Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Αυγ-2019 07:45

  Οι Ι. Τσαλαγανίδης και Βασ. Πλιώτας τα φαβορί για την ηγεσία της Δικαιοσύνης

  Οι Ι. Τσαλαγανίδης και Βασ. Πλιώτας τα φαβορί για την ηγεσία της Δικαιοσύνης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Στους Ι. Τσαλαγανίδη για πρόεδρο του Αρείου Πάγου και Βασίλη Πλιώτα για εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου φαίνεται πως καταλήγει η κυβέρνηση για τις θέσεις ηγεσίας στη Δικαιοσύνη.

  Τα δυο αυτά πρόσωπα, θεωρούνται ξεκάθαρα φαβορί και εφόσον το προγραμματισμένο για αύριο υπουργικό Συμβούλιο επιλέξει τελικά την ηγεσία της Δικαιοσύνης (και δεν γίνει σε δεύτερο χρόνο), τότε είναι πολύ πιθανόν η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κων/νου Τσιάρα να είναι αυτή.

  Ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και ο αντεισαγγελέας Βασ. Πλιώτας, είναι τα δυο πρόσωπα υψηλού κύρους και μεγάλης επιστημονικής κατάρτισης. Και οι δυο άλλωστε πλειοψήφησαν στην ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή λαμβάνοντας από 14 ψήφους, γεγονός που τους καθιστά εκ των πραγμάτων φαβορί. Ο κ. Τσαλαγανίδης αποχωρεί στο τέλος του δικαστικού έτους από το δικαστικό σώμα ενώ ο κ. Πλιώτας έχει ακόμα τρία χρόνια υπηρεσία.

  Όμως και οι δυο διαθέτουν το αδιαμφισβήτητο κύρος, την νομική κατάρτιση και κυρίως την υψηλή αποδοχή που απαιτούν οι θέσεις. Και αυτό σε μια εποχή που δοκιμάστηκε ιδιαίτερα το κύρος της Δικαιοσύνης, καθώς οι χειρισμοί της προηγούμενης περιόδου, όσο και οι καταγγελίες από ανώτατους λειτουργούς της Δικαιοσύνης για εκκρεμείς υποθέσεις, όπως π.χ η υπόθεση Novartis, έχουν προκαλέσει τεράστιες αναταράξεις .

  Για αυτό και οι επιλογές θα πρέπει να έχουν ως στόχο να επαναφέρουν την ηρεμία στον χώρο. Και η αποδοχή μεταξύ των συναδέλφων τους είναι προφανώς ένα πρώτο σημαντικό βήμα, το οποίο βέβαια θα πρέπει να επιβεβαιώσουν με τις πράξεις τους αυτή την εμπιστοσύνη.

  Σε κάθε περίπτωση αποτελεί θετικό δείγμα η απάντηση που – σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές– έδωσε ο κ. Πλιώτας σχετικά με το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται η διαδικασία μετά τη μη υπογραφή των διαταγμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας: "Σέβομαι απολύτως και τις δυο συναδέλφους μας, τις κυρίες Καλού και Κοκοτίνη", είπε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ