Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Αυγ-2019 08:29

  Τα ονόματα δικαστών και εισαγγελέων που θα προτείνει ο υπ. Δικαιοσύνης για τη νέα ηγεσία

  Τα ονόματα δικαστών και εισαγγελέων που θα προτείνει ο υπ. Δικαιοσύνης για τη νέα ηγεσία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη
   
  Αρχίζει, πιθανόν μετά τις 20 Αυγούστου, όταν δηλαδή ανοίξει και πάλι η Βουλή από την ολιγοήμερη διακοπή του 15αύγουστου, η διαδικασία για την επιλογή νέας ηγεσίας στο ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, μια διαδικασία που η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να εκκινήσει στις τελευταίες – προεκλογικές- μέρες της αποχώρησής της, τραυμάτισε σοβαρά την ίδια τη Δικαιοσύνη και άφησε μετέωρους ανώτατους δικαστές.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης Κων/νος Τσιάρας, θα επιλέξει από έναν κατάλογο έξι και έξι δικαστών αυτούς που θα προτείνει ως νέο πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της διαδικασίας έπαιξε βέβαια η μη υπογραφή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (λόγω της προεκλογικής περιόδου) των επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις.

  Η διαδικασία
  Πιθανόν στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ο κ. Τσιάρας, θα προτείνει 6+6 ονόματα στη Βουλή, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία επιλογής νέας ηγεσίας.

  Ο υπουργός εξουσιοδοτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο να καταρτίσει αυτόν τον κατάλογο αυστηρά από τους έξι αρχαιότερους -για κάθε θέση - σύμφωνα με την επετηρίδα.

  Μετά την υποβολή του καταλόγου θα γίνει η ακρόαση των υποψηφίων από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής μετά τις 20 Αυγούστου. Εκεί θα γίνει ψηφοφορία που θα πλειοψηφήσουν 3 δικαστές ή εισαγγελείς για κάθε θέση που θα προταθούν στο υπουργικό Συμβούλιο. Ακολούθως θα συγκληθεί το όργανο της κυβέρνησης και θα αποφασίσει (μετά από πρόταση του Υπουργού) ποιος θα αναλάβει τη θέση. Το υπουργικό Συμβούλιο πάντως και ο υπουργός δεν δεσμεύονται από την πρόταση της Βουλής. Κατά συνέπεια ο υπουργός Δικαιοσύνης, καλείται να επιλέξει από τους έξι δικαστές κατά αρχαιότητα κάθε κλάδου (αντιπροέδρους και αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου).

  Πρόεδρος Αρείου Πάγου
  Ειδικότερα, για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου  η επιλογή του υπουργού Δικαιοσύνης  θα είναι μεταξύ των εξής έξι αντιπροέδρων:

  - Αγγελικής Αλειφερoπoύλoυ, η οποία αποχωρεί από το δικαστικό σώμα σε δυο χρόνια,

  - Γεώργιoυ Λέκκα, ο οποίος αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος (30 Ιουνίου 2020),           
  - Πηvελόπης Ζωvταvoύ, που αποχωρεί σε λιγότερο από σε ένα έτος,                                             
   - Iωσήφ Τσαλαγαvίδη, αποχωρεί σε λιγότερο από σε ένα έτος,                                 

  - Ειρήvης Καλoύ, η οποία αποχωρεί  σε δυο χρόνια (ήταν η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης για τη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου και είχε πλειοψηφήσει στην διάσκεψη των προέδρων ) και

  - Δήμητρας Κoκoτίvη (ήταν η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης για τη θέση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου) που αποχωρεί σε δυο χρόνια.

  Εισαγγελέας Αρείου Πάγου
  Παράλληλα, για  τη θέση του  εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η επιλογή του υπουργού Δικαιοσύνης θα είναι μεταξύ αντεισαγγελέων του Δικαστηρίου, συνεπώς γίνεται δεκτό και το αίτημα της Ένωσης Εισαγγελέων ο νέος εισαγγελέα σαν είναι από τον εισαγγελικό κλάδο και όχι από τον Δικαστικό (όπως έγινε στην επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης που ακυρώθηκε). Η επιλογή θα γίνει μεταξύ των αντεισαγγελέων:

  Δημητρίου Δασoύλα,
  Βασίλειου Πλιώτα,
  Χαράλαμπου Βουρλιώτη,
  Βασιλικής Θεoδώρoυ,
  Ευσταθίας Σπυρoπoύλoυ και
  Παvαγιώτη Καραγιάvvη.                                       

  Ο Δημήτριος Δασούλας αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος (30 Ιουνίου 2020 και ασκεί καθήκοντα εισαγγελέα αυτή τη στιγμή ), από το εισαγγελικό σώμα, ο Βασίλειος Πλίωτας αποχωρεί σε τρία χρόνια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι αποχωρούν σε δυο χρόνια.

  Να σημειωθεί ότι μετά την κάλυψη των θέσεων του προέδρου και αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου θα ανακύψουν νέα κενά στις θέσεις των αντιπροέδρων και αντεισαγγελέων, ανάλογα με τις επιλογές, δηλαδή  εάν η θέση του εισαγγελέα θα καλυφθεί από τον εισαγγελικό κλάδο ή τον κλάδο των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου. Πάντως, μέχρι τις έως τώρα ενδείξεις ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα προέρχεται από τον εισαγγελικό κλάδο.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ