Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Αυγ-2019 08:00

  Την Παρασκευή κρίνεται η υπόθεση Θάνου - Γιατί επιτίθενται στον Αθ. Ράντο

  Την Παρασκευή κρίνεται η υπόθεση Θάνου - Γιατί επιτίθενται στον Αθ. Ράντο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη
   
  Ο Αθ. Ράντος είναι ένα πρόσωπο που χαίρει εκτιμήσεως στο χώρο της Δικαιοσύνης. Είναι ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ΣτΕ και ένας από τους κορυφαίους δικαστές της χώρας. Είναι δε η δεύτερη φορά που δέχεται "πυρά" για λόγους άσχετους με την άσκηση των υπηρεσιακών του καθηκόντων.

  Κι αυτό γιατί- εν προκειμένω- η προτεινόμενη από την κυβέρνηση (επιστήμων της Ε.Ε) για τη θέση της εισηγήτριας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, Μαρία Ιωάννα Ράντου, είναι κόρη του. Μα, θα ρωτήσει κάποιος τι σχέση έχει αυτό; Η συλλογιστική είναι η εξής:

  Μια εκ των προτεινομένων από την κυβέρνηση για θέση εισηγήτριας στην Επιτροπή, είναι η επιστήμονας στην ΕΕ, ειδική νομική σύμβουλος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκή Ένωσης, Αννα- Μαρία Ράντου.  Η κ. Θάνου αμφισβητεί νομικά το ορθόν και σύννομο της επιλογής νέας διοίκησης πριν κριθεί από το ΣτΕ η αίτηση αναστολής της απόφασης με την οποία κηρύχθηκε έκπτωση, η οποία θα συζητηθεί στις 30 Αυγούστου.

  Η κ. Ράντου είναι κόρη του αρχαιότερου αντιπρόεδρου του ΣτΕ, Αθ. Ράντου. Και η κ. Θάνου αλλά εσχάτως και ο ΣΥΡΙΖΑ δια του αντιπρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου Δημ. Παπαδημούλη που υπέβαλλε σχετική ερώτηση, αμφισβητούν με έμμεσο τρόπο την αμεροληψία ολόκληρου δικαστηρίου, επειδή ο πατέρας της επιστήμονος είναι μέλος του Δικαστηρίου που θα αποφασίσει για την κ. Θάνου.

  Εν ολίγοις μύλος… Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί αναδεικνύεται με τέτοια ένταση ένα θέμα τέτοιας φύσεως, αφού θεωρείται δεδομένο, πως εφόσον υφίσταται συγγενική σχέση ο κ Ράντος προφανώς θα αυτοεξαιρεθεί (εφόσον χρειαστεί, καθώς δεν εκδικάζει τέτοιες υποθέσεις) από την όλη διαδικασία. Άλλωστε δεν γίνεται να τίθεται θέμα ασυμβίβαστου ενός ολόκληρου δικαστηρίου όταν ένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη έχει συγγενική σχέση με έναν δικαστή.

  Δεύτερη φορά  
  Πάντως είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια που ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ΣτΕ και ένας από τους πιο ικανούς δικαστές της χώρας, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας δικαστικής διαμάχης, για λόγους άσχετους με τα υπηρεσιακά του καθήκοντα.

  Η πρώτη βέβαια είχε ξεπεράσει τα όρια της ευπρέπειας και της ηθικής, αφού του έγινε ευθεία επίθεση στο μέσον της διαδικασίας για την έκδοση απόφασης σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, όταν έγινε γνωστό ότι είχε ταχθεί υπέρ του (αρχικού) παραδεκτού των αιτήσεων των τηλεοπτικών σταθμών.

  Η σημερινή, δεν έχει προφανώς σχέση με την οξύτητα και το ευτελές αντικείμενο της πρώτης, σε κάθε περίπτωση όμως τον στοχοποιεί γιατί η κόρη του Μαρία – Ιωάννα είναι μεταξύ των εισηγήσεων για θέση μέλους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (καίτοι επιστήμονας στην ΕΕ, ειδική νομική σύμβουλος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκή Ένωσης).

  Σε κάθε περίπτωση την Παρασκευή το ΣτΕ θα κληθεί να αποφασίσει αν θα ανασταλεί η όχι η διαδικασία έκπτωσης της κ. Θάνου από το αξίωμα της. Η απόφαση εκτιμάται πως δεν θα εκδοθεί άμεσα. Ενώ εντός της ημέρας δεν αποκλείεται το υπουργικό συμβούλιο να έχει αποφασίσει τον διορισμό νέας διοίκησης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων