Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Σεπ-2019 08:24

  Οι δικαστές τα λένε χρόνια (για την επιλογή ηγεσίας τους) αλλά ουδείς ακούει

  Οι δικαστές τα λένε χρόνια (για την επιλογή ηγεσίας τους) αλλά ουδείς ακούει
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Είναι από τις διαδικασίες για τις οποίες οι δικαστές έχουν διατυπώσει ξεκάθαρες σκέψεις και απόψεις. Άλλωστε η επιλογή ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, τους αφορά  άμεσα. Κι όμως οι αλλαγές που οι ίδιοι προτείνουν δεν γίνονται δεκτές, με αποτέλεσμα το άρθρο του Συντάγματος με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης να μην είναι από τα αναθεωρητέα.

  Η ανακοίνωση
  Το θέμα έγινε εκ νέου επίκαιρο προ ημερών. Η ανακοίνωση των δικαστών και εισαγγελέων για την επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου είχε μια ξεκάθαρη (πέραν των συγχαρητηρίων προς τους εκλεγέντες) στόχευση:

  "Επαναλαμβάνουμε την σταθερά διατυπωμένη θέση μας περί της ανάγκης τροποποίησης της διάταξης του Συντάγματος που δίνει αποκλειστική εξουσία επιλογής στην Κυβέρνηση χωρίς την έκφραση γνώμης του ίδιου του Δικαστικού Σώματος. Όσο παραμένει σε ισχύ ο συγκεκριμένος τρόπος επιλογής, οι πολιτικές έριδες θα επαναλαμβάνονται κάθε φορά που θα ανακύπτει ζήτημα πλήρωσης κενών θέσεων και θα αμφισβητείται η αξιοπιστία των δημοκρατικών θεσμών…."

  Εν ολίγοις αλλάξτε τον τρόπο επιλογής για να σταματήσουν οι έριδες. Θα μπορούσε λοιπόν ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης να αλλάξει το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος, περί τελικής επιλογής από το υπουργικό συμβούλιο. Θα μπορούσε να  υπάρξει πρόβλεψη η αρχική επιλογή να γίνεται με ψηφοφορία μεταξύ των δικαστών και εισαγγελέων. Άλλωστε το ζητούν οι ίδιοι. Χαρακτηριστική ήταν η πρόταση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως διατυπώθηκε στη Γενική Συνέλευση της 15ης Δεκεμβρίου 2018. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 438 μέλη μας και τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 436. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

  •  "Για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης:
  Η πρόταση για "στάδιο προεπιλογής με μυστική ψηφοφορία από το Δικαστικό Σώμα και τελική επιλογή από τη Βουλή με απόλυτη πλειοψηφία", συγκέντρωσε 184 ψήφους (43,7%).

  Η πρόταση για "αλλαγή της υφιστάμενης διάταξης προς την κατεύθυνση να μην υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση. Ειδικότερα, επιλογή από ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή ή τον ΠτΔ, προεπιλογή από εκλεκτορικό σώμα Δικαστών ή Ολομέλεια Ανωτάτου Δικαστηρίου", συγκέντρωσε 237 ψήφους (56,3%)".

  Εν ολίγοις οι δικαστές ζήτησαν να υπάρξει έκφρασης γνώμης από τους ίδιους (π.χ με επιλογή 3 επικρατέστερων) και τελική επιλογή από κοινοβουλευτική επιτροπή ή τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

  Θέλετε να μάθετε τι αποφάσισε η κυβερνητική πλειοψηφία (παρά την αντίθετη πρόταση της ΝΔ); Να μην είναι το συγκεκριμένο άρθρο στα αναθεωρητέα. Και μόνο αυτό τα λέει όλα για το πώς αντιλαμβάνεται η πολιτική εξουσία τη Δικαιοσύνη.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ