Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Αυγ-2019 11:36

  New Europe: Ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικοποίησε την Αρχή Ανταγωνισμού

  New Europe: Ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικοποίησε την Αρχή Ανταγωνισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με την περίπτωση της ανάληψης της Επιτροπής Ανταγωνισμού από την Βασιλική Θάνου, ασχολείται σε άρθρο του το New Europe, υπό τον τίτλο "όταν μια ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού πολιτικοποιείται- το ανησυχητικό παράδειγμα της Ελλάδας”.

  Όπως αναφέρει το New Europe, τους τελευταίους μήνες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού υπήρξε αναταραχή αναφορικά με τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της, μιας κίνησης που γνώρισε έντονη κριτική καθώς η επιλογή της θεωρήθηκε ότι είχε πολιτικά κίνητρα. Μολονότι στην αρχή τα πράγματα φαίνονταν να κυλούν ομαλά παρά την πολιτικοποίηση της θεωρητικά ανεξάρτητης Αρχής -απλώς επειδή η κυβέρνηση και η υπηρεσία τελούσαν υπό το ίδιο πολιτικό λάβαρο- οι ανεξάρτητες εποπτικές αρχές πρέπει να υπερβαίνουν τις εκλογικές σκοπιμότητες και να εγγυώνται μια συνέχεια μακριά από εξυπηρέτηση συμφερόντων. Κι αυτό αφορά ειδικά στην πανίσχυρη Επιτροπή Ανταγωνισμού που μπορεί να στηρίξει ή να διαλύσει ολόκληρες αγορές, ή να δράσει ως πολιτικό εργαλείο για κυβερνήσεις και αντιπολίτευση.

  Σύμφωνα με το άρθρο, η κριτική εστιάστηκε στους στενούς δεσμούς της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου με τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στην επιλογή της αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Άννας Νάκου, η οποία και αυτή κατακρίθηκε ως πολιτικοποιημένη.

  Από την πλευρά της, η κυρία Θάνου έχει ισχυριστεί ότι τόσο αυτή, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής ασκούν τα καθήκοντά τους με ανεξαρτησία. Όμως η έρευνα αποκάλυψε ένα ανησυχητικό μοτίβο διορισμών στις κορυφαίες θέσεις του οργανισμού τους τελευταίους μήνες, το οποίο δικαιολογεί τον σκεπτικισμό που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με το κατά πόσο η Αρχή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη, αποτελεσματική και αμερόληπτη.

  Η κ. Θάνου, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου διορίστηκε επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 3 Ιανουαρίου 2019, εν μέσω εντόνων διαμαρτυριών, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από μερίδα της κοινής γνώμης. Κατηγορήθηκε ότι είχε πολύ στενές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα της ανεξάρτητα και αμερόληπτα. Μάλιστα ο τότε ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αποστείλει μια επιστολή στον Ευρωπαίο επίτροπο Vestager, προειδοποιώντας ότι η ανάληψη της Αρχής από την κ. Θάνου ήταν εντελώς ασύμβατη με την αποστολή και τον ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Την ίδια ώρα, η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) κατέκρινε τον διορισμό, καθώς θεώρησε ότι θα υπονόμευε την ανεξαρτησία του θεσμού.

  Το άρθρο επίσης υπενθυμίζει ότι η κ. Θάνου μετά την συνταξιοδότηση της από το δικαστικό σώμα είχε αναλάβει επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, θέση την οποία και άφησε για να αναλάβει την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

  Το New Europe δεν παραλείπει να κάνει αναφορά και στους δεσμούς της αντιπροέδρου της Αρχής, κ. Νάκου, με τον "δεύτερο ισχυρότερο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”, τον Νίκο Παππά, καθώς εργαζόταν στο πολιτικό γραφείο του τότε υπουργού Επικρατείας. Επίσης αναφέρεται και το όνομα του Ιωάννη Πάβλοβιτς, ο οποίος κατέχει μια θέση στο ΔΣ της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οποίος πριν καταλάβει τη θέση βρέθηκε σε διάφορα πόστα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

  Σύμφωνα με το άρθρο Αυτά τα ευρήματα ρίχνουν μια βαριά πολιτική σκιά στην τις πρόσφατες αλλαγές στη διοίκηση της ανεξάρτητης υπηρεσίας. Χωρίς να παίρνουμε θέση ως προς το αν επηρεάζουν την έρευνα ή το αποτέλεσμα υποθέσεων που εκκρεμούν, τα φαινόμενα έχουν σημασία. Το μοτίβο αυτό των διορισμών σε κορυφαία διοικητικά πόστα μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των ενδιαφερομένων και της κοινωνίας εν γένει ως προς το κατά πόσον ασκεί αμερόληπτα και αποτελεσματικά τα καθήκοντά της η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

  Η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού μόνον κατ’ όνομα είναι ανεξάρτητη και η ΕΕ κάνει εδώ και καιρό τα στραβά μάτια σε τέτοιες καταστάσεις, επιλέγοντας να εστιάζει στην ευρύτερη εικόνα και να αφήνει στους ντόπιους παίκτες τις εσωτερικές κόντρες για την εξουσία -ακόμη και σε οργανισμούς που σχεδιάστηκαν για την προστασία των πολιτών χωρίς πολιτικές εξαρτήσεις. Πρόκειται για μια δύσκολη μάχη για τη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που καλείται να πολεμήσει τέτοια μοντέλα διακυβέρνησης παγιωμένα επί δεκαετίες στην Ελλάδα. Η αποκατάσταση της ανεξαρτησίας τέτοιων εποπτικών Αρχών είναι για το μακροπρόθεσμο καλό της χώρας παρά του κόμματός του μια σημαντική μάχη που θα πρέπει να δώσει αργά ή γρήγορα αν επιθυμεί να αποκαταστήσει τη δημοκρατική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, ώστε η δημόσια διοίκηση να πιάσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας, αναφέρει ολοκληρώνοντας το New Europe.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ