Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Σεπ-2019 15:30

  Κ. Ανδριοσόπουλος: Πρόσφορος προορισμός η Ελλάδα για το αμερικανικό αέριο

  Κ. Ανδριοσόπουλος: Πρόσφορος προορισμός η Ελλάδα για το αμερικανικό αέριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Αν η χώρα μας κατασκευάσει και δεύτερο τερματικό LNG, αυτό της Αλεξανδρούπολης, τότε θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ακόμα περισσότερο το εν λόγω καύσιμο και να τροφοδοτήσει και τα γειτονικά κράτη", εκτιμά ο πρόεδρος της ελληνικής Δεξαμενής Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) Καθηγητής Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος. Μιλώντας στο Capital.gr, ο κ. Ανδριοσόπουλος υπογραμμίζει ότι υπάρχουν ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

  Επίσης, αναφέρεται στις σχέσεις Ελλάδας - Ινδίας στον ενεργειακό τομέα - δεδομένου ότι φέτος η Ινδία είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ, ενώ μιλάει και για το Southeast European Energy Forum το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. 

  Συνέντευξη στον Κώστα Γιαννόπουλο 

  - Κ. Ανδριοσόπουλε, οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ εκτείνονται προφανώς σε πολλά επίπεδα, αλλά θα λέγαμε ότι έχουν και έναν εξόχως ενεργειακό χαρακτήρα. Πως βλέπετε εσείς τα πράγματα σήμερα υπό αυτή τη σκοπιά;

  Οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα μια αρκετά μεγάλη παρουσία στην εγχώρια ενεργειακή σκηνή, τόσο σε επίπεδο πολιτικής στήριξης προς έργα όπως οι αγωγοί IGB και EastMed, όσο και σε επίπεδο εμπορίου και επενδύσεων. Θα ήθελα να αναφέρω μόνο δύο ενδεικτικά παραδείγματα, ότι αμερικανικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται στις σύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου της χώρας μας, ενώ η παρουσία ενός γίγαντα του πετρελαϊκού κλάδου όπως η ExxonMobil στις έρευνες υδρογονανθράκων είναι άκρως σημαντική για την όλη προσπάθεια.

  Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές τους στο LNG και πρόκειται να τις ενισχύσουν ακόμα περισσότερο μέσα στην επόμενη διετία. Το γεγονός ότι η τιμή του LNG έχει πλέον υποχωρήσει πολύ στην Ασία, καθιστά την Ευρώπη και χώρες όπως η Ελλάδα πρόσφορους προορισμούς για το αμερικανικό αέριο και πράγματι από πέρυσι παρατηρούμε μια ιδιαίτερη άνοδο στις ποσότητες που μεταφέρονται προς τις ευρωπαϊκές ακτές. Αν η χώρα μας κατασκευάσει και δεύτερο τερματικό LNG, αυτό της Αλεξανδρούπολης, τότε θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ακόμα περισσότερο το εν λόγω καύσιμο και να τροφοδοτήσει και τα γειτονικά κράτη.

  Υπάρχουν, όμως, και ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με ένα πολύ επιτυχημένο παράδειγμα αυτό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που έχει υλοποιήσει σειρά έργων ΑΠΕ σε περιοχές των ΗΠΑ. Κατ' επέκταση, η ενεργειακή σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ είναι αμφίδρομη και αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε να τονίσουμε και στο φετινό Southeast Europe Energy Forum, μια συνδιοργάνωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και της Ελληνικής Δεξαμενής Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ).

  - Που θα επικεντρωθεί το φετινό Forum;

  Ένα πρώτο αυτονόητο στοιχείο που θα δοθεί έμφαση είναι η γεωπολιτική, καθώς οι εξελίξεις τόσο στην Αν. Μεσόγειο, όσο και στα Βαλκάνια είναι διαρκείς και απαιτούν προσοχή εκ μέρους της χώρας μας. Το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τις εδώ εξελίξεις είναι δεδομένο, καθώς επιδιώκεται μια απεξάρτηση της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης από δεσπόζοντες προμηθευτές αερίου, όπως η Ρωσία, μέσω της κατασκευής νέων οδών μεταφοράς και εύρεσης νέων πηγών που θα τονώσουν την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών αυτών. Επίσης, η στήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε. σε ό,τι έχει να κάνει με τις έρευνες υδρογονανθράκων και την ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου είναι κρίσιμης σημασίας, ιδίως αν λάβουμε υπόψη την τουρκική επιθετικότητα.

  Στο πλαίσιο αυτό, στο forum  πρόκειται να λάβουν μέρος τόσο αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας κρατών της ευρύτερης περιοχής, αλλά και εκπρόσωποι αναγνωρισμένων φορέων και διεθνών οργανισμών όπως το Atlantic Council, υψηλόβαθμα στελέχη του τραπεζικού τομέα, της βιομηχανίας και φυσικά του ίδιου του ενεργειακού κλάδου. Με τον τρόπο αυτό, θέλουμε να δώσουμε μια πλήρη διάσταση που θα συνδυάζει το πολιτικό σκέλος με το οικονομικό και ενεργειακό.

  Όλα αυτά τη στιγμή που οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας στην επόμενη δεκαετία προβλέπεται να φτάσουν στα 20 δισ. ευρώ, περίπου δηλαδή 2 δισ. ανά έτος, όπως εκτιμά η ΗΑΕΕ στην πρόσφατη ετήσια έκθεση που παρουσιάστηκε τον Μάιο με τίτλο "Greek Energy Market Report 2019”. Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι υπάρχει μια προοπτική για νέες επενδύσεις και θέλουμε να διαπιστώσουμε το πώς ακριβώς θα εκδηλωθούν και σε ποιους συγκεκριμένους τομείς υπάρχουν τα βέλτιστα περιθώρια. Τόσο η ΗΑΕΕ, όσο και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει τα φόντα για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις προκειμένου να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί στον ενεργειακό της σχεδιασμό. Χρειάζονται, όμως οι προσεκτικές και στοχευμένες κινήσεις και πολιτικές που θα επιτρέψουν το "ξεκλείδωμα” των επενδύσεων ώστε να γίνει η ενέργεια κινητήρας της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης.

  - Καθώς μας μιλάτε με την διττή ιδιότητα του Προέδρου της ΗΑΕΕ και της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, θυμίζω ότι πέρυσι στη ΔΕΘ τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ και πράγματι αυτό αναδείχτηκε με πολλαπλούς τρόπους. Φέτος η τιμώμενη χώρα είναι η Ινδία. Πως βλέπετε εσείς τη διμερή σχέση με αυτή τη χώρα στον ενεργειακό τομέα;

  Πράγματι, όπως λέτε, η ΔΕΘ είναι μια σπουδαία ευκαιρία για να αναδειχτεί κάθε χρόνο η διμερής σχέση με συγκεκριμένες χώρες και αυτό ισχύει και φέτος στην περίπτωση της Ινδίας, που είναι μια τεράστια αγορά με έντονη ανάπτυξη, όπου επενδύονται γιγάντια ποσά για την ενέργεια.

  Οι επενδύσεις αυτές αφορούν το σύνολο του κλάδου, αλλά ειδική έμφαση θέλω να δώσω στις ΑΠΕ όπου η χώρα αυτή έχει θέσει στόχο για 330 δισ. δολάρια επενδύσεων ως το 2030 προκειμένου να φτάσουν στο 40% (175 GW) της ηλεκτροπαραγωγής της από 22% σήμερα. Αν συνυπολογίσουμε και την εξοικονόμηση ενέργειας που είναι σοβαρό θέμα για οποιαδήποτε αναπτυσσόμενη χώρα, πιστεύω γίνονται εύκολα αντιληπτές οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για ελληνικές επιχειρήσεις που θα ήθελαν να μπουν σε αυτή την αγορά και να έρθουν σε επαφή με πιθανούς εταίρους.

  Από την πλευρά της, η ΗΑΕΕ και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ανταποκρίνονται σε αυτή την ανάγκη για περισσότερη πληροφόρηση, καλώντας στο Southeast Europe Energy Forum 2019 τον κ. Ashutosh Shastri, ο οποίος είναι πρόεδρος του Indian Association of Energy Economics, ενός συνδέσμου που αποτελεί όπως και η ΗΑΕΕ, εταίρο του διεθνούς οργανισμού IAEE. Η παρουσία του θα μας επιτρέψει να μάθουμε πολλά περισσότερα για τις ευκαιρίες ενεργειακής συνεργασίας με την Ινδία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ