμανε ότι: "Με την ΠΝΠ και την πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού επιδιώξαμε α) την υλοποίηση άμεσων δράσεων για πρόληψη κινδύνων όπως αποξήλωση αμιάντου, απομάκρυνση σκουπιδιών κλπ και ήδη απομακρύνθηκε τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης, β) την κατάρτιση ειδικού Χωρικού Σχεδίου σε συνεργασία με το ΤΕΕι και γ) τη δημιουργία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας "Μάτι Ξανά" ως "όχημα" για να γίνουν επιπροσθέτως ότι χρειάζεται.

  Όπως είπε, οι μελέτες από το ΤΕΕ θα ολοκληρωθούν σε τέσσερις μήνες, ενώ απευθυνόμενος κυρίως προς την πλευρά του Συριζα που εξέφρασε αντιρρήσεις γιατί το Ειδικό Χωρικό θα το κάνει το ΤΕΕ με απευθείας ανάθεση –και όχι οι φορείς των υπουργείων- διαβεβαίωσε πως "ούτε εμείς, όπως υποθέτω ούτε κι εσείς, έχουμε διάθεση για παιγνίδια με τις μελέτες". Μάλιστα, είπε προς τον πρώην υπουργό Χρ. Σπίρτζη, "δηλαδή όταν είστε εσείς Πρόεδρος το ΤΕΕ είναι καλό, ενώ όταν είναι άλλος είναι κακό;".

  Απαντώντας στις ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης ως προς το τι έγινε με τα καμένα που απομακρύνθηκαν από το Μάτι, ο υπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε πως σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία "αυτά πήγαν σε υψικαμίνους εργοστασίων. Δεν σας χαρίζουμε σε κανέναν την ευαισθησία μας για το περιβάλλον".

  Μαρία Νταλιάνη
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ