Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Αυγ-2019 17:56

  Αναστέλλεται η μετατροπή ποινής σε κοινωφελή εργασία και γίνεται χρηματική

  Αναστέλλεται η μετατροπή ποινής σε κοινωφελή εργασία και γίνεται χρηματική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Αναστέλλεται για λίγο χρονικό διάστημα η διάταξη του νέου ποινικού κώδικα που προέβλεπε την παροχή κοινοφελούς εργασίας ως βασική ποινή σε κατηγορία εγκλημάτων για τα οποια καταδικάζεται ο κατηγορούμενος. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέφυγε σε αυτή την προσωρινή λύση καθώς οι Δήμοι που είναι αρμόδιοι να παρεχουν τις δομές για την κοινωφελή εργασία, δεν εχουν τις υποδομές να ανταποκριθούν.

  Η διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 98 του νόμου που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την "κυβερνησιμότητα" των Δήμων και των Περιφερειών και αφορά αναστολή της πρόβλεψης του νέου Ποινικού Κώδικα για παροχή κοινωφελούς εργασίας είτε ως κύρια ποινή, είτε ως δυνατότητα μετατροπής τμήματος της κύριας ποινής. Όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη διάταξη, στην περίπτωση που ένα αδίκημα τιμωρείται μόνο με κοινωφελή εργασία, θα τιμωρείται εφεξής με χρηματική ποινή.

  Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση των βαρέων πλημμελημάτων που τιμωρούνται με ποινές από 3-5 έτη, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής μέρους της ποινής σε κοινωφελή εργασία και κατά συνέπεια θα πρέπει αυτή να "πληρωθεί" καθώς δεν προβλέπεται ούτε αναστολή.

  Πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι η αναστολή του συγκεκριμένου δικονομικού μέτρου, θα ισχύσει μέχρις ότου οργανωθούν κατάλληλα οι δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σωστά η κοινωφελής εργασία.

  Ήδη ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας έστειλε επιστολή στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ζητώντας την καλή συνεργασία και την κατάλληλη οργάνωση των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορούν να δέχονται κοινωφελή εργασία.
   
  Εισαγγελικές πηγές τονίζουν ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διαθέτει πολύ λίγο προσωπικό Επιμελητών (μόλις 9) που να επιβλέπουν και να ελέγχουν τη διαδικασία αυτή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ